28 Μαρ 2020

Το πέμπτο παιδί της Ντόρις Λέσινγκ



Η πρώτη έκδοση
«Το πέμπτο παιδί» (The fifth child) είναι ένα μυθιστόρημα της Βρετανίδας Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing, 1919-2013) που κυκλοφόρησε το 1988. Την ίδια χρονιά το βιβλίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πρόκειται για την ιστορία της Χάριετ και του Ντέιβιντ Λόβατ οι οποίοι παντρεύονται και αποκτούν ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή έχοντας σαν όνειρο να το γεμίσουν με πολλά παιδιά και να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Κάνουν μαζί τέσσερα παιδιά και όντως η ζωή τους ήταν όπως ακριβώς την ονειρεύονταν.

 Όταν γεννιέται όμως το πέμπτο παιδί, ο Μπεν, ένα παιδί πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα η ζωή τους αρχίζει να αποδιοργανώνεται… 

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:

Η Χάριετ και ο Ντέιβιντ Λόβατ επιθυμούν τα ίδια πράγματα: αφοσίωση, αγάπη, οικογενειακή ζωή και, πάνω απ' όλα, ένα δικό τους σπίτι. Πεισματικά αποκομμένοι από τη μόδα της δεκαετίας του '60, αποφασίζουν να παντρευτούν και να βάλουν τα θεμέλια του παραδείσου τους σ' ένα μεγάλο βικτοριανό σπίτι. Στην αρχή όλα είναι ειδυλλιακά. Τα παιδιά γεμίζουν τη ζωή τους και οι συγγενείς ξανανταμώνουν στο τραπέζι των Χριστουγέννων και του Πάσχα για να απολαύσουν τη θαλπωρή του σπιτιού των Λόβατ. Στην πέμπτη εγκυμοσύνη, ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά. Το έμβρυο αρχίζει από πολύ νωρίς να στριφογυρίζει βίαια στην κοιλιά της Χάριετ. Ύστερα από ένα δύσκολο τοκετό, το νεογέννητο αναπτύσσεται ταχύτερα από τα συνηθισμένα μωρά. Επιθετικό και άστοργο, γνωρίζει γρήγορα την ενστικτώδη αντιπάθεια των αδελφιών του. Η αλλόκοτη ύπαρξή του καταστρέφει την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή τους.

Με "Το πέμπτο παιδί" η Ντόρις Λέσινγκ έγραψε ένα δυσοίωνα χειροπιαστό μυθιστόρημα, μια δυνατή και ταυτόχρονα απλή σύγχρονη ιστορία τρόμου που διαβάζεται χωρίς ανάσα ως την τελευταία λέξη.

Lessing, Doris, 1919-2013. Το πέμπτο παιδί : Μυθιστόρημα / Ντόρις Λέσινγκ · μετάφραση Αλέκος Μανωλίδης. - Αθήνα : Έθνος, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013. - 133σ. · 20x14εκ.


*H Ντόρις Λέσινγκ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007, στην ηλικία των 87 ετών, χαρακτηριζόμενη ως «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: