19 Οκτ 2018

Συνέντευξη Ανδρέα Καπανδρέου στο Sin Radio (Σεπ. 2018)



Με αφορμή τις εκδηλώσεις «Όψεις του Φανταστικού, 2018 – Κύπρος» που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νησί, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Sin Radio δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του συνεντεύξεις με τους συγγραφείς της ανθολογίας «Στο Ποτάμι του Χρόνου: η πρώτη Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού στην Κύπρο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ «ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Πιο κάτω οι δικές μου απαντήσεις:
Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! «Στο Ποτάμι του Χρόνου: Η Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Κύπρο». Ο τίτλος τα λέει όλα! Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στην πρώτη αυτή προσπάθεια και κατά πόσο βρίσκετε τον αναγνώστη της Κύπρου εξοικειωμένο με τη λογοτεχνία του Φανταστικού; Τι σας έχει γοητεύσει σε αυτό το είδος;

Ανδρέας Καπανδρέου: Αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετέχω και εγώ σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια έκδοσης ανθολογίας του φανταστικού, αποκλειστικά με Κύπριους συγγραφείς. Ο μέσος Κύπριος αναγνώστης, ο οποίος δεν διαφέρει σε κάτι από τον μέσο Ελλαδίτη αναγνώστη, δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με αυτό το είδος λογοτεχνίας. Είναι γεγονός, μάλιστα, πως κάποιοι απορρίπτουν τη λογοτεχνία του φανταστικού, χωρίς καν να την διαβάσουν. Όσοι όμως της δώσουν μια ευκαιρία και ειδικά αν είναι τυχεροί και πέσουν σε κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξουν γνώμη.

Η  φανταστική λογοτεχνία καταργεί τους νόμους της φύσης, επιτρέπει στον συγγραφέα να δημιουργήσει και να μοιραστεί με τους αναγνώστες χαρακτήρες, όντα και κόσμους που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του. Αυτή είναι η γοητεία της λογοτεχνίας του φανταστικού! Η αχαλίνωτη ελευθερία φαντασίας και έκφρασης, αλλά και η δυνατότητα να ζήσεις μέσα από αυτήν εξωπραγματικές εμπειρίες.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά; Έχετε κάποιους συγγραφείς που θαυμάζετε την πένα τους; Πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική βοήθεια του εκδοτικού οίκου στην προβολή της δουλειάς ενός συγγραφέα;

Ανδρέας Καπανδρέου: Κλασσική ερώτηση! Πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα μπορεί να είναι οτιδήποτε υπάρχει στον πραγματικό κόσμο: ένα περιστατικό που έζησε, μια ταινία που είδε, ένα βιβλίο που διάβασε, ένα τραγούδι που άκουσε. Μπορεί όμως να είναι και καθαρά προϊόν φαντασίας (μιας ιστορίας που ξεκινά μέσα από το μυαλό του συγγραφέα, από το πουθενά) ή ακόμα και ένα όνειρο που είδε…

Φυσικά υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζω για την πέννα τους. Ένας από αυτούς είναι ο Μ. Καραγάτσης.  Υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζω για την σταδιοδρομία και τα επιτεύγματά τους (ένας από αυτούς είναι ο Stephen King) και υπάρχουν και συγγραφείς που ζηλεύω για τις ιδέες που συνέλαβαν ώστε να γράψουν ένα βιβλίο (όπως για παράδειγμα τον Jose Saramago τον οποίο ζήλεψα για την ιστορία του βιβλίου του «Περί τυφλότητας»).

Είναι πολύ σημαντικό ο εκδοτικός οίκος να στηρίζει τον συγγραφέα και το έργο του με κάθε δυνατό τρόπο (παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις, προώθηση του βιβλίου σε βιβλιοπωλεία, εκθέσεις βιβλίων κτλ.). Αυτό όμως που μου έχει δείξει η εμπειρία μου είναι πως χρειάζεται και ο ίδιος ο συγγραφέας να κάνει ενέργειες για την προώθηση του έργου του. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή…

Πόσο έχει επηρεάσει η τεχνολογία τη συγγραφική διαδικασία (αναζήτηση πηγών, γραφή κειμένων, networking, κ.ά.); Γιατί το e-book δεν έχει ακόμα καταφέρει να «εκτοπίσει» το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο; Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Ανδρέας Καπανδρέου: Τώρα θίγετε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που είναι «τεχνολογία & βιβλίο».

Η τεχνολογία έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας, μαζί και την συγγραφή! Από τον τρόπο που γράφουμε, διορθώνουμε και επιμελούμαστε τα κείμενα (σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πλέον), μέχρι τον εντοπισμό πληροφοριών και πηγών που χρειάζεται για να γράψει (μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών πηγών) η δουλειά του συγγραφέα έχει γίνει πολύ πιο εύκολη. Ακόμα και τα ερεθίσματα που ο συγγραφέας έχει για να εμπνευστεί (μέσα από τις ηλεκτρονικές πηγές και το διαδίκτυο) δεν συγκρίνονται με αυτά άλλων εποχών.

Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την τύχη του έντυπου βιβλίου και την πιθανή αντικατάστασή του από το ηλεκτρονικό. Ενώ, για ένα διάστημα, κυριάρχησε ο ενθουσιασμός του νέου με το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις ειδικές συσκευές ανάγνωσης, όλα τα στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι το έντυπο βιβλίο, το οποίο δεν έχασε ποτέ την κυριαρχία του, επανέρχεται. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου, ειδικά σε ορισμένους τομείς (π.χ. επιστημονικά βιβλία). Το έντυπο βιβλίο πάντως, ειδικά το λογοτεχνικό, έδειξε ότι αντέχει στον χρόνο και δεν προβλέπεται να εκτοπιστεί στο προβλεπτό μέλλον.
Η εξήγηση γι’ αυτό ίσως να βρίσκεται στα λόγια του μεγάλου Καναδού κριτικού της λογοτεχνίας Northrop Frye (1912-1991) που είπε πως: “The most technologically efficient machine that man has ever invented is the book” [Η αποτελεσματικότερη τεχνολογικά μηχανή που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος είναι το βιβλίο]

Πηγή: Sin Web Radio

Δεν υπάρχουν σχόλια: