25 Σεπ 2020

The Great Gatsby: μυθιστόρημα του F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby είναι μυθιστόρημα του 1925 που γράφτηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλν (F. Scott Fitzgerald) και ακολουθεί ένα καστ χαρακτήρων που ζουν στις φανταστικές πόλεις West Egg και East Egg στο ακμάζον Long Island της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 1922. 
Κάποιοι κριτικοί λογοτεχνίας  θεωρούν το The Great Gatsby ως ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.
Η ιστορία του βιβλίου αφορά κυρίως τον νεαρό και μυστηριώδη εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπι και το παρορμητικό πάθος του για την πρώην ερωμένη του Ντέισι Μπουτσάν καθώς και την εμμονή του να είναι ξανά μαζί.

Το συγκεκριμένο θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του Fitzgerald. Το μυθιστόρημα  διερευνά θέματα παρακμής, ιδεαλισμού, αντίστασης στην αλλαγή, κοινωνικής αναταραχής και υπερβολών, δημιουργώντας ένα πορτρέτο της ευημερούσας Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1920, που μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προειδοποίηση για το αμερικανικό όνειρο.

Ο Fitzgerald εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του από τα πάρτι που είχε παρευρεθεί κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Ακτή του Long Island. Άρχισε να σχεδιάζει το μυθιστόρημα το 1923, επιθυμώντας να δημιουργήσει, σύμφωνα με δικό του ισχυρισμό, «κάτι νέο - κάτι εξαιρετικό και όμορφο και απλό και περίπλοκο».

Το έργο έγινε πολύ δημοφιλές και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Στα ελληνικά μεταφράστηκε επίσης πολλές φορές από διάφορους εκδοτικούς οίκους με τίτλο «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ» ή «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» (μερικές φορές με ι στο τέλος – Γκάτσμπι).

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης (Άγρα, 2012)
Πρόκειται για σπουδαίο έργο, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα
του 20ού αιώνα. Η αποδοχή του από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό είναι σχεδόν ομόφωνη.Ο Γκάτσμπυ ενσαρκώνει το Αμερικανικό Όνειρο, το ιδεώδες της προσωπικής επιτυχίας, της κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης και του πλούτου, σε συνθήκες ελευθερίας, ασχέτως καταγωγής, μόρφωσης, θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ερωτική επιτυχία. Το Αμερικανικό Όνειρο έχει ατομιστική και υλιστική βάση, μολονότι κάποιες όψεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδεαλιστικές. Ο Γκάτσμπυ εκπληρώνει το Αμερικανικό Όνειρο μέσα σε τρία μόνο χρόνια (Καλοκαίρι 1919-Καλοκαίρι 1922): γίνεται πάμπλουτος, αγοράζει μια μεγάλη έπαυλη με "γαλάζιους κήπους", έχει μπάτλερ, υπηρέτες και μια Ρολς-Ρόυς, διοργανώνει θρυλικά πάρτυ. Τα λεφτά τα έκανε ως λαθρέμπορος ποτών και έχει συναλλαγές με ανθρώπους του υποκόσμου, αλλά αυτό δεν αμαυρώνει καθόλου την υπόληψή του στα μάτια του αναγνώστη - αντιθέτως, προσθέτει στη γοητεία του.
Ωστόσο, εκείνο που πάνω απ' όλα τον καθιστά μεγάλο -μυθικό- ήρωα και παραδειγματικό εραστή για κάθε εποχή είναι ο έμμονος, ανυποχώρητος, απόλυτος, κατακτητικός, ρομαντικός έρωτάς του για την Νταίζυ, ένας έρωτας που είναι αμήχανα και ιδεαλιστικά εφηβικός και, ταυτόχρονα, δυναμικά και ακράδαντα ανδρικός. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γκάτσμπυ αναδεικνύεται σε ηθικά ανώτερο χαρακτήρα από την Νταίζυ που αποδεικνύεται τελικά πως δεν είναι παρά μια "όμορφη χαζούλα" με μια ψιθυριστή ναζιάρικη φωνή, μια "φωνή γεμάτη λεφτά". Ο Γκάτσμπυ δεν έχει αυταπάτες, γνωρίζει καλά ότι η Νταίζυ υπολείπεται των ονείρων του - "όχι από δικό της λάθος, αλλά εξαιτίας της κολοσσιαίας δυναμικότητας της φαντασίωσής του που υπερέβαινε και την Νταίζυ, υπερέβαινε τα πάντα. Είχε ριχτεί σε αυτήν την ψευδαίσθηση με δημιουργικό πάθος, πλουτίζοντάς τη συνεχώς, στολίζοντάς τη με κάθε λαμπερό φτερό που έβρισκε στο δρόμο του. Δεν υπάρχει φωτιά ή παγωνιά που μπορεί να αντιμετρηθεί με αυτό που φωλιάζει στην άγρια καρδιά ενός άντρα".



Fitzgerald, Francis Scott, 1896-1940. Ο μεγάλος Γκάτσμπυ / F. Scott Fitzgerald · μετάφραση Άρης Μπερλής. - 1η έκδ. - Αθήνα : Άγρα, 2012. - 241σ. · 21x14εκ.

 Η ιστορία του Γκάτσμπυ έγινε διασκευή για κινηματογραφικές ταινίες, για θέατρο, ραδιόφωνο, μπαλέτο και όπερα. Στην ιστορία του βασίστηκαν μεταγενέστερα βιβλία, ακόμα και ηλεκτρονικά παιχνίδια!
Τρέιλερ από την ταινία The Great Gatsby του 2013 (στον ρόλο του Jay Gatsby, ο Leonardo DiCaprio):

Δεν υπάρχουν σχόλια: