21 Απρ 2022

Ο Γερμανός κλασικιστής Theodor Mommsen (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1902)


 

Ο Τέοντορ Μόμσεν (Theodor Mommsen, 1817-1903) ήταν Γερμανός κλασικιστής, νομικός και ιστορικός. Υπήρξε επίσης επιφανής πολιτικός, μέλος του πρωσικού και του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο Mόμσεν δημοσίευσε εκατοντάδες εργασίες (βιβλιογραφικοί κατάλογοι του 1905 αναφέρουν πάνω από 1.000) και θέσπισε αποτελεσματικά ένα νέο πλαίσιο για τη συστηματική μελέτη της ρωμαϊκής ιστορίας. Αν και ατελής, η «ιστορία της Ρώμης» έχει θεωρηθεί η κύρια εργασία του.

Οι εργασίες του για το ρωμαϊκό δίκαιο και για το νόμο των υποχρεώσεων άσκησαν σημαντική επίδραση στο γερμανικό αστικό κώδικα (BGB). Ανακάλυψε τον Jordanes Getica, του οποίου τα έργα είχαν χαθεί.

Του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1902 ως  «ο μεγαλύτερος εν ζωή δάσκαλος της τέχνης της ιστορικής γραφής, με ιδιαίτερη αναφορά στο μνημειώδες έργο του, A History of Rome» ["the greatest living master of the art of historical writing, with special reference to his monumental work, A History of Rome"]

Ο Μόμσεν είναι ένας από τους πολύ λίγους συγγραφείς που έλαβε το βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία, χωρίς να είναι μυθιστοριογράφος ή ποιητής.


Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το πιο γνωστό του έργο Ρωμαϊκή ιστορία.

Mommsen, Theodor. Ρωμαϊκή ιστορία / Θεόδωρου Μόμσεν. Αθήνα: Ντουντούμης, 2011, 4 τ.

Mommsen, Theodor. Ρωμαϊκή Ιστορία / Θεοδώρου Μόμσεν ; εξελληνισθείσα εκ της ογδόης γερμανικής εκδόσεως υπό Σ. Κ. Σακελλαρόπουλου. Εν Αθήναις: Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, 1906, 2 τ.

Οι πιο πάνω εκδόσεις είναι εξαντλημένες αλλά μπορεί κάποιος να το διαβάσει αυτή του 1906 από την Ψηφιακή Συλλογή Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη» του Πανεπιστημίου Κρήτης - https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/a/6/f/metadata-89a4ad5dfb574ab9bd79b5ac04b2525a_1239096497.tkl

Δεν υπάρχουν σχόλια: