6 Αυγ 2021

Καρυωτάκης (τηλεοπτική σειρά)


Καρυωτάκης ονομάζεται η δραματική σειρά της ΕΡΤ που αναφέρεται στη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και στον έρωτά του με την, επίσης ποιήτρια, Μαρία Πολυδούρη. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009 από την ΕΤ1 και ολοκληρώθηκε σε 20 επεισόδια.  

Δημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος πραγματοποίησε εκτενή έρευνα γύρω από την ζωή του Καρυωτάκη πριν προχωρήσει στην υλοποίηση της.  

Η σειρά περιγράφει τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) ταυτόχρονα με αυτή της επίσης ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή των δύο από τα εφηβικά τους χρόνια και φωτίζει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Ιδιαίτερη θέση, μέσα σε αυτή την σειρά εποχής, κατέχει το κομμάτι της σχέσης του Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928) με τη Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) και ο ανεκπλήρωτος έρωτάς τους. Μέσα από τις ζωές των δύο πρωταγωνιστών, προβάλλεται η πολιτικά και κοινωνικά ταραγμένη περίοδος των δεκαετιών του 1910 και του 1920.

Στα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 2009» η σειρά απέσπασε τέσσερα βραβεία, ενώ ήταν υποψήφια και σε πολλές ακόμα κατηγορίες. Αναλυτικά τα βραβεία που απέσπασε:

Καλύτερης Ελληνικής Δραματικής Σειράς

Α’ Ανδρικού Δραματικού Ρόλου

Καλύτερης Φωτογραφίας Ελληνικής Παραγωγής

Καλύτερης Σκηνογραφίας Ελληνικής Παραγωγής

Τρέιλερ της σειράς



Δεν υπάρχουν σχόλια: