6 Μαρ 2021

Η κοιμωμένη του Χαλεπά: θεατρικό με θέμα τη βιογραφική ιστορία του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά

 


Η κοιμωμένη είναι ένα γλυπτό στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Σμιλεύτηκε την δεκαετία του 1880 από τον Γιαννούλη Χαλεπά μετά από παραγγελία της οικογένειας της Σοφίας Αφεντάκη που έχασε τη ζωή της από φυματίωση στα 18 της χρόνια και τοποθετήθηκε πάνω από τον τάφο της.


Το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς και το επισκέπτονται πολλοί φιλότεχνοι. Είναι ένα από τα ομορφότερα γλυπτά στο συγκεκριμένο νεκροταφείο και είναι και το έργο που έδωσε την φήμη στον καλλιτέχνη που το δημιούργησε.

Από το συγκεκριμένο έργο τέχνης αλλά και από την παράξενη ζωή του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, η Ελληνοϊταλίδα Ιρένε Μαραντέι (Irene Maradei) εμπνεύστηκε και έγραψε το βιογραφικό θεατρικό έργο "Η Κοιμωμένη του Χαλεπά".

Το έργο που έκανε πανελλήνια πρεμιέρα στο θέατρο Ανεμώνα στη Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2021, βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα όλων των υπαρχόντων αρχείων ώστε να είναι, όσο το δυνατόν, ένας πιστός καθρέφτης των ιδεών, των παθών και της αδάμαστης ψυχής του καλλιτέχνη αλλά και του ανθρώπου Γιαννούλη Χαλεπά (1951-1938).

Η ιστορία ξεκινά από τη γενέτειρά του τον Πύργο της Τήνου, με αναφορές στις σπουδές που έκανε ο Χαλεπάς στο Μόναχο, τη ζωή του και την προσπάθειά του να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης στην Αθήνα. Παρακολουθούμε τον ανεκπλήρωτο έρωτά του, τον κλονισμό της ψυχικής του υγείας και την κατάληξή του σε ψυχιατρείο στην Κέρκυρα.

Παρά την απαξίωση από τους ομότεχνούς του, η φήμη του Χαλεπά διαδόθηκε χρόνια αργότερα, ενώ αυτός ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική, χάρις κυρίως του έργου του «Η κοιμωμένη».

Σημαντικό ρόλο στη ζωή αλλά και για την ψυχική υγεία του Γιαννούλη Χαλεπά διαδραμάτισε η μητέρα του και η μέχρι τον θάνατό της σφοδρή εναντίωση με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του γιού της.

Η Ταυτότητα της Παράστασης που ανέβασε το θέατρο Ανεμώνα:

Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου

Σκηνικά και Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Visual Designer-Video Art: Αννα Φωτιάδου
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου

Ηθοποιοί: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Νικόλας Πέτρου, Πέτρος Καρατζιάς, Βασίλης Παφίτης, Γιώργος Ιωσήφ, Ελευθερία Ανδρέου.

Κατασκευή των Επί Σκηνής Γλυπτών: Άρτεμης Δουλάμης
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Mason
Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη
Φωτογραφία: Παντελής Χατζημηνάς
Γραφικά: Θέο Πέτρου
Χειρισμός Φωτισμού - Ήχου: Έλενα Γιώργαλλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη βασιλείου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: