27 Ιουν 2019

Χαιρετισμός στην παρουσίαση των βιβλίων της Μαρίας Κούβαρου


[Χαιρετησμός του Ανδρέα Καπανδρέου - εκ μέρους των Συμπαντικών Διαδρομών - στην παρουσίαση των βιβλίων της Μαρίας Κούβαρου, Κίτι (Λάρνακα), 26 Ιουν. 2019]

Καλησπέρα σε όλους.
Ονομάζομαι Ανδρέας Καπανδρέου και θα απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές. 

Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση στην οποία παρουσιάζονται δύο βιβλία, δύο ποιητικές συλλογές, της εκλεκτής φίλης και συναδέλφου συγγραφέως, Μαρίας Κούβαρου.

Το 2017, η κυοφορούσα ποιητική σκέψη της Μαρίας Κούβαρου έφερε στον κόσμο τη Σκύλα. «Η γέννηση της Σκύλας» (αυτός ήταν ο τίτλος του πρώτου βιβλίου) αποτέλεσε την πρώτη εμφάνιση της ποιήτριας στα λογοτεχνικά δρόμενα. Η έκδοση του βιβλίου έγινε εφικτή με τη βοήθεια των Συμπαντικών Διαδρομών που ανάλαβαν την έκδοση της ποιητικής συλλογής.
Μια ποιητική συλλογή με ερωτικά, ευαίσθητα αλλά και σκληρά ποιήματα που έδειξε τόσο το ταλέντο όσο και την ποιητική τόλμη της Μαρίας Κούβαρου.

Η συλλογή περιλαμβάνει 30 ερωτικά ποιήματα τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν και σπονδυλωτά αφού όλα τους αναβλύζουν πικρία, αδικία και προδοσία. Στίχοι που οδηγούν την πρωταγωνίστρια, μέσα από τη ματαίωση του έρωτα, να μεταμορφωθεί, από καλοπροαίρετη και καλόπιστη ερωμένη σε
Σκύλα και «τέρας χωρίς συναισθήματα»!  
Η Σκύλα οχυρώνεται πίσω από το καινούργιο της προσωπείο θέλοντας να προστατευτεί από τους ανθρώπους που την προσεγγίζουν αφού οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν μετεξελιχτεί, σύμφωνα με τη συγγραφέα σε εμπόλεμη ζώνη όπου ο "σωστότερος" και πιο ευαίσθητος χάνει.

«Τη σκύλα την ξέρεις καλά» [μας πληροφορεί η συγγραφέας] «Είναι το άλλοτε συμπαθητικό κοριτσάκι που πλέον μοιράζει χαμόγελα πολύ φειδωλά». «Μην ψάξεις πολύ μακριά. Η σκύλα μπορεί να είναι η μάνα, η αδερφή σου, η γυναίκα σου, η φίλη σου, η κόρη σου… Μπορεί να είμαι εγώ, ίσως και να είσαι εσύ…»
Μετά από τη γέννηση της Σκύλας, και την πιστοποίηση του ταλέντου της Κούβαρου, είμασταν σίγουροι ότι θα υπήρχε και η ανάλογη συνέχεια.

Και η συνέχεια ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά με την ποιητική συλλογή «Ταξίδια Στασιμότητας» και πάλι από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Οι βαθυστόχαστοι στίχοι της συγκεκριμένης συλλογής ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς κόσμους αναζητώντας την κάθαρση και τη λήθη.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο «Σε αυτούς που μας στηρίζουν στα ταξίδια, και σε αυτούς που μας μαθαίνουνε να ονειρευόμαστε προορισμούς».

Εσωτερική ποίηση που δίνει την εντύπωση ότι γράφτηκε με στόχο την κάθαρση στη ψυχή της συγγραφέως. 
Κάθε ποίημα είναι και ένα ταξίδι στον εσωτερικό της κόσμο όπου κυριαρχούν οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, οι χαμένες αγάπες και οι απογοητεύσεις. Ταξίδια του μυαλού και του υποσυνείδητου, ταξίδια στον ύπνο αλλά και στον ξύπνιο.
Στίχοι για κάποιους που έφυγαν από τη ζωή μας, αλλά και για κάποιους που δεν αξιώθηκαν ποτέ να φτάσουν…
  
Τόσο τα ποιήματα όσο και τα διηγήματα με τα οποία η Μαρία Κούβαρου συμμετείχε σε διάφορες ανθολογίες των Συμπαντικών Διαδρομών δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια αξιόλογη συγγραφέα η οποία ήρθε για να αφήσει το στίγμα της.

Οι Συμπαντικές Διαδρομές είναι πολύ περήφανες που έχουν στις τάξεις τους μια τόσο αξιόλογη συγγραφέα όπως η Μαρία Κούβαρου.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που ο εκδοτικός οίκος εμπιστεύτηκε την Μαρία ορίζοντάς την ως μέλος της τριμελούς Κριτικής Επιτροπής που θα επιλέξει βιβλία Κύπριων συγγραφέων που θα εκδοθούν.

Εγώ προσωπικά που έτυχε να παρακολουθήσω από κοντά την συγγραφική πορεία της Μαρίας Κούβαρου είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί της και που ανήκω στην ίδια συγγραφική ομάδα με αυτήν. Είμαι επίσης ευτυχισμένος που μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία γνώρισα τον άνθρωπο Μαρία και έκανα μια πολύ καλή φίλη.

Εύχομαι στη Μαρία και τα βιβλία της κάθε επιτυχία, αν και είμαι βέβαιος για αυτήν.

Για τις Συμπαντικές Διαδρομές
Ανδρέας Καπανδρέου
Συγγραφέας - Βιβλιοθηκονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: