29 Δεκ 2018

Ελλήνων παρακαταθήκες: ποίηση του Κυριάκου Ολυμπίου


Κάτω από τη σειρά «Μικρά Ποιητικά», εντάχθηκε από τις εκδόσεις Αιγαίον, το έργο του Κυριάκου Ολυμπίου «Ελλήνων παρακαταθήκες» που κυκλοφόρησε το 2013.

Το βιβλίο ξεκινά με δύο παραβολές του Αντισθένη:
«Όποιος φοβάται τους άλλους, γίνεται δούλος χωρίς να το καταλάβει» και
«Οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους κακούς από τους καλούς».

Ακολουθούν 13 ποιήματα μέσα από τα οποία ο Ολυμπίου εκφράζει την αγάπη αλλά και την αγωνία του για την Ελλάδα αλλά και για την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κύπρο. Στίχοι βαθιά συναισθηματικοί επηρεασμένοι από ιστορικά και πολιτικά γεγονότα.

25 Δεκ 2018

Χριστουγεννιάτικη Αυλαία: θεατρικές διασκευές για παιδιά, δύο κλασσικών έργων από την Τούλα Κακουλλή


Κακουλλή, Τούλα. Χριστουγεννιάτικη αυλαία: "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα", "Ο Καρυοθραύστης", θεατρικές διασκευές. Λευκωσία: Ηλίας Επιφανίου, 2017.

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών Τούλα Κακουλλή τόλμησε αυτή τη φορά, στο βιβλίο της «Χριστουγεννιάτικη Αυλαία», να διασκευάσει δύο κλασσικά χριστουγεννιάτικα έργα: τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς και το έργο «Ο Καρυοθραύστης» του Αλέξανδρου Δουμά.

Από την περιγραφή του βιβλίου:
Ο ένας έχασε στον δρόμο την αγάπη και τη συμπόνια κι έγινε ίδιος με την παγωνιά του χειμώνα. Αυτός ήταν ο Σκρουτς.

Ο άλλος έπεσε θύμα μιας κατάρας και από πρίγκιπας έγινε εργαλείο που σπάει καρύδια. Κι αυτός ήταν ο Καρυοθραύστης.

Μα ξημέρωσε και για τους δυο η ώρα των Χριστουγέννων και τα μάγια, η χειμωνιάτικη παγωνιά και οι κατάρες σκόρπισαν μακριά. 

Βασισμένες στα κλασσικά έργα "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα" του Καρόλου Ντίκενς και "Ο Καρυοθραύστης" του Αλέξανδρου Δουμά αντίστοιχα, οι δυο ομορφες αυτές ιστορίες ζωντανεύουν θεατρικά σε ένα βιβλίο που θα συγκινήσει. Το βιβλίο δεν είναι άλλο από τη "Χριστουγεννιάτικη Αυλαία" που κρατάτε στα χέρια σας.

20 Δεκ 2018

Εμείς οι Έλληνες: πολεμική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας (βιβλίο και ντοκιμαντέρ)


«Εμείς οι Έλληνες» ονομάζεται το  συλλογικό τρίτομο ιστορικό έργο, έκδοση του Σκάι,  στο οποίο περιγράφεται η πολεμική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας από το 1897 μέχρι το Κυπριακό Ζήτημα και το 1974.
Το έργο που υπογράφεται από 16 κορυφαίους Έλληνες ιστορικούς κυκλοφορεί και σε 6 DVD (12 επεισόδια - ντοκιμαντέρ) που περιλαμβάνουν αυτούσια βίντεο και εικόνες της εποχής, παρουσιάσεις ειδικών αλλά γραφικά των μαχών.

Από το κρατίδιο του 19ου αιώνα στην ισχυρή Ελληνική Δημοκρατία του 21ου.

Η "Πολεμική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας" είναι πάνω απ όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα.

Όπου κι αν σταθώ, θυμάμαι. Ένα γένος, ένα όνομα. Έλληνες.

Πρόκειται για ένα έργο που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα.

16 Δεκ 2018

Η Ευθυμία Δεσποτάκη για τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα


Η συγγραφέας Ευθυμία Δεσποτάκη (Naroualis) έγραψε για το βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα», στο sff.gr*:

Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά
Ανδρέας Καπανδρέου

Άλλο ένα βιβλίο που το κρατούσα να το διαβάσω όταν θα χρειαζόμουν κάτι πολύ καλό. Και φυσικά, ο Ανδρέας εκπλήρωσε όλα όσα υποσχέθηκε στην οπισθόφυλλο του βιβλίου. Κι ίσως κι ακόμη περισσότερα.

