23 Μαρ 2020

Contagion: η προφητική ταινία για την επιδημία του κορωνοϊού


Η κινηματογραφική ταινία θρίλερ «Contagion» [Μετάδοση] κυκλοφόρησε το 2011 και περιγράφει τη διάδοση μιας παγκόσμιας πανδημίας γρίπης η οποία ξεκίνησε από την Ασία.

Μπορεί όταν γραφόταν το σενάριο από τον Σκοτ Ζ. Μπερνς (Scott Z. Burns) αυτό να κατατασσόταν στην επιστημονική φαντασία, ήταν όμως τελικά προφητικό αφού έχει πολλές ομοιότητες με την πανδημία του κορονωϊού (Coronavirus disease (COVID-19)) που ζούμε σήμερα.

Στην ταινία όλα ξεκινούν όταν ένας εκσκαφέας στο Χονγκ Κονγκ ρίχνει κάτω ένα δέντρο στο οποίο φωλιάζουν νυχτερίδες. Μια από αυτές, προφανώς μολυσμένη, δαγκώνει μια μπανάνα. Η μπουκιά της πέφτει σε ένα χοιροστάσιο και την καταναλώνει ένα γουρούνι. Το γουρούνι περνά από το σφαγείο και φτάνει σε ένα καλό εστιατόριο της χώρας. Στο εστιατόριο αυτό ο διάσημος σεφ που ετοιμάζει το γουρούνι καλείται να βγει από την κουζίνα για να γνωρίσει και να φωτογραφηθεί με μια Αμερικανίδα πελάτισσα. Σκουπίζοντας πρόχειρα τα χέρια του κάνει χειραψία μαζί της μεταδίδοντάς της τον ιό και έτσι έχουμε τον ασθενή νούμερο 1.

Η Αμερικανίδα χωρίς να γνωρίζει ότι είναι μολυσμένη μεταδίδει τον ιό στους γύρω της, τόσο στο Χονγκ Κονγκ, όσο και στο αεροδρόμιο ταξιδεύοντας πίσω στην Αμερική, όσο και στη στάση που κάνει για να συναντήσει τον εραστή της στο Σικάγο. Τελικά καταλήγει στο σπίτι της στη Μινεάπολη όπου κολλά και τον γιο της. Ο γιος της κολλά τους συμμαθητές του ενώ εντωμεταξύ ο ιός έχει ταξιδέψει μέσω μολυσμένων επιβατών και στην Ευρώπη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τίθεται σε συναγερμό προσπαθώντας να περιορίσει την πανδημία και να βρει το φάρμακο κατά του ιού.

Ο ιός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου προκαλώντας θάνατο (όπως και ο κορωνοϊός) ενώ μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένοντας ζωντανός πάνω σε επιφανείς (όπως και ο κορωνοϊός).
Και στην ταινία (όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού) αναπτύσσονται από κάποιους θεωρίες συνομωσίας για την προέλευση του ιού αλλά και για τον τρόπο καταπολέμησής του ενώ όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα για να πλουτίσουν ενώ κάποιοι άλλοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους προσπαθούν να ευνοήσουν ανθρώπους του κοντινού τους περιβάλλοντος εις βάρος άλλων.  Και στην ταινία (όπως και στην πραγματικότητα με τον Covid 19) κλείνουν σύνορα και επιβάλλεται από το κράτος κάτοικόν περιορισμός, ενώ δεν λείπουν οι εξεγέρσεις, οι λεηλασίες καταστημάτων και φαρμακείων.

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε ο ιός την Μέρα 1 (ο οποίος αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας):

Η υπόθεση του έργου:
Η Μπεθ Έμχοφ επιστρέφει από το επαγγελματικό της ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ με μία στάση στο αεροδρόμιο του Σικάγο, όπου κάνει έρωτα με τον πρώην σύντροφό της. Η Μπεθ αρρωσταίνει και πιστεύει ότι οφείλεται στο τζετ λαγκ. Επιστρέφει στο σπίτι της στη Μινεάπολη και μεταδίδει τον ιό στο γιο της Κλαρκ και στο σύζυγό της Μιτς. Όταν η Μπεθ και ο Κλαρκ πεθαίνουν, ο Μιτς μπαίνει σε καραντίνα όπου οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι έχει ανοσία στον μυστηριώδη ιό. Εν τω μεταξύ στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο, άνθρωποι αρχίζουν να παρουσιάζουν την ίδια ασθένεια. Τη Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάνουν υπέρτατες προσπάθειες ερευνώντας τον ιό, ο οποίος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ξέσπασμα του ιού είναι απειλητικό και μπορεί να αφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό τη γης, εκτός κι αν βρεθεί το εμβόλιο που θα τον θεραπεύει. Οι επιστήμονες δίνουν αγώνα με το χρόνο.
  
Το τρέιλερ της ταινίας:

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ (Steven Soderbergh).
Σενάριο: Σκοτ Ζ. Μπερνς (Scott Z. Burns).
Πρωταγωνιστούν οι: Μαριόν Κοτιγιάρ (Marion Cotillard), Ματ Ντέιμον (Matt Damon), Λώρενς Φίσμπερν (Laurence Fishburne), Τζουντ Λο (Jude Law), Γκουίνεθ Πάλτροου (Gwyneth Paltrow) και Κέιτ Γουίνσλετ (Kate Winslet).


Δεν υπάρχουν σχόλια: