14 Μαρ 2022

Για μια αγκαλιά γίνονται όλα: 14 διηγήματα από την Αέναη Lucia


Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη με περίμενε διαβάζοντας τα μικρά διηγήματα της Λουκίας Χαραλάμπους Σταυρινού.

Στα 14 διηγήματα που περιλαμβάνονται στο  βιβλίο «Για μια αγκαλιά γίνονται όλα» η Αέναη Lucia, όπως της αρέσει να υπογράφει, μας ταξιδεύει στις σκέψεις της, μας μεταφέρει στις αναμνήσεις της και χρωματίζει την ανάγνωσή μας με τα συναισθήματά της.

Σε κάποιες βαθυστόχαστες στιγμές, η συγγραφέας συνομιλεί με τον εαυτό της, αλλά δεν θα χαρακτήριζα το βιβλίο ως υπαρξιακό. Πρόκειται περισσότερο για μια θαρραλέα – και πετυχημένη πρέπει να πω - προσπάθεια εξωτερίκευσης του εσωτερικού της κόσμου.

Κάποια διηγήματα έχουν αλληγορικά στοιχεία, χωρίς να είναι επιτηδευμένα ή να θέλουν να γίνουν «διδακτικά».

Αγαπημένο μου διήγημα το «Ένα 24ωρο στο Χάρλεμ με τη βιωματική ματιά μιας περιθωριακής με μαύρα αισθήματα», όπου η Λουκία μπαίνει στον ρόλο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας που ζει στο Χάρλεμ, αρχές της δεκαετίας του 1970.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο:

Σε αυτόν που έθεσε τελικά τη γνώμη του παρότι χλευάστηκε πολλές φορές.

Σε αυτόν που ξεπέρασε τον τρόμο που του έσπειραν επειδή διαφέρει.

Σε αυτόν που υλοποίησε το όραμα του παρόλο που τον υποτίμησαν.

Σε αυτόν που αντέκρουσε το κακό με το καλό γιατί δεν ήξερε αλλιώς.

Το βιβλίο αυτό η Αέναη Lucia το αφιερώνει (μεταξύ άλλων) και στον εαυτό της. Γιατί κατάφερε όλα τα πιο πάνω. Γιατί εκτός από τις εκατοντάδες φορές που κατάφερε να τερματίσει στους αγώνες δρόμου που αρέσκεται να συμμετέχει, κατάφερε να γράψει και αυτό το βιβλίο, μια μέρα που τα ποιήματα πλάστηκαν και τα αγάλματα ακούστηκαν, αφού, για μια αγκαλιά γίνονται όλα!.

Από την περιγραφή του βιβλίου

14 διαφορετικές ιστορίες. Άνθρωποι που έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική καταπόνηση. Στερήθηκαν τη στοργή και ταλαιπωρήθηκαν στις αναζητήσεις τους επειδή ήταν διαφορετικοί. Αυτά λοιπόν τα διηγήματα σέβονται τη διαφορετικότητα σου, ειδικά σήμερα που ο σεβασμός είναι η έκπτωτη ψυχή που απωλέσθηκε. Εδώ θα βρεις δικλίδες αυτοσυγχώρεσης, μόνο έτσι θα αναχθείς, θα μπορέσεις να γίνεις αυτοπαρακινούμενος θέτοντας σε ενέργεια τα δικά σου δυνατά κίνητρα. Η αγκαλιά επουλώνει τα τραύματα, μα όταν είναι κίβδηλη, η καρδιά παγώνει. «για μια αγκαλιά γίνονται όλα» Αέναη Lucia.

Χαραλάμπους Σταυρινού, Λουκία (Αέναη Lucia). Για μια αγκαλιά γίνονται όλα. Αθήνα: Εκδόσεις Συμεών, 2022.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Με τιμά τόσο πολύ που εννοήσατε το βιβλίο της "αγκαλιάς". Ειλικρινά, η περιγραφή σας αντικατοπτρίζει όλο το σκεπτικό του βιβλίου.
Σας ευχαριστώ ταπεινά που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας στις ευφάνταστες περιγραφές μου.
Θεωρώ πως ο σκοπός επετεύχθη.