28 Ιουν 2011

Το παράδοξο και το αλλόκοτο στα διηγήματα του Ανδρέα Καπανδρέου



Του φιλόλογου – συγγραφέα Ανδρέα Μακρίδη*

Κάθε νέος λογοτέχνης ή συγγραφέας, του οποίου παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο είναι, εν δυνάμει, ένας επίδοξος κορυφαίος της Κυπριακής Γραμματέας. Τα Κυπριακά γράμματα έχουν απόλυτη ανάγκη νέους κορυφαίους ή έστω διακρινόμενους στην ποίηση και στην λογοτεχνία, για να προσπεράσουν την ύφεση, στην οποίαν ευρίσκονται και να ανέλθουν και πάλιν στα επίπεδα της ακμής.

Ο Ανδρέας Κ. Ανδρέου, καλλιτεχνικώς Καπανδρέου συνιστά μιαν τέτοιαν υποψηφιότητα. Επιμελήθηκα το βιβλίο του και το παρουσιάζω σήμερα, με την ευχή της επιτυχίας και της καταξίωσης αυτής.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1972 στην Λευκωσία. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Κύπρο. Από το 1996 εργάζεται για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από τον Δεκέμβριο του 2007, ως τον Φεβρουάριο του 2010 υπήρξε πρόεδρος του ΚΕΒΕΠ (Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης).

Ο Α.Κ. Ανδρέου ενέταξε τον εαυτό του, με τις επαγγελματικές του επιλογές, στον χώρο των Βιβλίων. Διάλεξε τα βιβλία ως φίλους και… συγκάτοικούς του.

Παλαιότερα υπήρξε άλλος ένας, που έπραξε το ίδιο, στην μακρινή Αργεντινή, ως στέλεχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Μπουένας Άιρες. Και εκεί, ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία, η δημιουργική του έκρηξη προικοδότησε την παγκόσμια λογοτεχνία με ανεπανάληπτα αριστουργήματα. Συμπτωματικά ασχολείτο κι αυτός με το αλλόκοτο, το παράδοξο, και το ονειρικό, τον έλεγαν, βεβαίως, Χόρχε Λούις Μπόρχες (1899-1986). Ευχόμαστε στον νεοπαρουσιαζόμενο Ανδρέα να ακολουθήσει τα αχνάρια του και να φθάσει στα επίπεδά του.

18 Ιουν 2011

Ο Μαρίνος Πουργούρης σχολιάζει «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν»

 Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίνος Πουργούρης, σχολιάζει το βιβλίο «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα».*

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου του κύριου Ανδρέα Κ. Ανδρέου – Ανδρέα Καπανδρέου «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα».

Αντί εισαγωγής θα πω ότι για μένα ήταν κάπως ανοίκεια η εισαγωγή σε αυτά τα διηγήματα. Άρχισα το βιβλίο από την τελευταία ιστορία αφού όταν είδα τους τίτλους μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα αυτή «Η περιπέτεια ενός ονόματος ή Γιατί Ανδρέας Καπανδρέου» αφού όταν γνώρισα τον Ανδρέα μου είπε είμαι ο Ανδρέας Ανδρέου.

Μετά άρχισα να διαβάζω το βιβλίο από την αρχή και το τελείωσα στο αεροπλάνο προς Κατάνια όπου όταν φτάσαμε διαπιστώσαμε ότι δεν έφτασαν οι βαλίτσες μας˙ γι’ αυτό αναφέρθηκα σε ανοίκειο αφού το τελευταίο διήγημα που διάβασα ήταν για κάποιες βαλίτσες που χάθηκαν [εννοεί το διήγημα «Μέχρι που θα πάει αυτή η βαλίτσα;»].

14 Ιουν 2011

Παρουσίαση Βιβλίου: Βόλτα στο Φεγγάρι

Βόλτα στο Φεγγάρι του Δημήτρη Νίκου, εκδ. Ίαμβος, 2010

"Ένα βιβλίο ρομαντικά γραμμένο με όμορφα χρώματα και εικόνες που απογειώνει τη φαντασία του αναγνώστη. Το κείμενο του Δημήτρη Νίκου είναι καλογραμμένο και έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις – για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στα νοήματα που θίγει ο συγγραφέας. Διαπραγματεύεται τη μοναξιά, τον έρωτα, τη φιλία, τις γονικές σχέσεις με τρόπο ποιητικό και μεγάλη ευαισθησία. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Νίκου για αυτή την όμορφη «Βόλτα στο Φεγγάρι»."

Περισσότερα: http://dimitris-nikou.blogspot.com/p/blog-page_01.html 

4 Ιουν 2011

Ο Γιώργος Γεωργής για «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν»


Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Γεωργής μιλά για το βιβλίο «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα».*

Πρέπει να πω ότι δεν είμαι κριτικός ή ιστορικός της λογοτεχνίας ούτε νεοελληνιστής με επαρκή φιλολογική κατάρτιση. Βρίσκομαι στο βήμα επειδή μου το ζήτησε ο φίλος μου ο καθηγητής Παντελής Βουτουρής με την ιδιότητα μάλλον του επαρκούς αναγνώστη.

Τον ευχαριστώ γιατί μου έδωσε την ευκαιρία πραγματικά να απολαύσω την ανάγνωση ενός πολύ ωραίου βιβλίου.

Το βιβλίο ήταν μια πραγματική έκπληξη. Γρήγορα πέρασα από την συγκατάβαση στη μαγεία της αφήγησης, γιατί ο Ανδρέας Καπανδρέου σε συναρπάζει γρήγορα με τις αφηγηματικές τεχνικές του.