2 Σεπ 2017

Δια χειρός Θεόφιλου Γεωργιάδη: τα κείμενα που άφησε παρακαταθήκη ο ελληνοκύπριος αγωνιστής Θεόφιλος Γεωργιάδης


Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης (1957-1994) ήταν Ελληνοκύπριος πατριώτης. Τάχθηκε υπέρ του αγώνα των Κούρδων τους οποίους, μαζί με την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν στην οποία ήταν ιδρυτικό μέλος, βοηθούσε με κάθε δυνατό τρόπο (μέσω διαφώτισης της κοινής γνώμης για τον αγώνα των Κούρδων και για τα εγκλήματα της Τουρκίας, μέσω οικονομικής ενίσχυσης προς τους Κούρδους, αλλά και πιο έμπρακτα με επισκέψεις του στη κοιλάδα Μπεκάα ερχόμενος σε επαφή με Κούρδους αντάρτες αλλά και με τον ίδιο την ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν).
Η βασική θεωρία του Γεωργιάδη ήταν πως, αφού εμείς (οι Έλληνες της Κύπρου) δεν αξιωθήκαμε να κάνουμε πόλεμο για να διώξουμε τους τούρκους κατακτητές από το νησί μας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους Κούρδους οι οποίοι πολεμούν την Τουρκία.   Πίστευε ότι η απελευθέρωση της Κύπρου θα ήταν εφικτή με την επικράτηση των Κούρδων και τη διάσπαση της Τουρκίας.
Η δράση του φυσικά ενόχλησε την ΜΙΤ (Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες) η οποία διέταξε την εκτέλεσή του. Τη δολοφονία διέπραξε ελληνοκύπριος συνεργάτης της ΜΙΤ με ποινικό μητρώο, στις 20 Μαρτίου 1994 πυροβολώντας τον Γεωργιάδη έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία.
Με τη δολοφονία αυτή η ΜΙΤ εξουδετέρωνε ένα δραστήριο αγωνιστή και έστελνε ταυτόχρονα μήνυμα προς τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τους συναγωνιστές του Θεόφιλου το 1995, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του. Η έκδοση του έδινε και ένα μήνυμα – απάντηση προς τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ότι η δολοφονία δεν θα πτοήσει τον αγώνα τους.

Ο τίτλος του βιβλίου «Δια χειρός Θεόφιλου Γεωργιάδη» είναι εμπνευσμένος από ένα άλλο βιβλίο, αυτό του Σπύρου Παπαγεωργίου με τίτλο «Δια χειρός ηρώων» το οποίο περιλαμβάνει κείμενα ηρώων του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
Στο Α μέρος του βιβλίου «Δια χειρός Θεόφιλου Γεωργιάδη» περιλαμβάνονται άρθρα, συνεντεύξεις και αναλύσεις του Θεόφιλου για το Κουρδικό, το Κυπριακό και την Τουρκία. Στο Β μέρος περιλαμβάνονται ομιλίες και ανακοινώσεις καταδίκης, μετά τη δολοφονία του αγωνιστή. Στο Γ μέρος περιλαμβάνονται δημοσιεύματα από τον κυπριακό τύπο για τον αγωνιστή Θεόφιλο Γεωργιάδη, μετά τη δολοφονία του.

Κάποια από τα κείμενα του Θεόφιλου Γεωργιάδη (π.χ. «Η Τουρκία και οι στόχοι της στο κυπριακό», σελ. 36-42) είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα πρέπει να διαβάζονται ακόμα και σήμερα από τους πολιτικούς διαπραγματευτές του κυπριακού. Κάποια άλλα που αφορούν την εξέλιξη του Κουρδικού κινήματος, έχουν επίσης  ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Εκεί που ο Θεόφιλος Γεωργιάδης έπεσε έξω, ήταν στις υπεραισιόδοξες (όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια) προβλέψεις του για διάλυση του Τουρκικού κράτους και τη δημιουργία Κουρδικού. Φυσικά όταν ο Θεόφιλος έκανε αυτές τις προβλέψεις δεν μπορούσε να γνωρίζει τα σχέδια της τουρκικής ΜΙΤ, ούτε την εξέλιξη που θα είχε η υπόθεση Οτζαλάν με τις αδέξιες (για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερο χαρακτηρισμό) κινήσεις της Ελληνικής πλευράς που οδήγησαν στην παράδοση του ηγέτη των Κούρδων στα χέρια των τούρκων.
Φυσικά ο αγώνας των Κούρδων για τη δημιουργία δικού τους κράτους συνεχίζεται ακόμα και σήμερα καθιστώντας το βιβλίο επίκαιρο.

Το 2016 κυκλοφόρησε βελτιωμένη επανέκδοση του βιβλίου από τις Ινφογνώμων Εκδόσεις.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων και την "Πρωτοβουλία Μνήμης Θεόφιλου Γεωργιάδη", το βιβλίο "Δια χειρός Θεόφιλου Γεωργιάδη", το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορίσει στη Λευκωσία το 1995, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Κύπριου αγωνιστή.
Το βιβλίο αποτελεί συλλογή κειμένων, άρθρων και συνεντεύξεων που κατέλειψε ο δολοφονημένος αγωνιστής, τα οποία αποδεικνύονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ αυτήν την περίοδο, που το Κουρδικό βρίσκει τη θέση του στη διεθνή κονίστρα. Στην έκδοση περιέχεται, επίσης, μέρος όσων είχαν δημοσιευτεί για τον ήρωα, δηλώσεις και ανακοινώσεις αμέσως μετά τη δολοφονία του (20/3/1994) έξω από το σπίτι του από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Απόσπασμα κειμένου του Θεόφιλου:
"Υποστηρίζουμε τον αγώνα του κουρδικού λαού στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, γιατί ο PKK πολεμά ενάντια στους δικούς μας κατακτητές. Η νίκη του κουρδικού λαού και το κόψιμο ενός κομματιού από το κορμί της Τουρκίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευσης του πολιτικο-κοινωνικού συστήματος αυτής της στρατοκρατούμενης χώρας.
Η νίκη του κουρδικού λαού θα θέσει τέρμα στην τουρκική κατοχή της Κύπρου. Υποστηρίζουμε τον αγώνα αυτό γιατί οι Κούρδοι αντάρτες πολεμούν και για την Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός κατοχής είτε βρίσκεται στο Κουρδιστάν είτε στην Κύπρο συνεχίζει να παραμένει στρατός κατοχής.

Ας μην ξεχνούμε τα λόγια του Βιετναμέζου στρατηγού Γκιαπ: "Μέτωπο δεν υπάρχει. Το μέτωπο είναι όπου βρίσκεται ο εχθρός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: