24 Ιουλ 2018

33 ΜΚ και άλλα διηγήματα του Μιχάλη Νικολάου


Σε αυτό το βιβλίο ο Μιχάλης Νικολάου παρουσιάζει 18 νέα διηγήματά του, διαφορετικά από αυτά που μας είχε συνηθίσει. 

Το πρώτο διήγημα του βιβλίου το οποίο χάρισε και τον τίτλο στη συλλογή (33 ΜΚ), αναφέρεται στην 33η Μοίρα Καταδρομών και στη δράση της κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Την ιστορία διηγείται ένας πρώην καταδρομέας - βετεράνος του πολέμου - σε μια νεαρή αλλοδαπή φοιτήτρια. Το διήγημα αποτελεί φόρο τιμής στους καταδρομείς της 33η ΜΚ και στον ηρωικό αλλά άνισο αγώνα που έδωσαν ενάντια στα πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα.

Τα υπόλοιπα διηγήματα της συλλογής καταπιάνονται με θέματα όπως η κοινωνική αδικία, ο ξεριζωμός, η μετανάστευση, οι αναμνήσεις προσωπικών στιγμών, ιστορίες βγαλμένες μέσα από τον πόλεμο, τον πόνο και το όνειρο για μία καλύτερη ζωή.  Σε μερικά από αυτά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί βίαιες και σκληρές εικόνες στην προσπάθειά του να κάνει τις ιστορίες πιο ρεαλιστικές.

Από τη συλλογή ξεχώρισα «Το κόκκινο φεγγάρι» μια έξυπνη ιστορία για την άλωση της Κωνσταντινούπολης η οποία αγγίζει και ένα ενδιαφέρον διαχρονικό θέμα που αφορά τους ερευνητές και τα «ιστορικά λάθη σε ερευνητικές εργασίες λόγω αλόγιστου ενθουσιασμού».

Οι τίτλοι των 18 διηγημάτων είναι: 33ΜΚ – Δυο τόποι, μια ιστορία – Το λάθος – Τσιγγάνικα βιολιά – Η συνέντευξη – Το ημερολόγιο – Η δική του Ιθάκη – Το κόκκινο φεγγάρι – Ο κανένας! – Μια Κυριακή – Η εξιλέωση – Φως παρακαλώ! – Οι σκλήδροι – Η εξομολόγηση – Μπαμπά… κρυώνω! – Το γιασεμί – Το πρώτο αίμα – Homo homini lupus.

Νικολάου, Μιχάλης, συγγραφέας. 33 ΜΚ : και άλλα διηγήματα / Μιχάλης Νικολάου. - 1η έκδ. - Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2017. - 160σ.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
33 ΜΚ «Όλα άρχισαν ένα καλοκαιριάτικο πρωινό. Ένα πρωινό δροσερό, να, σαν το σημερινό, που έμελε, όμως, να αλλάξει όλα τα πρωινά μας. Όλα τα καλοκαίρια μας. Η ζωή μας έγινε χειμώνας. Ένας κρύος, παγερός χειμώνας. Για πάντα! Έτσι θα είναι πάντα, να ξέρεις. Ό,τι και να γίνει από εδώ και μπρος, αυτά που ζήσαμε, δεν μπορούν να τα ξεγράψουν. Ποτέ!»

Μια συλλογή διηγημάτων φόρος - τιμής σ’ όλους αυτούς που υπερασπίστηκαν με την αυτοθυσία τους την ελευθερία της πατρίδα τους και τις πανανθρώπινες αξίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: