30 Ιουλ 2021

Το νησί της Victoria Hislop (το βιβλίο και η σειρά)


Το νησί (The Island) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα της Βρετανίδας Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop) με επίκεντρο την ιστορία των λεπρών στο νησί της Σπιναλόγκας αλλά και της ζωής στο κοντινό απέναντι χωριό Πλάκα (Κρήτη).

Μέσω της αφήγησης, μια σύγχρονη έφηβη μαθαίνει για το παρελθόν της οικογένειάς της, μέλη της οποίας έζησαν στο νησί ως λεπροί.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005 στην Μεγάλη Βρετανία. Στα ελληνικά μεταφράστηκε to 2007 από τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα, σε μετάφραση Μιχάλη Δελέγκου.

Το 2020 κυκλοφόρησε ξανά από τον Ψυχογιό σε ανανεωμένη έκδοση, με φωτογραφικό υλικό από την Σπιναλόγκα τότε και σήμερα. Περιλαμβάνει επίσης νέο πρόλογο της Victoria Hislop, που τιτλοφορείται «Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά», καθώς και απόσπασμα που παρατίθεται αυτούσιο από το ανέκδοτο έργο του Μανώλη Φουντουλάκη «Μνήμες από τον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ' ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ' αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη η Αλέξις ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας - την πρώτη κατοικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη. 

Η τηλεοπτική σειρά

Το 2010 ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Ελλάδος ανέβασε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων βασισμένη στο μυθιστόρημα της Χίσλοπ.

Η σειρά ήταν ακριβότερη στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία, με προϋπολογισμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικές σκέψεις από το κανάλι ήταν να γίνει το μυθιστόρημα ταινία, αλλά αποφάσισαν τελικά για τηλεοπτική σειρά.

Την προσαρμογή του κειμένου ανέλαβε η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου η οποία με την άδεια της συγγραφέως πρόσθεσε ιστορίες και χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στο μυθιστόρημα.  


Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Γιούλικα Σκαφιδά

Ευγενία Δημητροπούλου


Τρέιλερ της σειράς:



Δεν υπάρχουν σχόλια: