15 Σεπ 2021

Οι Πειρατές του Αιγαίου (σειρά - ντοκιμαντέρ)


Από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα η Μεσόγειος και το Αιγαίο πέλαγος βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία πειρατών και κουρσάρων*. Έλληνες, Ενετοί, Οθωμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και Πορτογάλοι κάνουν ρεσάλτα σε εμπορικά πλοία ενώ σπέρνουν τον τρόμο στις ακτές. 

Αυτή είναι η ιστορία τους.

Ελληνική σειρά ιστορικών δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ τεσσάρων επισοδίων της Small Planet. Προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι OPEN Beyond TV την περίοδο 2018-2019.

·       Λάμπρος Κατσώνης, ο κουρσάρος του Αιγαίου: Έλληνας ναυτικός, ο Λάμπρος Κατσώνης (1752-1805), έφτασε να γίνει αξιωματικός του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού (Ναυτικό). Πολέμησε εναντίον των Οθωμανών κατά τον Ρωσσοτουρκικό Πόλεμο, ενώ εξακολούθησε να πολεμά μόνος του με τους άντρες του, τους Τούρκους στο Αιγαίο, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, πατριώτης, επαναστάτης, κουρσάρος αλλά και πειρατής. 

·       Μπαρμπαρόσα, η Μεγάλη Κάθοδος των Οθωμανών στη Μεσόγειο: Ο Χαϊρεντίν πασάς, γνωστότερος ως Μπαρμπαρόσα, ήταν ελληνικής καταγωγής (με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα εξισλαμισθέντα γενίτσαρο). Γεννήθηκε στη Λέσβο και έγινε αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου, και κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς (σημερινής Αλγερίας).

·       Φωτιά στις Κυκλάδες: Η ιστορία τριών Ελλήνων πειρατών που έδρασαν στην περιοχή των Κυκλάδων: 1. Ο Ιωάννης Δελοκάβο (Τ Τζοβάννι ντε λο Κάβο)  που απελευθέρωσε το νησί της Ανάφης από τους Βενετούς και το παρέδωσε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία  (π.1269). 2. Ο λαοφιλής πειρατής Ιωάννης Κάψης (καπετάν Τζώρτζης) ελευθερώνει την Μύλο και γίνεται ηγεμόνας της (1675). 3. Ο Πειρατής Στάθης Ρωμανός Μανέτας (1684) με έδρα τη Μύλο, είχε δικό του στόλο  πολεμά τους Οθωμανούς στο πλευρό των Βενετών.

·       Η Άσπρη Θάλασσα: [Άσπρη Θάλασσα αποκαλούσαν οι Οθωμανοί το Αιγαίο].Η χρυσή εποχή των κουρσάρων στο Αιγαίο ήταν 17ος αιώνας. Ο Γάλλος πειρατής Ούγος ντε Κρεβελιέ (τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα), ο σκληρός πειρατής Μιχάλης Μανιάτης που απήγαγε και υιοθέτησε τον εφτάχρονο Σταμάτη Καστανιά ο οποίος έγινε επίσης πειρατής και κατέληξε απελευθερωτής και διοικητής της Ικαρίας, αλλά και ο διαβόητος πειρατής Τζαφέρ (Έλληνας που εξισλαμίσθηκε) και κατέληξε  αξιωματικός του Οθωμανικού Ναυτικού.

 *Πειρατής ονομάζεται αυτός που δρα ληστρικά στη θάλασσα αυτόνομα για δικό του λογαριασμό. Κουρσάρος ονομάζεται αυτός που δρα ληστρικά στη θάλασσα για λογαριασμό κάποιου άλλου (κράτους, βασιλιά, άρχοντα κτλ).

Σεναριογράφος  του ντοκιμαντέρείναι ο Γιώργος Αυγερόπουλος και η σκηνοθεσία είναι των Χρίστου Γεωργίου, Γιώργου Γκικαπέππα και Αλέξανδρου Χαντζή.

Τρέιλερ της σειράς:




Δεν υπάρχουν σχόλια: