8 Αυγ 2020

Orange is the new Black το βιβλίο και η σειρά


Orange is the new black (Το πορτοκαλί είναι το νέο μαύρο) είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου της αμφιφυλόφιλης Αμερικανίδας συγγραφέως Πάιπερ Κέρμαν (Piper Kerman) η οποία περιγράφει την εμπειρία που είχε ως φυλακισμένη για ένα χρόνο.

Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε το 2010 είναι “Orange is the new black: my year in a womens prison” και είναι βασισμένος στην αγγλική φράση “_____ is the new black” που χρησιμοποιείται για να δηλώσει πως κάτι νέο μπαίνει στη μόδα εκτοπίζοντας το προηγούμενό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πορτοκαλί (orange) αναφέρεται στο χρώμα των στολών που φορούν οι νεοφερμένες κατάδικοι στη φυλακή.
Το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά από τη Netflix με τον ίδιο τίτλο και μεταδόθηκε σε 7 seasons από το 2013 μέχρι το 2019 με τεράστια επιτυχία.

Δημιουργός της σειράς είναι η Τζέντζι Κόχαν (Jenji Kohan) και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Taylor Schilling (Piper Chapman), Danielle Brooks (Tasha 'Taystee' Jefferson Tasha), Taryn Manning (Tiffany 'Pennsatucky' Doggett), Nick Sandow (Joe Caputo) κ.α.
Η σειρά κατατάσσεται στην κατηγορία του δράματος αλλά και του μαύρου χιούμορ ταυτόχρονα.

Το τρέιλερ της πρώτης σεζόν

Υπόθεση:
Η αμφιφυλόφιλη Πάιπερ Τσάπμαν ζει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Λάρι Μπλουμ στη Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν, η Πάιπερ είχε ερωτική σχέση με τη λαθρέμπορο ναρκωτικών Άλεξ Βος την οποία βοηθούσε με τη διακίνηση. Χρόνια μετά τη διακοπή της σχέσης τους, η Άλεξ δικάζεται για τις πράξεις της και καταδίδει την Πάιπερ με σκοπό να μειώσει την ποινή της. Συνεπώς, η Πάιπερ παραδίδεται οικειοθελώς στη φυλακή του Λίτσφιλντ για να εκτίσει την ελάχιστη ποινή των 15 μηνών. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την επανασύνδεσή της με την Άλεξ αλλά και τις ιστορίες, τις φιλίες, τις έχθρες, τις συγκρούσεις αλλά και την επεισοδιακή καθημερινότητα των υπόλοιπων συγκρατουμένων της.
Οι σχέσεις των κρατούμενων μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των δεσμοφυλάκων, σε ένα κόσμο που επικρατούν το έγκλημα, η τιμωρία, η ασυδοσία, τα ναρκωτικά αλλά και οι παράνομες σεξουαλικές σχέσεις, δοσμένα με δραματικό τρόπο αλλά και με χιούμορ, είναι το μυστικό της επιτυχίας. Το βιβλίο αλλά και η σειρά θίγουν θέματα εξουσίας και κατάχρησής της, φεμινισμού και σεξουαλικότητας όλων των προσανατολισμών. Στα θετικά της σειράς είναι και η εκπροσώπηση όλων σχεδόν των εθνικών ομάδων που συναντά κανείς στις ΗΠΑ.

Κυπριακή αναφορά!
Season 3, επεισόδιο 05  με τίτλο “Fake it Till You Fake it Some More”

Οι φυλακισμένες πρωταγωνίστριες Παιφερ και Άλεξ κάθονται στο γήπεδο της φυλακής και η τελευταία που ανησυχεί μήπως ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών τον οποίο κατέδωσε έχει στείλει κάπον στη φυλακή για να την «καθαρίσει», βλέπει μια κοπέλα που δεν την γνωρίζει να περνά από μπροστά της και να την κοιτάζει. Αναπτύσσεται μεταξύ των δύο ο εξής διάλογος:
Α: Ποιο είναι αυτό το κορίτσι; Δεν φοράει πορτοκαλί, άρα δεν είναι καινούργια και μέσα σε ξαφνικά την βλέπω δύο φορές σε μια μέρα…
Π: Είναι φαινόμενο της φυλακής. Ενώ νομίζεις ότι τους ξέρεις όλους, ξαφνικά εμφανίζεται ένα κορίτσι με κόκκινο σημάδι στο πρόσωπό της που δουλεύει μαζί στου στο Ηλεκτρολογικό από τότε που πρωτοήρθες εδώ και εσύ δεν την έχεις δει ξανά!
Α: Όχι, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται εγωισμός!
Σοβαρά κάτι συμβαίνει με αυτήν. Δεν είναι στα καλά της και ξεκάθαρα η Τζασμίν είναι η πριγκίπισσά της.
Κοίτα! Κοίτα! Μολις με κοίταξε!
Δύο φορές σε μια μέρα Πάιπερ είναι παράξενο! Και αυτός ξέρει ότι είμαι εδώ μέσα..
Π: Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι ο Κούμπρα βρήκε ένα κορίτσι που θα έμπαινε στη φυλακή… η ακόμα καλύτερα να συλληφθεί, να διωχθεί ποινικά, να μπει στη φυλακή και μετά τα κανόνισε ώστε να έρθει εδώ ειδικά μόνο και μόνο για να σε πιάσει…
Α: Σου λέω είναι εντελώς διεστραμμένος. Έχει υπομονή.
Π: Είναι πολύ έξυπνος για να στείλει ένα κορίτσι που μοιάζει να ήρθε από την Κύπρο. Είναι κίνηση αρχάριου. Είσαι μια παρανοϊκή ρατσίστρια. Μάλλον σε βρίσκει απλώς γλυκιά. Αλλά αν τολμήσει να σου κολλήσει, θα σπάσω την σκρόφα στο ξύλο!

Out of orange: Το βιβλίο της Cleary Walters (Άλεξ Βος)
Η γυναίκα με τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά μυωπίας που ξεμυάλισε και παρέσυρε την Πάιπερ στη φυλακή, στο βιβλίο και τη σειρά έχει το όνομα Άλεξ Βος (στη σειρά τον χαρακτήρα της τον ενσαρκώνει η Laura Prepon) . Στην πραγματικότητα όμως είναι η Cleary Walters η οποία μετά την επιτυχία του “Orange is the new black” έγραψε το 2015 δικό της βιβλίο με τίτλο “Out of orange: a memoir”.

Σε αυτό περιγράφει τη δική της ιστορία όπως η ίδια την έζησε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: