13 Νοε 2019

Ο Wittgenstein και το Tractatus του Michael Morris


                                                                               
Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αθήνα, από τις εκδόσεις Ίαμβος, η μετάφραση του βιβλίου Routledge Philosophy Guidebook to Wittgenstein and the Tractatus (έκταση έργου 472 σελίδες). Πρόκειται για ένα έργο του Michael Morris, ο οποίος είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex (UK). Τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά έκανε ο Ανδρέας Α. Γεωργαλλίδης[1], την επιμέλεια της μετάφρασης η Αγγέλα Α. Κυριάκου και τη γλωσσική επιμέλεια ο Λεωνίδας Α. Γαλάζης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Wittgenstein είναι ο πιο επιδραστικός φιλόσοφος του 20ού αιώνα. Το Tractatus Logico-Philosophicus είναι το κατεξοχήν πολυδιαβασμένο έργο του παραμένοντας ένα από τα πιο αινιγματικά και αμφιλεγόμενα βιβλία φιλοσοφίας που έχουν γραφτεί. Με τις βαθιές του ιδέες για τη φύση της γλώσσας, της πραγματικότητας και της αναπαράστασης έχει εμπνεύσει όχι μόνο φιλοσόφους αλλά επίσης συγγραφείς και μουσικούς. Συγκεκριμένα το έργο Ο Wittgenstein και το Tractatus εξετάζει: τη ζωή του Wittgenstein και το υπόβαθρο του Tractatus, τις ιδέες και το κείμενο του Tractatus καθώς τη σπουδαιότητα του έργου του Wittgenstein για τη φιλοσοφία σήμερα. Ο Peter Sullivan, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling, γράφει: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο παρέχει μία ξεκάθαρη και άμεση ανάλυση που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ταυτόχρονα, μεταδίδει μία αίσθηση του βάθους, της σημαντικότητας και του ενδιαφέροντος του κειμένου του Wittgenstein. Ο Morris διασαφηνίζει κάποια από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ερμηνεία του Tractatus, και ο χειρισμός του διακατέχεται από ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη σκέψη του Wittgenstein που όχι μόνο θα εμπνεύσει τους φοιτητές να εμβαθύνουν περισσότερο αλλά θα προσελκύσει και τους έμπειρους αναγνώστες».
 
                                                                                                                     [1] O Ανδρέας Γεωργαλλίδης σπούδασε Παιδαγωγικά, Ιστορία-Αρχαιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Aκολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris Ι-Panthéon-Sorbonne και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK). Είναι ο συγγραφέας του έργου From Theory to Mysticism: the Unclarity of the NotionObjectin Wittgensteins Tractatus (Cambridge Scholars 2018) το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά σε μετάφραση του ιδίου (Ίαμβος 2018). Επιπρόσθετα, μετέφρασε στα ελληνικά τo έργο Tractatus Logico-Philosophicus (Ίαμβος 2016). Εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και σήμερα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: