6 Απρ 2020

Ναρικατέ: ποίηση για μια γυναίκα που δεν υπήρξε του Κώστα Ρεούση


Έντονα επηρεασμένος από το κίνημα του υπερρεαλισμού και εμπνευσμένος από τον έρωτα αλλά και τον θάνατο, ο ποιητής Κώστας Ρεούσης μας έχει χαρίσει (το 2013) μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη Ναρικατέ, μια γυναίκα που δεν υπήρξε, όπως ο ίδιος μας ενημερώνει στον υπότιτλο του βιβλίου.

Ρεούσης, Κώστας. Ναρικατέ : Μια γυναίκα που δεν υπήρξε / Κώστας Ρεούσης. - 1η έκδ. - Αθήνα : Φαρφουλάς, 2013. - 32σ. - (Λοξή Γραφή · 11)



Απόσπασμα από το βιβλίο:

Έτσι
Ρήμαξε το πλάσμα στο ρήγμα του άσματος
Το βλέμμα κάθετη ψαριά στον πυθμένα της ύπαρξης
Εκείνης όπου ανύπαρκτη καρδιά έστυβε
Τους χυμούς της σάρκας άπιστης
Σ’ ό,τι το δέρμα όρκιζε
Το σώμα

Οικτρισμός
Εγκιβωτισμένη κατακλυσμιαία εντός ορίζοντας αγάπη πίστη
Μια γυναίκα που δεν υπήρξε

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Με το ελάχιστο των λέξεων, η ποιητική ενότητα "Ναρικατέ - μία γυναίκα που δεν υπήρξε" εμβολίζεται στην εμπατή του ποιητή, σηματοδοτώντας φαινομενικά με αρνητικό πρόσημο την ίσαλο γραμμή, ενίοτε ταραγμένη, που πλέει χρόνια καραβοτσακισμενα τώρα ο Κώστας Ρεούσης. Η ψυχική καταβύθιση στην υπερπραγματικότητα της ανυπαρξίας αναδύει το πνεύμα μιας θηλυκής, άπιαστης στην υπεκφυγή, οντότητας. Το υπαρκτό πρόσωπο κονιορτοποιείται στα νεφρά του αρσενικού, μετασχηματίζεται σε καρκίνωμα, παίρνει νεκρική όψη και γίνεται ένα με την πόλη και το βιασμένο τοπίο. Εκφέροντας ένα πολεμικό/θανατικό παρελθόν και μέλλον εισέρχεται παραληρώντας στο αγελαίο/φευγαλέο παρόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: