16 Φεβ 2018

Ηλέκτρα η Τρίτη: θεατρικό έργο της Κάκιας Ιγερινού



Το θεατρικό έργο «Ηλέκτρα η Τρίτη» γράφτηκε από τη  Θεσσαλονικιά συγγραφέα, σεναριογράφο και ηθοποιό Κάκια Ιγερινού (γνωστότερη για το βιβλίο της «Περί ανέμων και υδάτων» (Ελληνικά Γράμματα, 2002) το οποίο έγινε δημοφιλής τηλεοπτική σειρά).
Το σενάριο της «Ηλέκτρας της Τρίτης» καθώς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του έργου γράφτηκαν καθ’ ομολογία της ίδιας της σεναριογράφου έχοντας στο μυαλό της την μεγάλη ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Η Μπεμπεδέλη η οποία δέχτηκε σαν δώρο σε φάκελο (όπως η ίδια αποκάλυψε) το σενάριο της Ιγερινού, ανάλαβε την πρώτη σκηνοθεσία του έργου ενώ η ίδια έπαιξε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο - μιας σπουδαίας πρωταγωνίστριας του θεάτρου, η οποία έχοντας αποσυρθεί, σε μεγάλη πια ηλικία, ζει ξεχασμένη σε ένα παλιό αρχοντικό, παρέα με τις αναμνήσεις της παλιάς της δόξας.

Το έργο έχει ξεκάθαρα αντιρατσιστικά και ανθρωπιστικά μηνύματα και υμνεί την ανιδιοτελή φιλία. Μιλά για την αποδοχή που πρέπει να έχουμε προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, κοινωνικής τάξης ή ηλικίας…
*«Ηλέκτρα η Τρίτη» ονομάστηκε η ηρωίδα της ιστορίας από τον συμπρωταγωνιστή της, αφού σύμφωνα με αυτόν, στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, προηγήθηκαν άλλες δύο διάσημες Ηλέκτρες, αυτές του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.
Το έργο ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παραγωγή από την Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, στο Σατυρικό Θέατρο στη Λευκωσία (η πρεμιέρα δόθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου).

Λίγα λόγια για το έργο:
Η συγγραφέας έχοντας στο μυαλό της τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, συνθέτει το ρόλο της Ηλέκτρας (Δέσποινα Μπεμπεδέλη), μιας σπουδαίας πρωταγωνίστριας του θεάτρου, η οποία έχοντας αποσυρθεί, σε μεγάλη πια ηλικία, ζει ξεχασμένη σε ένα παλιό αρχοντικό, παρέα με τις αναμνήσεις της παλιάς της δόξας. Μοναδικοί άνθρωποι στην καθημερινότητά της, η οικονόμος της (Μαριάννα Καυκαρίδου), η οποία την φροντίζει και υπομένει όλες της τις ιδιοτροπίες, η κόρη του φαρμακοποιού της γειτονιάς (Μαρία Ζίττη), που την επισκέπτεται καθημερινά για να της μετρήσει την πίεση και ο λατρεμένος της γιος (Σπύρος Γεωργίου), που μαζί με τη γυναίκα του (Λουκία Μιχαήλ) προσπαθούν να της "φάνε" το αρχοντικό. Μέχρι που ένα βράδυ ένας παράνομος μετανάστης (Βασίλης Μιχαήλ), κυνηγημένος από την αστυνομία, μπαίνει στο σπίτι της ζητώντας βοήθεια. Αυτή η μοιραία συνάντηση θα αλλάξει ολοκληρωτικά τις ζωές τους, καθώς αναπτύσσεται μεταξύ τους μια όμορφη σχέση φιλίας και αγάπης. Στην παράσταση υπάρχει και ο αφηγητής (Ανδρέας Ρόζου), που παρεμβαίνει στη δράση...

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Σκηνικά – κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαριάννα Καυκαρίδου, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου και Μαρία Ζίττη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: