28 Οκτ 2011

Απάντηση στην πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης κ. Κλαίλια Τομπόλη-Θεοδούλου, σε άρθρο της στον τύπο (Αλήθεια, 19/10/2011) απαντά σε προηγούμενο μου άρθρο για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Με τη δική της «ορθόδοξη» πρόταση με καλεί να «ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου που αγωνίζονται για τη δημιουργία μιας πραγματικά Κρατικής Βιβλιοθήκης, ισάξιας των κρατικών βιβλιοθηκών άλλων χωρών, που έχουν όμοια ιστορία και πολιτισμό…».

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την αγαπητή κ. Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης, ότι ενώνω τη φωνή μου μαζί της.

Σαν πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), αλλά και σαν απλός βιβλιοθηκονόμος υποστήριξα με σθένος την αναβάθμιση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Θυμίζω επίσης ότι συμμετείχα (μαζί με τον Φίλιππο Τσιμπόγλου) στην συγγραφή του «Στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης: από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού». Στο εν λόγω σχέδιο υποστηρίζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η στήριξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης από την πολιτεία ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πραγματικά θέλουμε όλοι.

Ο πόθος μας να δούμε την Κυπριακή Βιβλιοθήκη να λειτουργεί σωστά είναι κοινός! Συμφωνώ, λοιπόν, με τους αγώνες του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης και με όσα γράφει στην «ορθόδοξη» πρότασή της η πρόεδρός του Συνδέσμου για αναβάθμιση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης!

Με την κ. Κλαίλια Τομπόλη-Θεοδούλου, όμως, διαφωνώ σε δύο σημεία:

1. Ότι είναι καλύτερα η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να παραμείνει στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, μέχρι η κυπριακή πολιτεία να αποφασίσει (και να θελήσει) να την αναβαθμίσει – κάτι το οποίο μπορεί να μην συμβεί ποτέ…

2. Ότι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα «θαφτεί» αν ενσωματωθεί με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο δεν θα «θαφτεί» αλλά θα αξιοποιηθεί (και αυτή και η συλλογή της) πολύ καλύτερα απ’ ότι αξιοποιείται σήμερα.

Εν κατακλείδι, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου:

Υποστηρίζω ότι το ιδανικό σενάριο για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι να αναβαθμιστεί και να της δοθούν όλα τα εχέγγυα ώστε να λειτουργήσει σωστά, αυτόνομα (βλέπε εφαρμογή του «Στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης»).

Επαναλαμβάνω: Η πρότασή μου για ενσωμάτωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης με αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εναλλακτική (γι’ αυτό και την ονόμασα «αιρετική») με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει το πιο πάνω!

Κυριότερος στόχος του άρθρου μου ήταν να προκαλέσω εκ νέου δημόσια συζήτηση για την τύχη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κάτι το οποίο φαίνεται ότι πέτυχα και για το οποίο ο Σύνδεσμος Φίλων της Κυπριακής (Κρατικής) Βιβλιοθήκης πρέπει να είναι ευτυχής…



Ανδρέας Κ. Ανδρέου
Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου

(Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 6 Νοε. 2011, σελ. 42)


Δεν υπάρχουν σχόλια: