25 Μαρ 2021

Η εκτέλεση του Κύπριου επίσκοπου Νικομηδίας Αθανάσιου Καρύδη από τους Τούρκους

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε επίσημα την άνοιξη του 1821 και συνοδεύτηκε  από ανεπιτυχείς εξεγέρσεις στη Μολδαβία και στην Πελοπόννησο.

Ο Μαχμούτ ΙΙ για αντίποινα συνέλαβε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γεώργιο τον Ε μαζί με άλλους ιερείς και προεστούς και τους απαγχόνισε στις 10 Απριλίου (Ιουλιανό ημερολόγιο). Μεταξύ των απαγχονισθέντων ήταν και ο Κύπριος επίσκοπος Νικομηδίας Αθανάσιος Καρύδης.

Ο Αθανάσιος Καρύδης ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας Καρύδη της Λάρνακας που συγγένευε με τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο και σπούδασε στη Βενετία. Διετέλεσε επίσκοπος Λιβύης (1781-1791) κατόπιν επιλογής του από τον (Κύπριο την καταγωγή) πατριάρχη Αλεξάνδρειας Κυπριανό (1766-1783) και από το 1791 ανέλαβε ως μητροπολίτης Νικομηδείας.  Ως μητροπολίτης Νικομηδείας και μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αθανάσιος ανέπτυξε πλούσια πνευματική και εθνική δραστηριότητα για 30 χρόνια. Αμέσως μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συνελήφθη, αρκετά πριν από τον πατριάρχη Γρηγόριον Ε' και τους μητροπολίτες Εφέσου Διονύσιον και Αγχιάλου Ευγένιον.

Συγκεκριμένα ο Καρύδης συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν για λόγους υγείας, με την κατηγορία ότι άνηκε στη Φιλική Εταιρεία. Σύμφωνα με δύο ιστορικούς, τον Σπυρίδωνα Τρικούπη και τον Λοΐζο Φιλίππου, απαγχονίστηκε μαζί με τους δύο μητροπολίτες, παρόλο που λίγο πριν είχε ξεψυχήσει λόγω του γήρατος και των κακουχιών κράτησής του. Οι Τούρκοι πάντως θεώρησαν σωστό να απαγχονίσουν το νεκρό του σώμα.

Ταυτόχρονα με τις εκτελέσεις στην Κωνσταντινούπολη εκδόθηκε φιρμάνι για τον άμεσο αφοπλισμό των Χριστιανών σε όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


- Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα «200 από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021» - Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η Κύπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: