16 Ιουλ 2018

Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο του Αλέκου Σακελάριου και το θεατρικό του Λώρη Λοϊζίδη

Οι Μάριος Δημητρίου και Λώρης Λοϊζίδης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του θεατρικού


Μια από τις σημαντικότερες ελληνικές κωμωδίες όλων των εποχών, το έργο του Αλέκου Σακελάριου «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» ανέβασε σε θεατρική παράσταση ο  ηθοποιός και σκηνοθέτης Λώρης Λοϊζίδης.

Βασισμένοι στην κινηματογραφική ταινία  που γυρίστηκε το 1955 στην Πάτρα και χρησιμοποιώντας και πλάνα από το έργο ο Λώρης και η ομάδα του έβαλαν τις δικές τους χαρακτηριστικές πινελιές – ειδικά μέσα από τις ερμηνείς διαφόρων ρόλων του του Φώτη Γεωργίδη - χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

*Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων γίνονταν εγγραφές για νέους δότες ζωής και πραγματοποιούνταν εισφορές για το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα. 
Στην πρωτότυπη παράσταση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν και βιντεοσκοπημένες σκηνές έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί:
Μάριος Δημητρίου: Παυλάρας
Λώρης Λοιζίδης: Πετράκης
Φώτης Γεωργίδης: Μουσικός, Αστυνομικός
Λουκία Πρωτόπαπα: Τσιγγάνα
Πανίκος Πιλάλης: Δημήτρης Λαμπράκης
Μαρία Μαστρίδου: Καίτη Μπεναρδή
Συμμετείχαν επίσης οι: Βασιλική Παπαμιχαήλ, Μαρίλια Γιαλλουρίδου, Στέλλα Φιλιππίδου, Θεόδωρος Σουρμελής, Λαμπρινή Σκρέκα και Στέφανος Σωτηρίου.

Στις κινηματογραφημένες σκηνές που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της παράστασης έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Μουστάκας και Κούλης Νικολάου.
Παραστάσεις του έργου ανέβηκαν σε διάφορες πόλεις τις Κύπρο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2018.

Υπόθεση
Δύο φίλοι, πλανόδιοι λατερνατζήδες, καθώς διαπιστώνουν ότι η τέχνη τους δεν έχει πλέον ανταπόκριση λόγω της αλλαγής συνηθειών της εποχής, μετά από προτροπή ενός γνωστού τους πηγαίνουν σε ένα πανηγύρι που γίνεται σε κάποιο χωριό προκειμένου να βγάλουν χρήματα. Στη διαδρομή συναντούν μια κοπέλα, η οποία το έχει σκάσει από το σπίτι της προκειμένου να μην παντρευτεί τον άντρα που θέλει να της επιβάλει ο πατέρας της. Δεν θέλουν όμως να την παραδώσουν στην αστυνομία και ψάχνουν να βρουν μαζί της τον αγαπημένο της. Τελικά βοηθούν στο ξανασμίξιμο με τον πατέρα της και παίρνουν το ποσό που είχε τάξει εκείνος σε όποιον την έβρισκε.

Στην κινηματογραφική ταινία της Φίνος Φιλμ που παίχτηκε το 1955 έλαβαν μέρος οι
Η αφίσα της ταινίας του 1955
ηθοποιοί:
Μίμης Φωτόπουλος: Πετράκης
Βασίλης Αυλωνίτης: Παυλάρας
Τζένη Καρέζη: Καίτη Μπεναρδή
Αλέκος Αλεξανδράκης: Δημήτρης Λαμπράκης (σε μικρό ρόλο του εραστή της Καρέζη)
Χρήστος Τσαγανέας: Μπεναρδής
Νίκη Λινάρδου (στους τίτλους ως Mπέμπα Kούλα): τσιγγάνα
Σούλη Σαμπάχ: τσιγγάνα
Ερρίκος Κονταρίνης: Ταγματάρχης Τράμπας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φίνος αρχικά δεν ήθελε να συμμετάσχει στην ταινία ο Βασίλης Αυλωνίτης επειδή θεωρούσε ότι είχε πληγεί το προφίλ του λόγω των πολλών συμμετοχών του σε ταινίες δεύτερης διαλογής. Δεν ήθελε ούτε την προερχόμενη από το Εθνικό Θέατρο Τζένη Καρέζη, διότι θεωρούσε ότι είχε στραβισμό, κάτι που θα έβγαινε στην οθόνη. Ο Σακελλάριος, όμως επέμενε και πέρασε τελικά το δικό του. Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ο πιο εμπορικός τότε ηθοποιός του κινηματογράφου και ο πρώτος με τον οποίο ο Φίνος υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας. Ακόμη, ο Φίνος επιθυμούσε διακαώς να παίξει ο Αλεξανδράκης, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο και γι’ αυτό του έδωσε αμοιβή πρωταγωνιστή. Οι τσιγγάνες που χόρευαν με την Σούλη Σαμπάχ ήταν αληθινές τσιγγάνες - επιλογή του Σακελλάριου ο οποίος προηγουμένως είχε απορρίψει χορογράφο και πραγματικές χορεύτριες.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου του 1955 και κατά τη σεζόν 1955-1956 ήταν δεύτερη σε εισπράξεις (πρώτη ήταν η «Στέλλα» με τη Μελίνα Μερκούρη).
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία ο Φίνος έπεισε τον Σακελλάριο να γυρίσει δυο χρόνια αργότερα τη συνέχεια της ταινίας με τίτλο «Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο».
Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η έναρξη της ταινίας του 1955 με τους Μίμη Φωτόπουλο και Βασίλη Αυλωνίτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: