1 Ιουν 2013

Ερωτικές ιστορίες του Γκυ Ντε Μωπασάν (Guy de Maupassant)


Ερωτικές ιστορίες / Γκυ Ντε Μωπασάν. [μετ. Αλέξης Ζήρας]. Αθήνα: Αιγόκερος, 1988.

Οκτώ ιστορίες ερωτικού περιεχομένου, γραμμένες από τον μεγαλύτερο Γάλλο διηγηματογράφο, τον Guy de Maupassant (1850-1893).

Στην εισαγωγή του βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο του Αλέξη Ζήρα με τίτλο "Ο Μωπασάν ως όψη της νεωτερικής αντίληψης", ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει άρθρο του Κωστή Παλαμά με τον τίτλο "Μωπασάν" το οποίο δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλ 1893 στο περιοδικό Εστία (αρ.φ. 28).


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα διηγήματα:
Η Μαρόκα
Τα τσόκαρα
Το σπίτι Τελιέ
Το μοντέλο
Τα κοσμήματα
Η μύγα
Ιστορία μιας παραδουλεύτρας
Η μάσκα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Ο μυθιστοριογράφος που ισχυρίζεται πως μας δίνει μια ακριβή εικόνα της ζωής» αναφέρει ο Μωπασάν στον πρόλογο του μυθιστορήματός του Ο Πιερ και η Ζαν (1988), «οφείλει να αποφεύγει με επιμέλεια κάθε αλληλουχία γεγονότων που θα φαινόταν σαν εξαίρεση. Δεν έχει καθόλου σκοπό να μας διηγηθεί μια ιστορία, να μας ψυχαγωγήσει ή να μας γλυκάνει, αλλά να μας αναγκάσει να σκεφτούμε, να καταλάβουμε το κρυφό και βαθύ νόημα των γεγονότων».
Υπάρχει λοιπόν μια αφηγηματική πραγματικότητα, συγκροτημένη από μια σωρεία μικρών και ασήμαντων φαινομενικά γεγονότων, που όμως σ ένα δεύτερο επίπεδο μας εισάγουν στις μυστικές διαστωματώσεις της κάθε ιστορίας, του κάθε επιμέρους νοήματος και αισθήματος. Είναι η πραγματικότητα στην οποία επιθυμεί ο συγγραφέας να μας έχει καθηλωμένους, γιατί αυτό και μόνο είναι το μέτρο της αξίας ή της απαξίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: