9 Οκτ 2011

Περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης: μια «αιρετική» πρόταση


Αν το κράτος δεν θέλει ή αδυνατεί να εφαρμόσει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης*, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «Εθνικής - Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης».



Η Κυπριακή Πολιτεία, δυστυχώς, φαίνεται να αδυνατεί, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις (βλέπε ανακοινώσεις Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης, υποβολή Στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, δημοσιεύματα στον τύπο κ.α.) να κατανοήσει τη σπουδαιότητα και το ρόλο που η Κυπριακή Βιβλιοθήκη (στο εξής ΚΥ.ΒΙ.) θα έπρεπε να διαδραματίζει στην κυπριακή κοινωνία.


Με λύπη παρατηρούμε τη βουλή, αντί να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το κτιριακό, τη στελέχωση και το νομικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει την ΚΥ.ΒΙ., να αναλώνεται για ακόμα μια φορά στην απλή καταγραφή τους.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (27 Σεπ. 2011), οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι (οι οποίοι εξέτασαν για πολλοστή φορά το θέμα «Κυπριακή Βιβλιοθήκη» αδυνατώντας να δώσουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό) εστίασαν την προσοχή τους στο γεγονός ότι από τη ΚΥ.ΒΙ. χάνονται πολλά βιβλία (!!!) – μια πραγματικότητα που δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική σε μια βιβλιοθήκη με τόσα πολλά προβλήματα!

Μια «αιρετική» πρόταση

Με αφορμή την τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλή για την έγκριση νέων κανονισμών λειτουργίας της ΚY.BI. παραθέτω τις πιο κάτω απόψεις και προβληματισμούς:

Αφού α) το «Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης» (το οποίο συντάχθηκε μετά από προτροπή του τέως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου και στου οποίου τη σύνταξη είχε συνεισφορά και ο υποφαινόμενος)* φαίνεται να οδηγείται στις ελληνικές καλένδες και β) η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, μειώνει τα περιθώρια δαπανηρών λύσεων, προτείνεται η ακόλουθη διέξοδος ώστε η Κύπρος να αποκτήσει, επιτέλους, μια βιβλιοθήκη αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της:

Προτείνεται η ενσωμάτωση της ΚΥ.ΒΙ. σε αυτή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και η δημιουργία μιας «Εθνικής – Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης», στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν παρόμοια τακτική (π.χ. Κροατία, Ισλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, κ.ά.).

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, δύναται να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, εν’ όψη και της δημιουργίας του νέου κτιρίου της στην Πανεπιστημιούπολη. Θέματα διοίκησης, χώρου, στελέχωσης κ.ά. θα μπορούσαν, με λίγη καλή θέληση, να αντιμετωπιστούν, αφού τα οφέλη (οικονομικά αλλά κυρίως πολιτιστικά και ερευνητικά) που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλά!

Η λύση αυτή θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποκτήσει επιτέλους μια βιβλιοθήκη αναφοράς την οποία, τόση ανάγκη έχει η ερευνητική (και, όχι μόνο) κοινότητα της Κύπρου.

Σημ: Υπέρ της δημιουργίας «Εθνικής – Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης» είχε αρθρογραφήσει στο παρελθόν και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου (Φιλελεύθερος, «Το μέλλον των κυπριακών βιβλιοθηκών», 29/11/2008)

Ανδρέας Κ. Ανδρέου
Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου



*Τσιμπόγλου, Φίλιππος Χ. και Ανδρέου, Ανδρέας Κ. Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης: από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού. Λευκωσία, 2010. [Πρόταση που παραδόθηκε, ενώπιων δημοσιογράφων, στον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου, στις 9 Φεβ. 2010.]


(Το άρθρο δημοσιεύτηκε  από την εφημερίδα «Πολίτης» (4/10/2011),  την εφημερίδα «Ποντίκι» ( 7/10/2011) και την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (9/10/2011) ).

Διαβάστε επίσης και αυτά:


- Από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού: μια ξεχασμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: