19 Ιουλ 2020

Ο Γιώργος Νταλάρας για τον Ελληνικό Στρατό και την Κύπρο


Μεγάλη συναυλία για την Κύπρο – Γιώργος Νταλάρας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (13 Απριλίου 1992):

Γιώργος Νταλάρας, προλογίζοντας το τραγούδι «Διδυμότειχο Blues»:

"Τον Ιούλιο του 1974 τις ημέρες της εισβολής πήγα φαντάρος στην επιστράτευση. Το σχέδιο ήταν να πάμε στην Κύπρο ή στα σύνορα. Δεν πήγαμε πουθενά γιατί δεν υπήρχαν ρούχα, δεν υπήρχαν όπλα, δεν υπήρχαν μέσα για να μας μεταφέρουνε. Και έτσι ο Ελληνικός Στρατός δεν πήγε στην Κύπρο. Αυτοί οι λίγοι αξιωματικοί και φαντάροι που πήγαν εθελοντές, πλήρωσαν με τη ζωή τους τη θυσία τους και ακόμα περιμένουν την επίσημη αναγνώριση. Έχουν ζητήσει να γραφτεί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να γραφτεί «Κύπρος 74» και ακόμα περιμένουν*. 
Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τον στρατό και ο στρατός έχει ανάγκη την Ελλάδα. Αλλά όχι ένας στρατός του καψωνιού, του ρουσφετιού, όχι του παράλογου η θητεία. Όχι απειλή «θα σε στείλω στα σύνορα, θα σε στείλω στο Διδυμότειχο γιατί ο στρατός πρέπει να είναι στο Διδυμότειχο, όπως έπρεπε να είναι και στην Κύπρο".

Η συναυλία προβαλλόταν ζωντανά από την ΕΡΤ1.

Από τη μεγαλιώδη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Σ. Ε. Φ. με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και με τίτλο "ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, στις 13 Απριλίου 1992:


*Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα βρίσκεται χαραγμένη   μια φράση από τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη: «μία κλίνη κενή φέρεσται εστρωμένη των αφανών», προς τιμή όλων όσων έπεσαν πολεμώντας για την Ελλάδα. των ευκλεώς πεσόντων για την Ελευθερία. Αναγράφονται επίσης όλα τα μέρη όπου πολέμησαν και σκοτώθηκαν Έλληνες στρατιώτες. Τον τοίχο περιβάλλουν εκατέρωθεν πελεκημένοι πωρόλιθοι όπου είναι χαραγμένα, κατά ενότητες, τα ονόματα τόπων που έδωσε πολύνεκρες μάχες ο ελληνικός στρατός στην νεότερη ιστορία. Στα αριστερά της σύνθεσης περιλαμβάνονται οι μάχες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Στο κέντρο του μνημείου, στους πωρόλιθους που υπάρχουν στις κλίμακες, περιλαμβάνονται μάχες του Β` Βαλκανικού Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στα δεξιά της σύνθεσης συγκρούσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Ρωσία. Μετά την απελευθέρωση το 1944 πάνω στο κενοτάφιο προστέθηκαν τα πεδία των μαχών του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα οι επιχειρήσεις στην Κορέα.

Το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων προστέθηκε και το όνομα «Κύπρος».

Το 2015, μετά από εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Μνημείο προστέθηκαν οι λέξεις «Αιγαίο», «Ιόνιο», «Μεσόγειος» και «Ατλαντικός» σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον άγνωστο Έλληνα ναύτη που έπεσε εν καιρώ πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: