11 Φεβ 2022

Ο Φρόυντ για αρχάριους: εικονογραφημένος οδηγός

 

Στο βιβλίο γίνεται μια ανασκόπηση της ζωής, του έργου και τον απόψεων του γνωστού Αυστριακού ψυχιάτρου Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856-1939) ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης.

Σε μια εκλαϊκευμένη, εικονογραφημένη έκδοση, το βιβλίο "Ο Φρόυντ για αρχάριους" καταγράφει με απλότητα, σαφήνεια και χιούμορ την ιστορική πορεία και τις συνιστώσες της φροϋδικής θεωρίας. Σαν βασικό και εκλαϊκευμένο βιβλίο δεν φιλοδοξεί βέβαια να διδάξει στον αναγνώστη "τα πάντα για τη ψυχανάλυση", αλλά να του δώσει, πέρα από τις στοιχειώδεις γνώσεις, την ώθηση για την παραπέρα μελέτη του έργου του Φρόυντ καθώς και των επιγόνων του.

«Οι άνθρωποι μπορεί να επιζητούν ενστικτωδώς την ηδονή, καταβάλλουν όμως περισσότερη προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν τον πόνο. Η πραγματικότητα παρέχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες να δοκιμάσει κανείς την εμπειρία του πόνου παρά αυτήν της ηδονής. Γι’ αυτό ο περισσότερος κόσμος θα θυσίαζε την ηδονή, αν ο πολιτισμός μπορούσε σ’ αντάλλαγμα να προσφέρει περισσότερο πόνο»

Το κείμενο του βιβλίου γράφει ο Ρίτσαρντ Απινιάνεσι (Richard Appignanesi), ενώ τα σκίτσα είναι του Όσκαρ Ζαράτε (Oscar Zarate). Η μετάφραση της ελληνικής έκδοσης (Επιλογή, 2000), είναι του Γιάννη Χίτζου και της Μαίρης Σαζανζόγλου. Ο τίτλος πρωτοτύπου είναι: Freud for Beginners

Στην έκδοση περιέχεται Λεξικό Όρων Ψυχανάλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: