4 Σεπ 2020

Ο λογοτεχνικός χαρακτήρας του Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ (Hanibbal Lecter) του Τόμας Χάρις



Ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Χάρις (Thomas Harris) αναφέρεται σε τέσσερα από τα βιβλία του στον κανίβαλο ψυχίατρο Χάνιμπαλ Λέκτερ (Hanibbal Lecter), ο οποίος είναι ο γνωστότερος από τους λογοτεχνικούς του χαρακτήρες.

Ο χαρακτήρας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο «Κόκκινος δράκος» (Red Dragon, 1981) ενώ είχε σημαντική παρουσία και στις επόμενες ιστορίες που περιγράφονταν στα βιβλία «Η σιωπή των αμνών» (The silence of the lambs, 1988) και «Χάνιμπαλ» (Hanibbal, 1999).
Στο βιβλίο «Χάνιμπαλ: το ξύπνημα του κακού» (Hanibbal Rising, 2006) περιγράφεται η παιδική ηλικία του Χάνιμπαλ Λέκτερ.

Έτσι, αν επιχειρούσαμε να γράψουμε το σύντομο βιογραφικό του Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ, βασισμένο στα βιβλία (αλλά και στις ταινίες που ακολούθησαν), αυτό θα ήταν κάπως έτσι:

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ γεννιέται στη Λιθουανίας γύρω στο 1935(?). Κατά τον Β’ Παγκοσμίο Πολέμο και ενώ η χώρα έγινε πεδίο μάχης μεταξύ
Γερμανών και Σοβιετικών σκοτώνονται οι γονείς του. Ο Χάνιμπαλ και η μικρή του αδερφή Μίσα σώζονται αλλά αιχμαλωτίζονται από μια συμμορία ντόπιων ατάκτων, συνεργατών των Ναζί. Οι άντρες που αιχμαλωτίζουν τα δύο παιδιά, λόγω πείνας, «αναγκάζονται» να σκοτώσουν και να φάνε την μικρή αδερφή του Χάνιμπαλ. Ο ίδιος καταφέρνει να φύγει και μετά από μια πολύ μεγάλη διαδρομή μέσα στα χιόνια διασώζεται από τον Σοβιετικό Στρατό και καταλήγει σε ορφανοτροφείο.
Όταν το σκάει από εκεί καταφέρνει να φτάνει μέχρι το Ανατολικό Βερολίνο, να περάσει στο Δυτικό και να καταλήξει στη Γαλλία. Εκεί καταφέρνει να μπει στην Ιατρική Σχολή σε πολύ νεαρή ηλικία και ασχολείται κυρίως με την καρατόμηση πτωμάτων. Αφού καταφέρνει να βρει στοιχεία για τους δολοφόνους της αδερφής του και τους καταδιώκει για να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντας τους με πολύ βάναυσο τρόπο και κανιβαλίζοντας πάνω τους. Κατά την καταδίωξή του φτάνει μέχρι και τον Καναδά.
[Από το βιβλίο «Χάνιμπαλ: το ξύπνημα του κακού» (2006) και την κινηματογραφική ταινία “Hanibbal Rising” (2007)]

Στον «Κόκκινο δράκο» ο καθώς πρέπει, κατά τα άλλα, ψυχίατρος Χάνιμπαλ Λέκτερ παρουσιάζεται ως  ένας πολύ πετυχημένος ψυχίατρος που ζει στις ΗΠΑ. Δεν έχει απαλλαγεί όμως από τις παλιές του συνήθεις. Εξακολουθεί στα κρυφά να είναι κανίβαλος που σκοτώνει, μαγειρεύει και τρώει ανθρώπους. Η ιστορία αρχίζει με τον ψυχίατρο να δεξιώνεται και να ταΐζει τα μέλη μιας συμφωνικής ορχήστρας, με τα μαγειρεμένα μέλη ενός από τους μουσικούς της. Ο πράκτορας του FBI Will Graham τον ανακαλύπτει και ο Χάνιμπαλ καταλήγει στη φυλακή. Από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του, του ζητείται από το FBI να τους βοηθήσει στην κατανόηση του προφίλ ενός βίαιου δολοφόνου ο οποίος έχει επιρροές από τον Άγγλο ποιητή William Blake και πιο συγκεκριμένα από ένα σκίτσο του στο οποίο απεικονίζεται ένας κόκκινος δράκος.
[Από το βιβλίο «Κόκκινος δράκος (1981) και την κινηματογραφική ταινία του 1986 και του 2002]

Στη «Σιωπή των αμνών» η ειδική πράκτορας του FBI Κλαρίς Στάρλινγκ
επισκέπτεται τον φυλακισμένο Χάνιμπαλ προκειμένου να τη βοηθήσει να εξιχνιάσει τους φόνους ενός δολοφόνου ο οποίος αρέσκεται στο να γδέρνει τα θύματά του είναι γνωστός ως Μπούφαλο Μπιλ. Ο ψυχίατρος δολοφόνος φαίνεται να γνωρίζει από παλιά τον καταζητούμενο αφού ήταν παλιός ασθενής του. Μεταξύ του Χάνιμπαλ και της Κλαρίς αναπτύσσεται ένα πολύ περίεργο δέσιμο και τελικά ο Χάνιμπαλ την εμπιστεύεται και την βοηθά να εξιχνιάσει τα εγκλήματα αλλά και να εντοπίσει και να σώσει την κόρη μιας Γερουσιαστού.
Στο τέλος της ιστορίας ο Χάνιμπαλ καταφέρνει με ένα πολύ ευφάνταστο αλλά και αιματηρό τρόπο να δραπετεύσει και να βγει εκτός των ΗΠΑ. Από εκεί επικοινωνεί με την Κλαρίς τηλεφωνικώς.
[Από το βιβλίο «Η σιωπή των αμνών» (1988) και την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1991]

Στο βιβλίο «Χάνιμπαλ» παρακολουθούμε τον ψυχίατρο Λέκτερ να ζει και να εργάζεται στη Φλωρεντία της Ιταλίας με διαφορετική ταυτότητα. Ένα από τα επιβιώσαντα θύματα του Λέκτορ, ο πάμπλουτος σαδιστής Mason Verger, ο οποίος εξαιτίας του Χάνιμπαλ ζει παραμορφωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ψάχνει να βρει τον βασανιστή του δίνοντάς μεγάλη αμοιβή σε όποιον τον εντοπίσει. Στο κυνήγι του Χάνιμπαλ εμπλέκεται, εκτός από το FBI και η ιταλική αστυνομία αλλά και η Κλαρίς Στάρλινγκ με την οποία ο Χάνιμπαλ επικοινωνεί. Στο τέλος της ιστορίας και αφού η Κλαρίς πρώτα τον σώζει από τον Mason Verger, καταφέρνει να δεθεί με τον Χάνιμπαλ με χειροπέδες. Με μια ανατρεπτική και βίαιη κίνηση ο Χάνιμπαλ καταφέρνει και πάλι να δραπετεύσει συνεχίζοντας τις καβαλιστικές του συνήθειες…
[Από το βιβλίο «Χάνιμπαλ» (1999) και την ομώνυμη ταινία του 2001]

Σε όλες τις κινηματογραφικές διασκευές (εκτός από το Hanibbal Rising που περιγράφει την παιδική ηλικία του Χάνιμπαλ Λέκτορ) πρωταγωνιστεί ο Άντονι Χόπκινς η εμφάνιση του οποίου έχει ταυτιστεί με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ο Άντονι Χόπκινς κέρδισε διθυραμβικές κριτικές για το ρόλο του ως Hannibal Lecter. Για την ερμηνεία του μάλιστα στη «Σιωπή των αμνών»  κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. 
Η τηλεοπτική σειρά “Hanibbal” του αμερικανικού καναλιού NBC που μεταδόθηκε μεταξύ 2013-2015 χρησιμοποιεί ήρωες από τα βιβλία του Τόμας Χάρις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: