17 Σεπ 2020

World's Most Wanted: οι πιο καταζητούμενοι άνθρωποι στον κόσμο (σειρά της Netflix)


Το Netflix κυκλοφόρησε μια σειρά ντοκυμαντέρ με τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Πρόκειται για άτομα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και μαρτυρίες ότι έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα. 
Όλοι τους έχουν αποφύγει τη σύλληψη παρά τις τεράστιες ανταμοιβές και τις παγκόσμιες έρευνες από τις αστυνομίες και τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών. 
Στο πέρασμά τους έχει χυθεί αίμα αντιπάλων τους, δικών τους που θεωρήθηκαν προδότες αλλά και αθώων πολιτών.

Η  πρώτη σεζόν (2020) παρουσιάζει τις περιπτώσεις των:

1. Ismael "El Mayo" Zambada Garcia: Επικεφαλής του μεγαλύτερου μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa το οποίο τροφοδοτεί και τις ΗΠΑ με παράνομα ναρκωτικά.
Ακόμα και μετά τη σύλληψη του γιου Vicente ο οποίος εξαναγκάστηκε να δώσει πληροφορίες εναντίον του πατέρα του και να γίνει πληροφοριοδότης του FBI, αλλά και τη σύλληψη του υπαρχηγού του καρτέλ El Chapo, ο El Mayo παραμένει άφαντος κινώντας τα νήματα του εμπορίου ναρκωτικών στο Μεξικό.  

2. Félicien Kabuga: Χρηματοδότης και υποκινητής της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα κατά την οποία μέλη της φίλης Χούτου, μέσα σε τρεις μόνο μέρες, κατέσφαξαν πάνω από 800.000 μέλη της φυλής Τούτσι.
Για δεκαετίες ο Kabuga καταφέρνει να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια της αστυνομίας διαφόρων χωρών, χρησιμοποιώντας δωροδοκίες, πλαστά διαβατήρια αλλά και ωμή βία για εκφοβισμό. Το ντοκιμαντέρ μας ενημερώνει πως μετά από κυνήγι δεκαετιών ο Kabuga τελικά συνελήφθη τον Μάιο του 2020 κοντά στο Παρίσι. Οι Γαλλικές αρχές συμφώνησαν να τον παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να διαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. [Είναι ο μόνος από τους αναφερόμενους που τελικά συνελήφθη πριν ολοκληρωθεί η σειρά με τα ντοκιμαντέρ].

3. Samantha Lewthwaite: Η λευκή χήρα και η μητέρα όλων των
ισλαμιστών τρομοκρατών.
Μια τυπική γαλανομάτα Βρετανίδα αλλαξοπίστησε και ασπάστικε τον μουσουλμανισμό όταν σε μια αντιπολεμική διαδήλωση στην Αγγλία γνώρισε έναν νεαρό μουσουλμάνο τον οποίο τελικά παντρέυτηκε. Όταν ο σύζυγός της στις 7/7/2005 έκανε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας πάνω από 400 άτομα στον υπόγειο σταθμό του Μετρό στο Λονδίνο, οι αρχές της Βρετανίας αρχίζουν να υποψιάζονται ότι και η ίδια ίσως εμπλέκεται σε πράξεις τρομοκρατίας. Η Σαμάνθα όμως εξαφανίζεται μαζί με το μωρό της από την Βρετανία για να εμφανιστεί σε άλλα σημεία του κόσμου, συνδέοντας το όνομά της με τρομοκρατικές πράξεις και θανάτους αθώων πολιτών στο όνομα του Ισλάμ.  Πιστεύεται ότι η Σαμάνθα κατέχει πλέον υψηλή θέση στην πυραμίδα της εξτρεμιστική ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ που δρα κυρίως στη Σομαλία και κρύβεται μαζί με τα παιδιά της (στο μεταξύ έχει παντρευτεί ακόμα έναν Ισλαμιστή και έχει αποκτήσει μαζί του άλλα δύο παιδιά) σε περιοχές που ελέγχει η Οργάνωση.

4. Semion Mogilevich: Ο αρχηγός της Ρωσικής Μαφίας.
Ο Semion Mogilevich, θεωρείται το «αφεντικό των αφεντικών» ("boss of bosses") της Ρωσικής Μαφίας με πολύ υψηλές διασυνδέσεις ακόμα και στην πολιτική ηγεσία της χώρας. To FBI τον θεωρεί ως έναν από τους ποιο επικίνδυνους κακοποιούς στον κόσμο και τον κατηγορεί για εγκλήματα που αφορούν διακίνηση όπλων, δολοφονίες,  εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και πορνεία σε διεθνή κλίμακα. Κατάφερε να διαφύγει μετά από επιδρομές της αστυνομίας σε Τσεχία και Ουγγαρία και κατέληξε να ζει προστατευμένος και πανίσχυρος στη Ρωσία (αφού η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει υπογράψει συμφωνία για έκδοση καταζητούμενων με τις ΗΠΑ οι οποίες τον καταζητούν). Εξάλλου, ο πρώην κατάσκοπος των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών που δολοφονήθηκε το 2006 στο Λονδίνο (δηλητηριάστηκε με Πολώνιο) σε συνέντευξή του κατηγόρησε τη Ρωσική κυβέρνηση ότι συνεργάζεται με τον Mogilevich. 

5. Matteo Messina Denaro: Ο τελευταίος νονός της Cosa Nostra στη
Σικελία.
Ύποπτος για την οργάνωση των δολοφονιών δύο δικαστών αλλά και για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Ασχολείται με την εμπορία ναρκωτικών και κατηγορείται για τον θάνατο 58 τουλάχιστον ατόμων (μεταξύ των οποίων και ενός εντεκάχρονου αγοριού αλλά και μιας εγκύου γυναίκας που δολοφονήθηκαν ως αντίποινα). Όπως ο ίδιος καυχήθηκε σε φίλο του, έχει γεμίσει μόνος του ένα νεκροταφείο. Καταζητείται εδώ και τριάντα χρόνια αλλά παραμένει ασύλληπτος στη Σικελία όπου συνεχίζει τη δράση του. Η αστυνομία κατέχει μόνο μια φωτογραφία του Denaro σε πολύ νεαρή ηλικεία και υπάρχουν μόνο εικασίες για το πως θα είναι η σημερινή του εμφάνιση. Σε μια προσπάθεια να στενέψει τον κλοιό γύρο από τον καταζητούμενο η Ιταλική Αστυνομία συνέλαβε πρόσφατα κάποια πολύ στενά του πρόσωπα που πιστεύεται ότι τον βοηθούν, μεταξύ των οποίων και την αδερφή του. 

Στο τέλος κάθε ντοκιμαντέρ πάντως υπενθυμίζεται ότι τα καταζητούμενα πρόσωπα, παρόλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον τους, δεν έχουν καταδικαστεί ενώπιον του νόμου και έτσι θα πρέπει να θεωρούνται αθώα μέχρι την απόδειξη του αντιθέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: