10 Ιαν 2022

Ο φασισμός των αντιφασιστών του Pier Paolo Pasolini


«Δεν λέω ότι δεν υπάρχει ο φασισμός. Λέω σταματήστε να μου μιλάτε για τη θάλασσα, ενώ βρισκόμαστε στο βουνό»

(Pier Paolo Pasolini)

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (Pier Paolo Pasolini, 1922-1975) ήταν Ιταλός ηθοποιός, ποιητής, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ήταν επίσης δηλωμένος Μαρξιστής και ομοφυλόφιλος αλλά και δηλωμένος Καθολικός... Σχεδόν όλες οι ταινίες του περιέχουν κοινωνικά και πολιτικά σχόλια για τα λαϊκά και αστικά στρώματα, τα οποία συμβαδίζουν με τις αρχές του Μαρξισμού. Ήταν ακόμα και αμετανόητος Αντιφασίστας σε μια εποχή που στην Ιταλία του Μουσολίνι μεσουρανούσε ο φασισμός.

Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι το οποίο ο Θεόδωρος Ε. Παντούλας αρχικά σκόπευε να τιτλοφορήσει ως «Οι antifa ως οι χρήσιμοι ηλίθιοι του ολοκληρωτισμού» σταχυολογεί τις απόψεις του Παζολίνι για τον φασισμό και τους «αντιφασίστες».

Ο Παζολίνι θέτει τρία βασικά ερωτήματα:

1.    Υπάρχουν φασίστες;

2.    Υπάρχουν αντιφασίστες;

3.    Υπάρχει φασισμός;

Ο αληθινός φασισμός σύμφωνα με τον Παζολίνι είναι η καταναλωτική κοινωνία. Κατακρίνει τους «αντιφασίστες» ότι φέρθηκαν στους νέους «φασίστες» με ρατσιστικό τρόπο  καταδικάζοντάς τους ως τέτοιους αντί να προσπαθήσουν να τους δουν ως παραστρατισμένους νέους και να προσπαθήσουν να τους δείξουν τον σωστό δρόμο.

Ο Παζολίνι δολοφονήθηκε όταν ήταν 53 ετών. Το κορμί του κομματιάστηκε από ένα αυτοκίνητο, το οποίο πέρασε από το κορμί του δεκάδες φορές. Για τη δολοφονία του καταδικάστηκε ως ένοχος ένας εκπορνευόμενος νεαρός, ο 17χρονος τότε, Πίνο Πελόζι. Πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση της πολύ προκλητικής ταινίας «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα».

 Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στον Pier Paolo Pasolini δεν άρεσαν οι εύκολοι δρόμοι. Και δεν ξέπεσε ποτέ σε αυτούς. Άφησε σε άλλους τον εύκολο αντιφασισμό και μας κατέλειπε την διόλου δημοφιλή θεώρησή του. Με σεβασμό στην μνήμη αυτού του χαρισματικού και αδικοθανατισμένου ανθρώπου, παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από τα σχετικά με το θέμα κείμενά του ευχόμενοι να μην απομακρυνόμαστε πολύ από αυτά. Ο καλόπιστος αναγνώστης θα καταλάβει. Ο κακόπιστος θα συνεχίσει να παίζει “κλέφτες κι αστυνόμους”. Κι αφού δεν θέλει να τα βάλει με τον καπιταλισμό, θα συνεχίσει να τα βάζει με τα κλεφτρόνια της Εξουσίας. Αλλά, ας ξέρει τουλάχιστον, ότι έχει τον ρόλο του χωροφύλακα της Εξουσίας.

Παντούλας, Θεόδωρος Ε. Ο φασισμός των αντιφασιστών του Pier Paolo Pasolini. Αθήνα: Manifesto, 2021. [βασισμένο στο βιβλίο του Pier Paolo Pasolini Il fascismo degli antifascisti”]



Δεν υπάρχουν σχόλια: