22 Σεπ 2023

Ανακρίνοντας τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού

 


Θα θέλαμε αρχικά να συστηθείτε στους αναγνώστες του Βιβλιολογικού Ιστολογίου @Ανδρέας Καπανδρέου.

Καταρχήν φίλε Ανδρέα, να σε ευχαριστήσω για το όμορφο βιβλιολογικο ιστολόγιό σου και την επαφή του με Κύπριους συγγραφείς που θέλουν να αναδείξουν τα έργα τους.

Είμαι ο Φοίβος Κυπριανού και γεννήθηκα τον Ιούλιο του 1980 στη Λευκωσία. Από νωρίς ήθελα να δημιουργώ τους δικούς μου ξεχωριστούς κόσμους μέσω της λογοτεχνικής έκφρασης. Χωρίς κανόνες και καλούπια που έθεσε κάποιος άλλος. Μου άρεσε το διάβασμα βιβλίων τρόμου και οι ταινίες του είδους,  επίσης. Από τότε ξεκίνησα τις δικές μου ιστορίες. Σε επαγγελματικό επίπεδο έχω τη δική μου εταιρεία δημιουργίας και σχεδιασμού χώρων πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη το περιβάλλον μας σήμερα που απειλείται από παντού. Συνδυάζω, λοιπόν, την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τις δημιουργίες όμορφων χώρων πρασίνου. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα καθώς και ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό τους.

Μέχρι σήμερα έχω γράψει τρία βιβλία. Δύο σειρές διηγημάτων, Σκιές της Νύχτας 1 και 2, και τις Πύλες της Κολάσεως.  Όλα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Οι Σκιές της Νύχτας είναι λοιπόν μια σειρά από αυτοτελή διηγήματα τρόμου. Ιστορίες αστυνομικές μυστηρίου, με φαντάσματα, splatter, ψυχολογικού τρόμου κτλ. Προσπάθησα να μεταφέρω όλες σχεδόν τις υποκατηγορίες του τρόμου μέσα από αυτές τις συλλογές. Οι Πύλες της Κολάσεως είναι αυτοτελές μυθιστόρημά υπερφυσικού τρόμου. Επίσης έχω συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Ετοιμάζετε κάποια καινούργια δουλειά αυτό τον καιρό;

Ναι, ετοιμάζω ένα νέο μυθιστόρημα, ονομάζεται «Η Κατάρα», είναι αστυνομικό θρίλερ που διαδραματίζεται σε τρεις ιστορικές περιόδους… Το εξώφυλλο του βιβλίου έχει ήδη κυκλοφορήσει εδώ και καιρό, ευελπιστώ μέχρι το Δεκέμβριο να είναι έτοιμο. 

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας, ποιο βιβλίο του θα συστήνατε για ανάγνωση και γιατί;


Δεν είναι εύκολο να επιλέξω ένα μόνο αγαπημένο συγγραφέα. Αλλά αν έπρεπε να πω ένα όνομα θα έλεγα Tony Parsons.  Ο Σάκος του φόνου είναι ένα από τα κορυφαία του βιβλία, αν όχι το καλύτερο, αν και αυτό είναι φυσικά υποκειμενικό. Μου αρέσει πολύ η ρεαλιστική και σαρκαστική του γραφή. Ο τύπος έχει μια μοναδική σύνθετη μορφή απλότητας που τσακίζει κόκαλα… Πέραν αυτού υπάρχουν τα ιερά τέρατα του τρόμου, που πιστεύω ο καθένας που τού αρέσει το είδος πρέπει να έχει στη συλλογή του. Clive Parker, Graham Masterton, H.P Lavcract είναι ορισμένοι από αυτούς. 

 

Ποιος συγγραφέας / βιβλίο  θεωρείτε ότι σας έχει επηρεάσει περισσότερο στον τρόπο σκέψης / έκφρασής / θεματολογίας σας και γιατί;

Δεν θα έλεγα πως ένας και μόνο συγγραφέας με έχει επηρεάσει περισσότερο από κάποιον άλλο. Όλοι αυτοί που προανάφερα φυσικά έπαιξαν το ρόλο τους αλλά πάντα είχα το δικό μου τρόπο σκέψης και γραφής… Όλοι έχουμε τις επιρροές μας, είναι δεδομένο αυτό, αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό για ένα συγγραφέα να έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, το δικό του μοναδικό τρόπο που πραγματεύεται τις σκέψεις του στο χαρτί…. 

 

Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι που θα θέλατε να αφιερώσετε στους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης.

Ένα αγαπημένο τραγούδι που θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες είναι το «Feuer Frei» του γερμανικού industrial metal συγκροτίματος Rammstein. 

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: