6 Ιουν 2019

«Το αγρίμι της καρδιάς» της Χέρτα Μύλερ


«Το αγρίμι της καρδιάς» (στα γερμανικά Herztier”) ονομάζεται το μυθιστόρημα της Νομπελίστριας Ρουμανο-Γερμανίδας συγγραφέως Χέρτα Μύλερ (Herta Müller, 1953- ).
Η ιστορία του μυθιστορήματος αναφέρεται στη ζωή μιας ομάδας νεαρών γερμανόφωνων της Ρουμανίας η οποία μάχεται να επιβιώσει κάτω από το απολυταρχικό καθεστώτος του δικτάτορα Τσαουσέσκου.
Οι διώξεις και η στέρηση δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η ομάδα των γερμανόφωνων νεαρών φιλοδοξεί να καταφύγει στη Γερμανία. Την εικόνα συμπληρώνουν περίεργες «αυτοκτονίες» και απειλές κατά της ζωής τους.
Η ιστορία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και τη διηγείται ένα κορίτσι από την παρέα. Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία αφού και η ίδια η συγγραφέας γεννήθηκε στη Ρουμανία ανήκοντας στην γερμανόφωνη μειονότητα της χώρας (μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία, στα 34 της χρόνια - το 1987).

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα γερμανικά με τον τίτλο Herztier το 1994. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2013 με τίτλο «Το αγρίμι της καρδιάς». Στην αγγλική μετάφραση του δόθηκε ο τίτλος “The Land of Green Plums” (1996). Τιμήθηκε με τα βραβεία: -"Kleist Prize", (1994), Βραβείο Αριστείον το 1995, Ida-Dehmel Literature Prize, (1998) και με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin, (1998).
  
Από το οπισθόφυλλο
Ένα κορίτσι από μια φτωχή επαρχία του Νότου, που τις νύχτες εκδίδεται στο πάρκο και βρίσκεται με τη ζώνη της αφηγήτριας περασμένη στο λαιμό του: αυτοκτονία ή δολοφονία; Τρεις φοιτητές, που τους ενώνει ο φόβος μπροστά στον παντοδύναμο και πανταχού παρόντα δικτάτορα και που κάποια στιγμή γίνονται αναπόφευκτα θύματά του: παρακολουθούνται, ανακρίνονται, εκβιάζονται, χάνουν τη δουλειά τους και τελικά καταλήγουν άλλοι να αυτοκτονήσουν και άλλοι να φύγουν. Μια νεαρή γυναίκα, που συνεργάζεται με τη Σεκουριτάτε - μια σχέση στον αστερισμό της προδοσίας και του θανάτου. Και, τέλος, η αφηγήτρια, με το βλέμμα στραμμένο στα παιδικά της χρόνια, στον κόσμο της επαρχίας των γονιών της, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η κατάρρευση και η παρακμή, η στενότητα, η παγωνιά, η θλίψη. 

Ένα βιβλίο για το φόβο, την αντίσταση, τη φιλία, την αδιαπραγμάτευτη θέληση για ζωή, αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες απόλυτου ολοκληρωτισμού. Ένα μυθιστόρημα κατά μεγάλο μέρος αυτοβιογραφικό, που με τη λιτή αλλά γεμάτη σύμβολα και εικόνες γλώσσα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Müller, Herta, 1953-. Το αγρίμι της καρδιάς : Μυθιστόρημα / Χέρτα Μύλλερ · μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου. - 1η έκδ. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013. - 211σ. · 21x14εκ. - (Συγγραφείς απ' όλο τον Κόσμο)


*Η Χέρτα Μύλερ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2009 ως η συγγραφέας «η οποία, με τη συγκέντρωση της ποίησης και την ειλικρίνεια της πεζογραφίας, απεικονίζει το τοπίο των εκδιωχθέντων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: