28 Νοε 2013

Κουράγιο Πηνελόπη του Άντη Ροδίτη


Κουράγιο Πηνελόπη / Άντης Ροδίτης. Αθήνα: Αρμός, 2013.

Τον Άντη Ροδίτης τον γνωρίσαμε ως λογοτέχνη. Στο καινούργιο του βιβλίο, όμως, παρόλο που ο συγγραφέας, δίνει μια λογοτεχνική χροιά στον τίτλο («Κουράγιο Πηνελόπη»), μας χαρίζει ένα πολύτιμο ιστορικό βιβλίο.

Μέσα σε 521 σελίδες, ο Άντης Ροδίτης παρουσιάζει στοιχεία από 180 περίπου επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) που αφορούν την ταραχώδη περίοδο της κυπριακής ιστορίας (Δεκ. 1963 – Αυγ. 1964), γνωστής και ως «τουρκανταρσίας». 
Μέσα από τα έγγραφα αναδεικνύεται η ευφυής πολιτική του Γεώργιου Παπανδρέου (1888-1968) ο οποίος με τις ενέργειές του και εκμεταλλευόμενος το  κλίμα ψυχρού πολέμου που επικρατούσε, πέτυχε να πείσει τους αμερικανούς ότι η ορθότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και την εκτόνωση της κρίσης, είναι η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη λύση αυτή προσφέροντας μάλιστα εγγυήσεις για την ασφαλή έκβαση της. Το πολυπόθητο όραμα του κυπριακού ελληνισμού για ένωση του νησιού με την Ελλάδα, ματαιώθηκε αφού προσέκρουσε στην άρνηση του Κύπριου προέδρου και αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ.

25 Νοε 2013

Ανδρομέδα: στίχοι επιστημονικής φαντασίας από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Οι στίχοι του τραγουδιού «Ανδρομέδα» τους οποίους έγραψε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου το 1995, εκτός από το ερωτικό στοιχείο, έχουν και αναφορές σε φανταστικούς κόσμους αλλά και επιστημονική φαντασία.

Το τραγούδι μας διηγείται για ζωή στο κέντρο της γης, για περίεργα όντα που ζουν στην Ανδρομέδα και πίνουν τσίπουρο, για μια παπαρούνα που έχει στόμα και δαγκώνει…

Ακούστε το τραγούδι όπως το ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας:



Οι στίχοι του τραγουδιού:

22 Νοε 2013

Η ανακάλυψη του «ηθόμετρου» και "Η νοσταλγία του τίποτα" (μυθιστόρημα του Διαμαντή Φλωράκη)


Η νοσταλγία του τίποτα / Διαμαντής Φλωράκης. Αθήνα: Δωδώνη, 2005.

Ο Διαμαντής Φλωράκης στο βιβλίο αυτό μας παρουσιάζει ακόμα ένα φανταστικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις. 

Παρόλο που αρχικά ο αναγνώστης πιστεύει ότι θα διαβάσει μια γκανγκστερική ιστορία (ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γοργίας, είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που αναλαμβάνει ακόμα μια αποστολή) τελικά καταλήγει να διαβάζει ένα στοχαστικό κείμενο το οποίο αγγίζει θέματα όπως η ηθική, η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού κ.α.

Η ανακάλυψη του «ηθόμετρου», ενός εργαλείου που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ηθική του κάθε ανθρώπου, θα ρίξει κυβερνήσεις και θα φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων…

19 Νοε 2013

Η κατάθεση που μας άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης

Η κατάθεση μου / Γλαύκος Κληρίδης. Λευκωσία: Αλήθεια, 1988-1991 (4 τόμ.)

Γλαύκος Κληρίδης (1919-2013): Έλληνας Κύπριος πολιτικός.

Ιδρυτής του κοινοβουλευτικού κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.).
Διετέλεσε εκπρώσοπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής, υπουργός και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη δεκαετία 1993-2003. 
Υπήρξε ο κυριότερος εκφραστής της λεγόμενης «ρεαλιστικής σχολής σκέψης» για το Κυπριακό. 


[Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ ήταν φοιτητής νομικής στην Αγγλία, κατατάχτηκε εθελοντής στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF). Το αεροπλάνο του κατατρίφθηκε πάνω από την Γερμανία αλλά ο ίδιος επέζησε πέφτοντας με αλεξίπτωτο και αιχμαλωτίστηκε για τρία χρόνια, παρά τις απόπειρες που έκανε για να αποδράσει].

Όσο και να διαφωνεί κάποιος με τον πολιτικό Γλαύκο Κληρίδη, αξίζει να διαβάσει τις δικές του θέσεις και την οπτική γωνία από την οποία ο ίδιος βίωσε κάποια πράγματα.

18 Νοε 2013

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Jane Alison για τον Οβίδιο [The love artist]


Εγώ, ο Οβίδιος: ars amatoria [μετάφραση από τα αγγλικά του: "The love artist"] / Jane Alison ; μετ. Τιτίνα Σπερελάκη. Αθήνα: Ενάλιος, 2003.

Η αμερικανίδα συγγραφέας Jane Alison έγραψε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή του μεγάλου Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου [Ovidius] ο οποίος έζησε μεταξύ των ετών  43 π.Χ. – 18 μ.Χ.
Βασισμένη στις ιστορικές πηγές, η Alison, προσπαθεί να γεμίσει τα ιστορικά κενά με τη δική της φαντασία φτιάχνοντας ένα όμορφο μυθιστόρημα.
Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της συμπληρώνει το παζλ της ζωής του Οβίδιου, απαντώντας σε ερωτήματα για τα οποία δεν έχουν απαντήσεις οι ιστορικοί: Γιατί ο Οβίδιος, ο πιο δημοφιλής συγγραφέας της εποχής του εξορίζεται από τον αυτοκράτορα Αύγουστο στις παρυφές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Μαύρη Θάλασσα; Τι απέγινε το διάσιμο έργο του Οβίδιου «Μήδια»; Γιατί μόνο δύο γραμμές διασώθηκαν από το συγκεκριμένο έργο;  Τι ρόλο έχει διαδραματίσει ο έρωτας σε όλη αυτή την ιστορία;

15 Νοε 2013

Οι μοναχικές ψυχές της Αγγέλας Καϊμακλιώτη (συλλογή διηγημάτων)



Οι ψυχές βαδίζουν μόνες / Αγγέλα Καϊμακλώτη. Λάρνακα: Εκδόσεις Πήλιο, 2011

Το βιβλίο «Οι ψυχές βαδίζουν μόνες» είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει δέκα μικρές ιστορίες. Όλες οι ιστορίες έχουν σαν ήρωες τους καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: βιώνουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την μοναξιά!

Στην «Παράνομη στάθμευση» μια κλήση για παράνομη στάθμευση θυμίζει στην ηρωίδα την παράνομη στάθμευση που έκανε πριν χρόνια ένας άντρας στη ζωή της.
Στο διήγημα «Τα γενέθλια», ζούμε τα γενέθλια ενός μοναχικού 85άρη.
Στο «Κάτι φθινοπωρινό» μαθαίνουμε για τις σχέσεις ενός άντρα με τους γονείς του.
Στην «Οπτική γωνία» ένας υπουργός ατενίζει από ένα κεντρικό ξενοδοχείο την ζωή του από μια άλλη οπτική γωνία.

12 Νοε 2013

Ο ψιθυριστής του Γιώργου Γιώτσα (ιστορίες τρόμου)


Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά και άλλες ιστορίες / Γιώργος Γιώτσας. Αθήνα: Momentum, 2012

Στο πρώτο του βιβλίο ο Γιώργος Γιώτσας μας παρουσιάζει μια συλλογή από δέκα διηγήματα σκληρού ελληνικού τρόμου.

Τα διηγήματα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και πρωταγωνιστές τους είναι καθημερινοί, απλοί, άνθρωποι οι οποίοι όμως μπλέκονται χωρίς τη θέλησή τους σε τρομακτικά μεταφυσικά γρανάζια.


Στο βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε ιστορίες για σατανικά κόλπα, για μια γριά μάγισσα, για κοσμογονικές καταστροφές, για σκοτεινούς δαίμονες, τέρατα, ανθρωποφαγίες, αλλόκοτα πλάσματα, μυστικές πύλες και άλλα τρομακτικά θέματα.  

Ξεχώρισα τα διηγήματα «Ο συλλέκτης», «Το σκιάχτρο» και «Η σερενάτα της μαύρης γάτας».

9 Νοε 2013

Οι περιπέτειες και η λογοκρισία των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη

Καζαντζάκης, Νίκος. Ασκητική, 1945 (λογοκρίθηκε το 1930, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και εκδοθεί).

«Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο 
γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι' αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να
δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάνουμε την ύλη ζωή. Κάθε στιγμή
γεννιούμαστε. Γι' αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η
αθανασία.
"Να πεθαίνεις κάθε μέρα.
Να γεννιέσαι κάθε μέρα.
Ν' αρνιέσαι ο,τι έχεις κάθε μέρα.
Η ανώτατη αρετή δεν είναι να 'σαι ελεύθερος παρά να μάχεσαι για την ελευθερία"»
[1].
Ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) άρχισε να συγγράφει το φιλοσοφικό του έργο με τίτλο «Ασκητική» γύρω στο 1927. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η «Ασκητική» και πριν εκδοθεί σαν βιβλίο, αποσπάσματα του έργου  δημοσιεύθηκαν  στο περιοδικό του Δημήτρη Γληνού «Αναγέννηση».

Το 1930 οι δικαστικές αρχές της Αθήνας άσκησαν δίωξη εναντίον του Νίκου Καζαντζάκη με την κατηγορία του αθεϊσμού, εξαιτίας των αποσπασμάτων της  «Ασκητικής». Η ημερομηνία της δίκης ορίστηκε στις 10 Ιουνίου 1930 αλλά δεν έγινε ποτέ. Ο Καζαντζάκης ολοκλήρωσε  την «Ασκητική» το 1944. Σαν βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945 στην Αθήνα.

6 Νοε 2013

Ένα ποίημα για τους ποιητές από τον Ηλία Πετρόπουλο

Στην πατρίδα μου
χειροκροτούν τον Ποιητή
μόνον όταν αυτοκτονήσει.

[Mon pays
couronne un Poete
uniquement guand il se suicide].



[από την δίγλωσση ποιητική συλλογή του Ηλία Πετρόπουλου «Μετά» (Νεφέλη, 2004)]


3 Νοε 2013

Η μικρασιατική εκστρατεία στον κυπριακό τύπο

            
Η μικρασιατική εκστρατεία στον κυπριακό τύπο: η μαρτυρία του "Νέου έθνους": Νοέμβριος 1918 - Σεπτέμβριος 1922 / Χρήστος Αλεξάνδρου. Αθήνα: Ιωλκός, 2013.

Ο ιστορικός - ερευνητής Χρήστος Αλεξάνδρου παρουσιάζει μέσα από τα φύλλα της κυπριακής εφημερίδας «Νέον Έθνος» την ιστορία της μικρασιατικής εκστρατείας   από τον Νοέμβριο του 1918 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1922.  
Η συμβολή του συγγραφέα, ο οποίος εργάστηκε μελετώντας το πρωτογενές υλικό της εν λόγω εφημερίδας, έγκειται στο γεγονός ότι μας δίνει τα ιστορικά γεγονότα μέσα από μια κυπριακή ματιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που η φιλοβασιλική η εφημερίδα «Νέον Έθνος»,  (η οποία κυκλοφόρησε από το 1893 έως το 1934) αντιμετώπισε τα γεγονότα αλλά και τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται και ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου οι οποίοι πίστεψαν ότι οι αρχικές στρατιωτικές επιτυχίες της Ελλάδας θα βοηθούσαν και τους ίδιους να ενωθούν με την Ελλάδα.