Το βιβλίο ξεκινάει με γροθιά (και δεν εννοώ τα κλασσικά, αυτό είναι ένα χειρόγραφο που βρέθηκε κλπ). Γροθιά και τόλμη, μιας -διορθώστε με αν κάνω λάθος- αυτή τη συγκεκριμένη εναλλακτική ιστορία δεν έχει τολμήσει κανείς Έλληνας να τη γράψει ακόμη.

12 Δεκ 2018

Όψεις του Φανταστικού 2018, Αθήνα - 15 Δεκεμβρίου

Στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας "Όψεις του Φανταστικού 2018. Αθήνα" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην Αθηναίων Πολιτεία, θα συμμετέχω με βιντεογραφημένη παρουσίαση των βιβλίων που εξέδωσα στις Συμπαντικές Διαδρομές.
Το βίντεο θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του αφιερώματος «Αναφορά στην Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού».

8 Δεκ 2018

Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους; (τα πρακτικά της ημερίδας του ΕΠΟΚ)



Κυκλοφόρησε ο τόμος με τα πρακτικά ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ) στις 5 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία με τίτλο: Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;.

Το άκρως ενδιαφέρον θέμα της φετινής Ημερίδας του ΕΠΟΚ «Λόγος, Τέχνη και Τεχνολογία σήμερα. Ποια η αλληλεπίδρασή τους;» στο μέτρο που απασχόλησε τους οργανωτές μέσα από τις υπό εξέτασιν πτυχές της πολυδιάστατης προβληματικής του άλλο τόσο προφανώς δελέασε τις αναζητήσεις της διερεύνησης του από τους εισηγητές, προκαλώντας εν συνεχεία στους συνέδρους εναύσματα γνωσιολογικής διεύρυνσης και κριτικής θεώρησης εξ αφορμής των όσων ακούστηκαν και συζητήθηκαν.

…Παράλληλα όμως με τα θετικά μηνύματα της εκ των ουκ άνευ παρουσίας της τεχνολογίας στις επαγγελματικές είτε δημιουργικές ενασχολήσεις του ανθρώπου του 21ου αιώνος και στους όρους της επιβίωσης του με προδιαγραφές παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορούσαν να μην υπομνησθούν, έστω και ακροθιγώς, οι αρνητικές επιπτώσεις των όποιων «τεχνολογικών» υπερβολών: του εξαρτησιογόνου εθισμού απέναντι στις καλές πρακτικές αξιοποίησης της τεχνολογίας, της κατάχρησης αντί της χρήσης και της αλλοτριωτικής αποκοινωνικοποίησης μέσα στις ψευδαισθήσεις μιας εικονικής πραγματικότητας σε αντίθεση με τη ζωντανή επικοινωνία προσώπων. Αδήριτη ασφαλώς η ανάγκη της επίγνωσης και της επιφυλακής, τα πληθωρικά οφέλη που προσφέρει η αδιάλειπτη ανάπτυξη της τεχνολογίας να μην αποβούν ολέθρια πλήγματα εις βάρος της πνευματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων και της υγιούς κοινωνικής τους συνύπαρξης…

5 Δεκ 2018

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ελάχιστα Περισσότερο Άδειο" του Δρ Ανδρέα Γεωργαλλίδη στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα


  
Στις 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου του Δρ Ανδρέα Γεωργαλλίδη* με τίτλο Ελάχιστα Περισσότερο Άδειο. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Άγγελος Ευαγγέλου (Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Kent) και ο Ανδρέας Αντζουλής (Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του, ο Δρ Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο έργο του μεταφραστή και στις γενικότερες αρχές που διέπουν τη διαδικασία της μετάφρασης, επικεντρώνοντας τις αναφορές του στους σημαντικότερους σταθμούς της Ιστορίας και της Θεωρίας της μετάφρασης. Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τα ιστορικά, ιδεολογικά και αισθητικά συμφραζόμενα μιας εποχής επηρεάζουν την προσέγγιση που θα υιοθετήσει ο μεταφραστής απέναντι στο πρωτότυπο κείμενο και συνεπώς το αποτέλεσμα της μετάφρασης.

1 Δεκ 2018

Έναρξη λειτουργίας της νέας Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου "Στέλιος Ιωάννου"

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει με συγκίνηση για την έναρξη λειτουργίας της νέας μας Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018.  Στις 10:00 το πρωί, ανοίγει τις πύλες της για την πανεπιστημιακή κοινότητα και για το ευρύτερο κοινό της Κύπρου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη Βιβλιοθήκη αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευελπιστούμε αυτή να αποτελέσει για τον καθένα και την καθεμία από εσάς έναν ιδιαίτερο χώρο μελέτης και συναναστροφής, όπως ακριβώς το οραματίστηκαν οι αείμνηστοι ευεργέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου Έλλη και Στέλιος Ιωάννου.