10 Οκτ 2018

Το ιστορικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου: η μετάβαση από τη λεωφόρο Καλλιπόλεως στο νέο κτήριο «Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”»

Το εσωτερικό της νέας Βιβλιοθήκης

Το 1989 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Το 1992 υποδέχτηκε τους πρώτους του φοιτητές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία της και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στους χώρους της παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου στη λεωφόρο Καλλιπόλεως, όπου άλλωστε στεγάστηκαν και οι υπόλοιπες υποδομές του νεοσύστατου πανεπιστημίου.

Η Βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε ραγδαία με αγορές και δωρεές ενώ σε αυτήν ενσωματώθηκαν και σημαντικές συλλογές (όπως π.χ. αυτή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου), καθιστώντας την ως την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του νησιού (σήμερα διαθέτει γύρω στις 500000 τόμους βιβλίων και περιοδικών).

Όσο η Βιβλιοθήκη μεγάλωνε εμφανίστηκαν ανάγκες για νέους χώρους όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν οι συλλογές της. Στον ίδιο χώρο, στην Καλλιπόλεως, κτίστηκε νέα πτέρυγα για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, όπου φιλοξένησε και τη Βιβλιοθήκη Περιοδικών. Ταυτόχρονα στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου λειτούργησε Αρχαιολογική Βιβλιοθήκη ενώ ενοικιάστηκαν χώροι σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας ώστε να στεγάσουν τις συλλογές της Βιβλιοθήκης.


Το 2011, μετά από μια δωρεά της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου, υπογράφηκαν τα συμβόλαια για ανέγερση νέου κτηρίου με την ονομασία «Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου».  Η νέα Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε να κτιστεί στην πανεπιστημιούπολη όπου εντωμεταξύ άρχισαν να μεταφέρονται και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αρχιτέκτονας του έργου ορίστηκε ο Γάλλος Jean Nouvel ο οποίος εμπνεύστηκε το σχέδιο από τον περιβάλλοντα χώρο. Συγκεκριμένα, εμπνεόμενος από τον λόφο Άρωνα που δεσπόζει στην περιοχή, αποφάσισε να σχεδιάσει τη Βιβλιοθήκη ώστε αυτή να προσομοιάζει με δίδυμο λόφο του Άρωνα. Οι δύο πλευρές του κτηρίου, το οποίο εκτείνεται σε πέντε επίπεδα, σκεπάστηκαν με χώμα. Ο κύριος χώρος της Βιβλιοθήκης είναι κυκλικός, με ράφια ακτινωτά και κυκλικά, ενώ πάνω από το κτήριο ένας γυάλινος θόλος μαζεύει το φως του ήλιου και μέσω ενός εσωτερικού κώνου το διαχέει σε όλους τους ορόφους.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον φωτισμό του κτηρίου αλλά και στη βλάστηση που τοποθετήθηκε γύρω αλλά και πάνω στο κτήριο.

Στο νέο υπερσύγχρονο κτήριο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόμους, υπάρχουν χώροι ατομικής και ομαδικής εργασίας ενώ θα λειτουργεί και παιδικό τμήμα!

Η μεταφορά των βιβλίων στο νέο κτήριο προγραμματίστηκε για την περίοδο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2018 και θα γίνει από 5 διαφορετικά σημεία (α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη στην Καλλιπόλεως, β) την Βιβλιοθήκη Περιοδικών στην Καλλιπόλεως, γ) το Βιβλιοστάσιο Στροβόλου (κτήριο Αρσαλίδη στην βιομηχανική περιοχή Στροβόλου), δ) το παράρτημα της λεωφόρου Λάρνακος στην Αγλαντζιά και ε) την Τουρκολογική Μονάδα (οδός Χαλκοκονδύλη). Η βιβλιοθήκη της Ερευνητικής Αρχαιολογικής Μονάδας θα παραμείνει στην οδό Γλάδστωνος.


Το νέο κτήριο, συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τ.μ., αναπτύσσεται κατακόρυφα σε πέντε επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) και θα εξυπηρετεί όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά όλους τους ενδιαφερόμενους.

*Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου Βιβλιοθήκης ορίστηκαν για τις 22 Νοεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: