17 Φεβ 2022

Λευκά χρυσάνθεμα: 3 θεατρικά της Χλόης Βερίτη

Λευκά χρυσάνθεμα είναι ο τίτλος του βιβλίου της Χλόης Βερίτη, το οποίο αποτελείται από τρία θεατρικά έργα.

Κοινός παρονομαστής και των τριών θεατρικών, εκτός από τα λευκά χρυσάνθεμα που παρουσιάζονται στην υπόθεση και των τριών, είναι ο επικείμενος θάνατος των πρωταγωνιστών.

Το «Transit» είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που διαπραγματεύεται τη μετάβαση τριών ανθρώπων από τη ζωή στον θάνατο. Και οι τρείς έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αν θέλουν, να επιστρέψουν πίσω και να συνεχίσουν τις ζωές τους. Μόνο που απόφαση πρέπει να ληφθεί σε ένα μόλις λεπτό. Και η κλεψύδρα μετρά τον χρόνο αμείλικτα!

Στον θεατρικό διάλογο «Η λίμνη», η πρωταγωνίστρια, μη αντέχοντας τον πόνο που της προκαλεί η ανίατη ασθένεια της, επιλέγει την ευθανασία. Πέραν από τα ψυχολογικά διλήμματα της ίδιας και της οικογένειάς της, τίθενται και  ηθικά, ακόμα και θρησκευτικά διλήμματα.

Τέλος, στον αλληγορικό θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Ο Καθένας», ο πρωταγωνιστής, που δεν μπορεί να εξαγοράσει άλλο χρόνο από τη ζωή του, οδεύει προς τον θάνατο εντελώς μόνος, αφού η προγενέστερη, εστιασμένη στα υλικά αγαθά ζωή του, δεν του έχει αφήσει κανέναν φίλο ή συγγενή πραγματικά κοντά του.  

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Οι ανάσες της αρχής και του τέλους είναι πολύ κοντά. Κανένας δεν θέλει να φοβάται ή να πονά στο μεσοδιάστημα.

Στο "Transit" σου δίνεται μια πολυτελής επιλογή. Ένα βραχυκύκλωμα του χρόνου θα σε μεταφέρει στον ενδιάμεσο χώρο. Αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Έχεις μόλις 60 δευτερόλεπτα να αποφασίσεις. Θα επιστρέψεις στην επίγεια ζωή σου ή θα προχωρήσεις στον άλλο κόσμο;

"Η λίμνη" θέτει το ερώτημα: Είναι η ευθανασία ανθρώπινο δικαίωμα; Ποιος αποφασίζει;

"Ο καθένας" με το εντελώς απρόσμενο και αμετάκλητο τηλεφώνημα που δέχεται σε καλεί να επανεξετάσεις τις πράξεις σου. Δεν σου επιτρέπεται να πάρεις τίποτα μαζί σου παρά μόνο έναν συνοδοιπόρο. Ποιος θα σε συνοδεύσει άραγε; Μήπως η ΥΛΗ;

Ποια είναι η δική σου αλήθεια;

Στα τρία αυτά θεατρικά κείμενα με πρωταγωνιστή τα Λευκά Χρυσάνθεμα, δεν υπάρχουν απαντήσεις παρά μόνο ερωτήσεις.

Βερίτη, Χλόη. Λευκά Χρυσάνθεμα: Transit. Η λίμνη. Ο καθένας. Αθήνα: Δωδώνη, 2020.

 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: