20 Αυγ 2020

Προτομές: διηγήματα του Δημήτρη Στατήρη

Στο καινούργιο του βιβλίο με τίτλο «Προτομές» ο διηγηματογράφος Δημήτρης Στατήρης μας παρουσιάζει 10 διηγήματα που έχουν ως κεντρικό άξονα την «παραδοξότητα της [ανθρώπινης] ύπαρξης».

Έχοντας υπόψη και τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα παρατηρούμε ότι η εξέλιξή του είναι συνεχής με το τελευταίο του βιβλίο να φτάνει σε υψηλά λογοτεχνικά επίπεδα. Οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρουσα πλοκή και προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Τα δέκα διηγήματα του βιβλίου:

Σκελετός: Ένα αγόρι δολοφονείται άγρια στο δάσος αλλά καταφέρνει μετά από καιρό να επιστρέψει στο σπίτι του ως σκελετός. Όχι για να αναζητήσει εκδίκηση, αλλά πατρική αποδοχή.
Καημός: Μια γριά αναπολεί τον χαμένο έρωτα της νιότης της ενώ παραπαίει ψυχολογικά και σωματικά από μια ανίατη ασθένεια.
Ραμόνα: Η εξάρτηση ενός άντρα από μια κούκλα του σεξ. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πραγματική αλλά μπορεί να διαβαστεί και αλληγορικά για τις εύκολες ηδονές που εισάγουμε σε μια ψεύτική ζωή και που μπορεί να μας στοιχίσουν την πραγματική μας ζωή.
Προτομές: Το διήγημα που χάρησε τον τίτλο στο βιβλίο περιγράφει την  αντιπαλότητα μεταξύ του ιερέα και του εικαστικού καλλιτέχνη ενός χωριού που και οι δύο μετά τον θάνατό τους κατέληξαν να γίνουν προτομές.
Πίπης: Ένας αντιδραστικός νεαρός που δυσκολεύεται να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, ακούει και σέβεται μόνο τον δάσκαλο του χωριού ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τον ελέγξει. Ποια όμως θα είναι η κατάληξη του Πίπη μετά τον θάνατο του δασκάλου;
Απειλή: Μια ερωτική προδοσία, μια συγχώρεση και μια απόρριψη. Μέχρι που είναι άραγε ικανή να φτάσει μια γυναίκα όταν απορρίπτουν τον έρωτά της;
Εργάτης γενικών καθηκόντων: Ένας διαστρεμμένος εργάτης καταφέρνει με απειλές και προκυμμένου να εκπληρώσει τις αρρωστημένες διαστροφές του, να μπει ανάμεσα σε ένα παράνομο ζευγάρι και να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο ερωτικό τρίγωνο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική αφού τα άλλα δύο μέλη του τριγώνου είναι ο προϊστάμενός του και η γυναίκα του αφεντικού του…
Η επαλήθευση: Ένα δυστοπικό – αλληγορικό διήγημα με αντιπολεμικά μνήματα…
Κατρακύλα: Ο ξεπεσμός ενός δικηγόρου σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο που τελικά τον οδηγεί στην τρέλα.
Άδειο κελί: Ένας φυλακισμένος παλεύει με τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Ένας γιος επιστρέφει στο σπίτι του με τη μορφή σκελετού.
Κάποιος πειραματίζεται με μια κούκλα του σεξ.Η κόντρα ενός ζωγράφου με έναν ιερέα οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις.Ένας εργάτης εκμεταλλεύεται τη γυναίκα του αφεντικού του.Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός του πολέμου;Ένας δικηγόρος χάνει το μυαλό του.Η βασανιστική αγωνία ενός φυλακισμένου.Ιστορίες για την παραδοξότητα της ύπαρξης...


Στατήρης, Δημήτρης. Προτομές: διηγήματα. Αθήνα: Σμίλη, 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: