5 Ιουλ 2020

Truth and Justice: το βιβλίο του A. H. Tammsaare και η ταινία του 2019


Truth and Justice [Αλήθεια και δικαιοσύνη] (τίτλος πρωτοτύπου Tõde ja õigus) ονομάζεται το πεντάτομο έργο του Εσθονού συγγραφέα A. H. Tammsaare (1878-1940).

Το επικό μυθιστόρημα του Tammsaare γράφτηκε μεταξύ 1926 – 1933. Πρόκειται για μια κοινωνική ιστορία που περιγράφει την εξέλιξη της Εσθονίας από μια επαρχία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, από το 1870 μέχρι το 1930. Βασίστηκε εν μέρει στη ζωή του συγγραφέα και επικεντρώθηκε στην αντίθεση μεταξύ της αστικής μεσαίας και της αγροτικής τάξης.

Ο πρωταγωνιστής, Indrek Paas, μετακινείται από ένα αγρόκτημα σε μια πόλη, όπου γίνεται μάρτυρας εξεγέρσεων και αναταραχών. Προσπαθεί να βρει ειρήνη στο γάμο και τον τρόπο ζωής της μεσαίας και ανώτερης τάξης, αλλά τελικά επιστρέφει απογοητευμένος στις ρίζες του για μια νέα αρχή.

Με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στον πρώτο τόμο του βιβλίου γυρίστηκε το 2019 και
κινηματογραφική ταινία στα Εσθονικά με τον ίδιο τίτλο.
Η Truth and Justice είναι η ταινία με τους περισσότερους θεατές στους εσθονικούς κινηματογράφους από την εποχή που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση (1991).

Η περίληψη της ταινίας
Το 1870, ο Andres με τη γυναίκα του Krõõt αποκτούν ένα αγροκτήματος σε μια βαλτώδη περιοχή. Μετακομίζουν εκεί προσπαθώντας να φτιάξουν την οικογένειά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή έρχεται σε αντιπαράθεση με τον γείτονα του ο οποίος προσπαθεί να τον υπονομεύσει.
Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου του οποίου η ψυχή καταστρέφεται από την αδιάκοπη επιδίωξη του ονείρου του.

Το τρέιλερ της ταινίας

Σκηνοθέτης: Tanel Toom
Συγγραφείς: Anton Hansen Tammsaare (μυθιστόρημα), Tanel Toom (σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Priit Loog, Ester Kuntu, Priit Võigemast


Δεν υπάρχουν σχόλια: