25 Δεκ 2017

30 ιστορίες και χίλιες εικόνες μέσα σε ένα βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου

Ο νεοεμφανιζόμενος στο εκδοτικό προσκήνιο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, στο πρώτο του βιβλίο, μας καταθέτει 30 διηγήματα – ιστορίες εμπνευσμένες από την επαγγελματική του ιδιότητα (νοσηλευτής ψυχικής υγείας) και εμπλουτισμένες από τη δημιουργική του φαντασία.
Οι ήρωές του, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με πάθη, ασθενείς, εξαρτήσεις, προβλήματα… Κάποιοι παλεύουν με αυτά και καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν και να βγουν νικητές της ζωής ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέρνουν, υποκύπτουν και πολλές φορές χάνουν και την ίδια τους τη ζωή.

Μέσα από το βιβλίο του Φιλίππου ο αναγνώστης ρίχνει μια κλεφτή ματιά στις ψυχιατρικές πτέρυγες και στα κέντρα αποκατάστασης. Οι ιστορίες περιγράφουν τον μικρόκοσμό τους, έναν κόσμο στον οποίο επικρατούν οι εξαρτήσεις, τα ναρκωτικά,  το αλκοόλ, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, αλλά και κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα κ.α. Όλα αυτά διανθισμένα με παράξενες αλλά και όμορφες κάποιες φορές συμπτώσεις, συμπληρώνουν το παζλ του βιβλίου «30 ιστορίες χίλιες εικόνες».
Από το οπισθόφυλλο:
Το παρόν λογοτεχνικό βιβλίο διηγημάτων που κρατάτε στα χέρια σας αποτελείται από 30 διηγήματα τα οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων από αλκοολισμό μέχρι ναρκωτικά, ενώ κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα και όχι μόνο της κοινωνίας… Ο συγγραφέας, βαθύς γνωστής των καταστάσεων αυτών μιας και εργάζεται στο χώρο της ψυχικής υγείας ως νοσηλευτικός λειτουργός τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θα μπορούσε να παραμείνει ως ένας απλός παθητικός θεατής. Έχει επηρεαστεί από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Προβλήματα όπως ο στιγματισμός, ο αποκλεισμός και η απομόνωση των ατόμων αυτών, αλλά παράλληλα και του αγώνα που τα ίδια τα άτομα και οι οικογένειές τους κάνουν καθημερινά, είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντούμε. Παράλληλα, όμως, με τα συναισθήματα που κυριαρχούν, είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είναι αυτά που συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος. Μέσα από το βιβλίο αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων, όπως και της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από άτομα, σύνολα και κοινωνία. Κύριο μήνυμα η αξία και η αξιοπρέπεια της ίδιας της ζωής του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: