21 Μαρ 2017

Τρεις ψηλές γυναίκες (το θεατρικό έργο του Έντουαρντ Άλμπη)

Τρεις ψηλές γυναίκες / Έντουαρντ Άλμπη · μετ. Ερρίκος Μπελιές.Αθήνα : Κέδρος, 2002. [Τίτλος πρωτοτύπου: Three tall women].

Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπη (Edward Franklin Albee, 1928-2016) είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" ("Who' s Afraid of Virginia Woolf?").
Το έργο "Τρεις ψηλές γυναίκες" ("Three Tall Women") γράφτηκε μεταξύ 1990-1991 και το 1994 το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Οι τρεις πρωταγωνίστριες του έργου οι οποίες διαφέρουν ηλικιακά μεταξύ τους  (η μια είναι νεαρή 28 ετών, η δεύτερη μεσήλικας 52 και η τρίτη υπερήλικας 92 ετών) θέτουν το ερώτημα «ποια είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή ενός ατόμου;» Για να δώσουν οι ίδιες την απάντηση στο τέλος του έργου: «Η πιο ευτυχισμένη στιγμή; Τώρα. Τώρα… πάντα. Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή.»  

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Στο έργο του, Τρεις Ψηλές Γυναίκες, ο Έντουαρντ Άλμπη περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του (Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου, Ευαίσθητη Ισορροπία, Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ), στην αντιμετώπιση ενός καίριου προβλήματος της εποχής μας: την αυτογνωσία. Οι τρεις ηρωίδες είναι στο πρώτο μέρος του έργου σε διαφορετικές ηλικίες: μια νέα, μια μεσήλικη και μια υπέργηρη, σαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Στο δεύτερο μέρος, όμως, αποκαλύπτεται πως αυτές οι τρεις γυναίκες είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος άνθρωπος σε τρεις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Έργο με πολύ χιούμορ αλλά και σκληρότητα, γεμάτο αλήθειες, παίζεται συνέχεια στις διεθνείς σκηνές τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα παίχτηκε τη θεατρική περίοδο 1995-1996 στο Θέατρο Αθηνών και στους τρεις ρόλους πρωταγωνιστούσαν: Ελένη Χατζηαργύρη, Ζωή Λάσκαρη και Κατερίνα Μαραγκού, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Το κείμενο δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο το έργο ανέβηκε το 2017 στο θέατρο Δένδρο στη Λευκωσία σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους παίζουν οι Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλα Φυρογένη και Νιόβη Χαραλάμπους. Συμμετέχει επίσης ο Γιάννης Καραούλης.

Το τρέιλερ που διαφημίζει την παράσταση που ανέβηκε στη Λευκωσία με τις Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλα Φυρογένη και Νιόβη Χαραλάμπους:

Δεν υπάρχουν σχόλια: