11 Νοε 2017

Σοφία Ζαρκαλή, «Το μεγάλο ερώτημα» στην Κύπρο [το ρεπορτάζ στο Bookia.gr]

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όψεις του Φανταστικού 2017, Κύπρος», η Σοφία Ζαρκαλή ταξίδεψε στη μεγαλόνησο για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της με τίτλο, «Το μεγάλο ερώτημα», (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016). Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 4 πόλεις της Κύπρου: πρώτα στη Λάρνακα (28/9), μετά στην πρωτεύουσα Λευκωσία (29/9), ακολούθως στη Λεμεσό (30/9) και τέλος στην Πάφο(η οποία τυγχάνει να είναι και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 (1/10).


Στις παρουσιάσεις η Σοφία Ζαρκαλή μίλησε η ίδια για το βιβλίο της παραθέτοντας όμως και μια επιστολή που έλαβε από αναγνώστρια της.

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία της Ζαρκαλή, καθώς και την επιστολή που μας διάβασε:
Καλησπέρα, με λένε Σοφία Ζαρκαλή και έρχομαι από την Ελλάδα. Είναι μεγάλη η χαρά μου που παρευρίσκομαι στην όμορφη Κύπρο στα πλαίσια του φεστιβάλ λογοτεχνίας του φανταστικού, Όψεις του Φανταστικού 2017, που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές. Το βιβλίο που θα παρουσιάσω απόψε λέγεται «Το μεγάλο ερώτημα».
Πριν όμως προχωρήσω στην παρουσίαση του βιβλίου θα ήθελα να αναφέρω ότι για όλους τους καλλιτέχνες είτε είναι σεναριογράφοι, στιχουργοί, ζωγράφοι ή συγγραφείς, όταν καλούνται να μιλήσουν για τα έργα τους κομπιάζουν. Με ποιο τρόπο, ποια λόγια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να περιγράψουν τα έργα τους; Από αυτή τη δύσκολη θέση με έβγαλε μια αναγνώστριά μου, η οποία αποστέλλοντάς μου ένα προσωπικό γράμμα μου ζήτησε να το διαβάσω πριν από κάθε μου παρουσίαση. Συγκεκριμένα λέει:
Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, λάτρεις των βιβλίων,
Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει από το εξώφυλλό του, την ουσία του και την αλήθεια του. Είναι ένα βιβλίο που σε συγκλονίζει και αυτό γιατί αγγίζει κομμάτια του εαυτού μας που μέχρι τώρα αρνιόμασταν να τα σκαλίσουμε ακόμα και να αποδεχτούμε. Μιλά για ενδόμυχους φόβους, θέτει ερωτήματα που όλοι λίγο έως πολύ έχουμε θέσει στον εαυτό μας, στους άλλους, ακόμα και στον ίδιο τον Θεό. Ερωτήματα, απορίες που κάποιοι, αν όχι όλοι, έχουμε βρει τον εαυτό μας να αναρωτείται. Η ιστορία της Σοφίας Ζαρκαλή ξεκινά με έναν θάνατο. Ένα τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε μια παρέα τεσσάρων ανέμελων, παρορμητικών ακόμα και ανεύθυνων θα έλεγε κανείς γυναικών, με ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένα νιόπαντρο νεαρό ζευγάρι. Η ιστορία δεν ξεκινά σε αυτό το σημείο. Η ιστορία μας εξελίσσεται κατόπιν αυτού. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί για το τι υπάρχει μετά, αν υπάρχει μετά!! Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί την μετέπειτα συνέχεια της ύπαρξής μας! Και αν θεωρήσουμε ότι υφίσταται η συνέχεια μας τότε ως τι υπάρχουμε; Τι είμαστε; Ποια είναι αν υπάρχει η αποστολή μας; Από προσωπική πείρα και ειλικρινέστατα δηλώνω ότι έχουν περάσει χιλιάδες θεωρίες- ερωτήσεις απ’ το μυαλό μου. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να εκνευρίζεται με την συμπεριφορά των ηρωίδων, να συμπονά, να θλίβεται αλλά και να συμπάσχει με την ιστορία τους. Κάθε μια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία με άλλη κατάληξη από αυτήν που είχαν. Κάθε μια θα μπορούσε να κάνει πιο σωστές επιλογές και να χαράξει ένα διαφορετικό μονοπάτι να διαβεί! Κάθε μια θα μπορούσε να αλλάξει το πεπρωμένο της αν δεν επέτρεπαν στην ανασφάλεια, στον φόβο, στην έλλειψη αναγνώρισης της αξίας τους να σταθεί εμπόδιο από το να επιτύχουν αυτό για το οποίο προορίζονταν. Μας καθοδηγεί το βιβλίο αυτό σαν εγχειρίδιο για το πώς οφείλουμε να τιμούμε τον εαυτό μας! Για το πώς βλέπουμε τους γύρω μας. Για το τι καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας πριν και μετά. Πώς μπορούμε να εξιλεωθούμε για τις πράξεις μας. Για το ότι ένα τέλος είναι πάντα μια αρχή. Για το ότι δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Το ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι μεμπτό στην αγάπη. Και το ότι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι το πως βιώνεις το τώρα, την δική σου αλήθεια! Μέσα από τη ζωή, την αποστολή και την αφήγηση αυτών θα ταξιδέψετε με κάθε μια ηρωίδα σε δύσβατα κομμάτια αλλά και στην τελική ανάτασή τους. Πόνος, φόβος, μίσος, εξιλέωση, απελευθέρωση, αγάπη, συγχώρεση, χαρά, ανάταση!! Λέξεις κλειδιά που σηματοδοτούν την ουσία του βιβλίου. Ελπίζω να μην σας κούρασα. Αξίζει να το διαβάσετε για το καλύτερο εγώ σας.
Αυτό που θα ήθελα εγώ ως τελευταίο να προσθέσω είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας και να τον τιμάτε σαν τον πιο εκλεκτό προσκεκλημένο σας. Σας ευχαριστώ πολύ που με τιμήσατε με την παρουσία σας. 


Περιγραφή
Ένα βιβλίο που θα κερδίσει κάθε αναγνώστη, γιατί, πολύ απλά, εισχωρεί στις πιο βαθιές σκέψεις και στους φόβους που ακόμη δεν ειπώθηκαν... 
Πού πηγαίνουν οι ψυχές όταν φεύγουν; Κοίτα γύρω σου πιο προσεκτικά και νιώσε! Τέσσερις γυναίκες, με λάθος προορισμό, θα ανακαλύψουν την αληθινή πορεία τους, όταν ένα αυτοκινητικό δυστύχημα θα τις μεταφέρει σε έναν κόσμο άυλο και φανταστικό. Τέσσερις γυναίκες, με διαφορετικό παρελθόν και ηλικίες, θα βρεθούν τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο. Σημείο θανάτου και αυτογνωσίας. Έτσι θα μπορέσουν να δώσουν πραγματική ζωή σε άλλους ανθρώπους, διορθώνοντας λάθη που παράκαμψαν όταν βρίσκονταν εν ζωή. Δύο οικογένειες ενώνονται με μια αγάπη μου δεν ήξεραν ότι υπάρχει, δύο γυναίκες νιώθουν τον έρωτα που δεν τις ξέχασε και ένας άνδρας ταξιδεύει μέσα στο γήινο σώμα μιας γυναίκας και βλέπει την αλήθεια που είχε κρύψει στα πιο βαθιά σημεία του νου. Κι όλα αυτά, με τη βοήθεια τεσσάρων γυναικών, που ποτέ τους δεν φαντάστηκαν πόσο καλό μπορούν να κάνουν. Αν τις αφήσεις, θα σου δείξουν τη ζωή και την αυτογνωσία. Θα σου δείξουν την αγνή αγάπη, την προσωπική βελτίωση και την πραγματική γνώση.

Ζαρκαλή, Ζοφία. Το μεγάλο ερώτημα. Αθήνα: Συμπαντικές Διασρομές, 2016.


*Στις παρουσιάσεις έγινε αναφορά και στο προηγούμενο βιβλίο της Ζαρκαλή που έχει τίτλο «Όνειρο» (Συμπαντικές Διαδρομές, 2015).


Σύντομο Βιογραφικό
Η Σοφία Ζαρκαλή γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά την εκπαίδευσή της στο St. George Commercial College μεταβαίνει στη Ν. Αφρική και ξεκινά ταξίδια ανά τον κόσμο. Στιχουργός και σεναριογράφος μπαίνει στο λογοτεχνικό χώρο με το πρώτο της βιβλίο το «Όνειρο» (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016). Η Σοφία Ζαρκαλή εμπνέεται από τον πνευματικό κόσμο και τιμά το βίωμα του γήινου. Αυτά τα δυο στοιχεία, πνεύμα και ύλη, γεφυρώνονται μέσα στα περιπετειώδη μυθιστορήματά της. Το «Μεγάλο Ερώτημα», το δεύτερο βιβλίο της, είναι ένα μυθιστόρημα που ενώνει το μεταφυσικό με το πραγματικό, μέσα από την ιστορία τεσσάρων γυναικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: