24 Δεκ 2014

Η κλέφτρα των βιβλίων (το βιβλίο και η ταινία)

Η κλέφτρα των βιβλίων / Μάρκους Ζούσακ; μετ. Κώστια Κοντολέων. Αθήνα: Ψυχογιός, 2014.

Η Κλέφτρα των βιβλίων (The book thief) είναι το μυθιστόρημα του Αυστραλού συγγραφέα Markus Zusak το οποίο εκδόθηκε στα αγγλικά το 2005.
Το μυθιστόρημα διηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού  (της Λίζελ) που μεγαλώνει με θετούς γονείς στη ναζιστική Γερμανία. Μέσα από το ναζιστικό παροξυσμό, την φτώχια και την ανέχεια λόγω του πολέμου ένα κορίτσι κυνηγάει το χόμπι της που δεν είναι άλλο από το διάβασμα βιβλίων. Τα βιβλία ήταν βέβαια δυσεύρετα εκείνη την εποχή και η οικογένεια της Λίζελ δεν μπορούσε να της τα αγοράσει, έτσι αυτή ξεκίνησε να κλέβει βιβλία προκειμένου να τα διαβάσει..
Η ιστορία αγγίζει και το θέμα του ολοκαυτώματος των  Εβραίων, ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά και το οποίο έχω την εντύπωση ότι έχει κουράσει το αναγνωστικό κοινό. Παρ’ ολαυτά το βιβλίο είναι πολύ ατμοσφαιρικό και καλογραμμένο ενώ δεν παραλείπει να παρουσιάσει και την δυστυχία που προκαλεί στους απλούς Γερμανούς πολίτες ο πόλεμος.

Περιγραφή:
Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως. . . κλέφτρας. Η Λίζελ αρχίζει να κλέβει βιβλία - βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει. . . Μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, για τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων!
Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Book Sense Book of the Year - Children's Literature της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοπωλών και το 2013 έγινε κινηματογραφική ταινία. Το 2014 το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τον Ψυχογιό.
Η κινηματογραφική ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Brian Percival και σε αυτή πρωταγωνιστούσαν οι Sophie Nélisse,  και .

Το επίσημο trailer της ταινίας:


(Στην κινηματογραφική ταινία, ο τρόπος με τον οποίο η πρωταγωνίστρια κοιτάζει τα βιβλία, είναι όλα τα λεφτά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: