20 Μαΐ 2020

Mindhunder (Κυνηγός μυαλού): o πράκτορας του FBI που κυνηγούσε κατά συρροή δολοφόνους.


Σε ένα βιβλίο γράφτηκε από τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI John E. Douglas  (Τζον Ντάγκλας) με τη βοήθεια του Mark Olshaker (Μάρκ Ολσάικερ) περιγράφεται η δράση των πρακτόρων μιας ειδικής πτέρυγας του FBI για τους κατά συρροή δολοφόνους (serial killers).

Το βιβλίο που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1995 και περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία του πράκτορα Τζον Ντάγκλας δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά το ελληνόφωνο κοινό μπορεί να γνωρίσει την ιστορία του μέσω της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς του Netflix.

Ο συγγραφέας μαζί με τους συνεργάτες του έχουν κυνηγήσει μερικούς από τους πιο διαβόητους και σαδιστικούς εγκληματίες όπως τον δολοφόνο του Μονοπατιού (The Trailside Killer) στο Σαν Φρανσίσκο και τον δολοφόνος της Ατλάντα. Έχει πάρει συνεντεύξεις και έχει ερευνήσει δεκάδες κατά συρροή δολοφόνους συμπεριλαμβανομένων των Charles Manson, Richard Speck, John Wayne Gacy και James Earl Ray. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας μελέτης ορόσημο ώστε να κατανοηθούν τα κίνητρά των δολοφόνων και να καταφέρουν οι πράκτορες του FBI να μπουν στο μυαλό τους.

Ο ειδικός πράκτορας Τζον Ντάγκλας με την ομάδα του ξεκίνησαν μια νέα εποχή στη συμπεριφορική επιστήμη και το εγκληματικό προφίλ.

Το 2017 το Netflix, βασιζόμενο στην ιστορία του βιβλίου έκανε την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά Mindhunter

H σειρά που κατατάσσεται στα αστυνομικά - ψυχολογικά θρίλερ διαδραματίζεται στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 70.  Δημιουργός της ταινίας είναι ο Joe Penhall και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross.
Στη σειρά ο Jonathan Groff υποδύεται τον Holden Ford ο οποίος είναι ο χαρακτήρας του συγγραφέα John Douglas. Στη σειρά έχουν προστεθεί και κάποια φανταστικά στοιχεία.


Στα γνωστά θρίλερ  του συγγραφέα Thomas Harris  «Η σιωπή των αμνών» (Τhe silence of the Lambs) και «Κόκκινος Δράκος» (Red Dragon), ο χαρακτήρας του πράκτορα Jack Crawford, είναι επηρεασμένος από την ιστορία του John Douglas.

Το τρέιλερ της σειράς



Οι πραγματικοί κατά συρροή δολοφόνοι που αναφέρονται στον δεύτερο κύκλο της σειράς

10 γεγονότα από τη σειρά που συνέβησαν στην πραγματικότητα (ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ SPOILERS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: