4 Απρ 2012

Σχολικές βιβλιοθήκες: μια μεγάλη πληγή της εκπαίδευσης

Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), η μεγαλύτερη πνευματική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας, έγραφε από το Παρίσι στους Έλληνες: «Θέλετε να ευδοκιμήσει το Σχολείον σας; Πρέπει να αρχίσετε προς το να καταστήσετε Βιβλιοθήκην καλήν και πλούσιαν. Ανάγκη δεν είναι να την κάμετε παρευθύς τοιαύτην, ανάγκη όμως είναι να αρχίσετε» (Κοραής, Αδ.: Άπαντα [Προς Αλέξανδρον Βασιλείου], σ. 857).

Η ανυπαρξία σχολικών βιβλιοθηκών αποτελεί μια μεγάλη πληγή στα συστήματα εκπαίδευσης Ελλάδας και Κύπρου.

Προσοχή: Με τον όρο «βιβλιοθήκη» δεν εννοούμε το έπιπλο με τα ράφια, ούτε καν το έπιπλο με τα ράφια γεμάτα βιβλία! Εννοούμε την  οργανωμένη κατάσταση που συμπεριλαμβάνει την στελέχωση της βιβλιοθήκης με ειδικούς, την ανάπτυξη, την ορθή λειτουργία και την σύνδεση της βιβλιοθήκης και των πηγών της με την εκπαιδευτική διαδικασία!


Η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί την πρώτη, βασική επαφή του ανθρώπου με την κοινωνία της γνώσης. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει αναγνωριστεί ο πολύ σημαντικός ρόλος των βιβλιοθηκών, οι σχολικές βιβλιοθήκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχολικές βιβλιοθήκες χρειάζονται οργάνωση και ανάπτυξη από ειδικούς. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από σωστά αναπτυγμένες και ελκυστικές βιβλιοθήκες, οι οποίες πρωτίστως θα στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πληροφοριακές αλλά και ψυχαγωγικές τους ανάγκες. 

Δυστυχώς, σε Ελλάδα και Κύπρο οι δημόσιες σχολικές βιβλιοθήκες είναι ανύπαρκτες, χωρίς  προσωπικό, χωρίς λειτουργίες και χωρίς κανένα ρόλο. (Λαμπρές εξαιρέσεις αποτελούν μερικές βιβλιοθήκες ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν με πρότυπα χωρών του εξωτερικού). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σχολικές βιβλιοθήκες να έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους, σε χώρους τιμωρίας των μαθητών ή στην καλύτερη περίπτωση, σε χώρους ησυχαστηρίου των καθηγητών.

Οι σχολικές θα πρέπει να μετατραπούν σε σύγχρονες βιβλιοθήκες, οι οποίες εκτός από τα βιβλία, θα παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές και διαδικτυακές πήγες. Η στελέχωση των σχολικών βιβλιοθηκών με επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους, αλλά και για την ένταξη των σχολικών βιβλιοθηκών σε ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών βιβλιοθηκών και τη σημαντικότατη συνεισφορά που αυτές μπορούν και πρέπει να έχουν στην κοινωνία της γνώσης.  

Το Κράτος οφείλει, επιτέλους,  να αντιμετωπίσει τη σχολική βιβλιοθήκη ως βασικό πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να τη βοηθήσει να αποκτήσει το ρόλο που πρέπει!


Διαβάστε επίσης: Περί Σχολικών Βιβλιοθηκών

Δεν υπάρχουν σχόλια: