31 Ιουλ 2014

Ο ποιητής Βάσος Λυσσαρίδης

Ο γνωστός Κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης  (γεν. 1920), γνωστός ανάμεσα στους υποστηρικτές του και με το προσωνύμιο «γιατρός», έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές:

1. «Ποιήματα» (Αθήνα: Άγρα /  Λευκωσία Αιγαίον, 2008). Πολιτικά αλλά και ερωτικά ποιήματα με διδαχτικό περιεχόμενο.

2. «Της ταβέρνας» (Λευκωσία: Αιγαίον, 2010). Η συλλογή αυτή αφορά, κυρίως, νοσταλγικά ποιήματα με θέμα το κρασί και την ταβέρνα. Τα ποιήματα επιλέχθηκαν από φίλους του Βάσου Λυσσαρίδη και εκδόθηκαν προς τιμή των ενενηκοστών του γενεθλίων (γεννήθηκε το 1920).

Ποιήματα του Βάσου Λυσσαρίδη συμπεριλαμβάνονται και στον τόμο που εκδόθηκε προς τιμή του από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το 2008 και φέρει τον τίτλο:  «Βάσος Λυσσαρίδης : ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο ζωγράφος».
Απόσπασμα από το πιο πάνω βιβλίο:
«Η ποίηση του Β.Λ. καθρεφτίζει ένα μικρόκοσμο περιπλανήσεων και τον προεκτείνει σ’ ένα μακρόκοσμο, με μεταφυσικές υπερβάσεις, που όμως, είναι την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή, τόσο χειροπιαστές, και γήινες. 
Παρακολουθεί με ιδιαίτερη ενέργεια “από κλαδί σε κλαδί και από δέντρο σε δέντρο, τη μουσική διαδρομή ενός αηδονιού, μέσα στο σκιερό δάσος, σε καυτερές ημέρες καλοκαιριού”, που δεν περιορίζεται όμως, μόνο σε γλυκόλαλες μουσικές. 
Μπορεί ν’ ακούσει ένας, από αυτό το γλυκόλαλο αηδόνι και την άλλη όψη των πραγμάτων:  τη σκοτεινή, τη θλιβερή, την άδικη, την πικρή».

«Και να θυμάσαι:
Αν εθελούσια δεν γονατίσεις,
ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν»



«Όταν ο Μεγαλέξανδρος, με τράβηξε
στα μακρινά ταξίδια 
πολύ μου έλειπες όσο και αν 
κάποιες εξωτικές θεραπαινίδες 
με πάθος με κοιτούσανε απ’ το ντιβάνι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: