5 Σεπ 2023

Ανακρίνοντας τη συγγραφέα Μαρία Κούβαρου

 



Θα θέλαμε αρχικά να συστηθείτε στους αναγνώστες του Βιβλιολογικού Ιστολογίου @Ανδρέας Καπανδρέου.

Ίσως η δυσκολότερη ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε, καθώς η ζωή μας και ένδοθεν και έξωθεν είναι πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη. Πού να στρέψεις τον μεγεθυντικό φακό κάθε φορά; Θα παραμείνω στα εντελώς βασικά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κίτι, και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου οι μεγάλες μου αγάπες ήταν η μουσική και η λογοτεχνία. Την πρώτη την ακολούθησα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε ωδεία στην Κύπρο και σε πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Αγγλία, και από το 2014 είμαι διδάκτωρ μουσικολογίας, και συγκεκριμένα στο πεδίο της κοινωνιολογίας/αισθητικής της popular music. Η δεύτερη με «ακολούθησε», θα έλεγα, μέχρι που απαίτησε να γίνει, με κάποιο τρόπο, η βασική μου ανάγκη και φωνή.
Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα καθώς και ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό τους.
 
Η πρώτη μου ποιητική συλλογή Η Γέννηση της Σκύλας κυκλοφόρησε το 2017 από τις Συμπαντικές Διαδρομές. Αποτελεί ένα κύκλο από επιλογές ποιημάτων που είχαν γραφτεί μεταξύ του 2004 και του 2016 και πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, την προδοσία, την ελπίδα, και τα μαθήματα μέσω αυτών.
 
Η δεύτερη μου ποιητική συλλογή με τίτλο Ταξίδια Στασιμότητας κυκλοφόρησε το 2018 ξανά από τις Συμπαντικές Διαδρομές. Είναι άλλος ένας κύκλος ποιημάτων, με πιο αφαιρετική σύνδεση μεταξύ τους αυτή τη φορά, που όλα έχουν να κάνουν με το ταξίδι της ζωής και τη συνεχή αναζήτηση, τόσο κοιτώντας προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω.
 
Η νουβέλα μου Σκιαμαχία, που έχει χαρακτηριστεί και ως λογοτεχνικό ψυχογράφημα, αφηγείται την ιστορία ενός Εκείνου και μιας Εκείνης, οι οποίοι μοιράζονται μια σχέση που παραμένει πάντα στο σχεδόν. Κοιτάει την ιστορία από διάφορες πλευρές, αναπτύσσοντας θέματα και προβληματισμούς που βιώνουν οι πρωταγωνιστές.
 
Ετοιμάζετε κάποια καινούργια δουλειά αυτό τον καιρό;
 
Στα σκαριά, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας μόνο σε ανθολογίες και ζωντανές παρουσιάσεις/αναγνώσεις ποιημάτων, βρίσκεται η τρίτη μου ποιητική συλλογή, με τίτλο 33&3. Πρόκειται για 33 και 3 ποιήματα σχολιασμού και αναζήτησης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα την έχουμε στα χέρια μας το φθινόπωρο του 2023.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας, ποιο βιβλίο του θα συστήνατε για ανάγνωση και γιατί;
 
Ακόμα μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Όσο συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να ψαχνόμαστε, και όσο συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και να «μεταβαλλόμαστε» σαν άνθρωποι, οι αγαπημένοι συγγραφείς «πάνε και έρχονται», εξαφανίζονται και επανέρχονται. Ενδεικτικά, θα πω μερικά ονόματα, αλλά αλλάζουν οι λίστες όπως αλλάζουν και οι «εποχές» μας.
 
George Orwell… οτιδήποτε από George Orwell αξίζει να διαβαστεί. Τώρα περιπλανιέμαι στις σελίδες του Down and Out in Paris and London.
Jean Rhys, Wide Sargasso Sea. Όχι μόνο γιατί η συγγραφέας προσφέρει ένα μεταποικιοκρατικό, φεμινιστικό πρίκουελ του Jane Eyre της Charlotte Brontë, αλλά και για τις εικόνες που ζωγραφίζει με τις λέξεις της, όπως και για κάποια αποσπάσματα που μου έχουν αποτυπωθεί έντονα στο μυαλό.
Αγαπάω ιδιαίτερα, επίσης, τον Φερνάντο Πεσσόα, και προτείνω ανεπιφύλακτα για ανάγνωση Το βιβλίο της ανησυχίας, για λόγους που κάθε αναγνώστης πρέπει να ανακαλύψει σε συνομιλία με το βιβλίο και τον εαυτό του.
 
Μια ενδεικτική επιλογή, είναι πολλές οι πένες που με «σημάδεψαν» και συνεχίζουν να με σημαδεύουν…
 
Ποιος συγγραφέας / βιβλίο  θεωρείτε ότι σας έχει επηρεάσει περισσότερο στον τρόπο σκέψης / έκφρασής / θεματολογίας σας και γιατί;
 
Συνεχίζουν οι δύσκολες ερωτήσεις. Δεν έχω απάντηση, η επιρροή είναι πολυσυλλεκτική και ενίοτε τόσο υποσυνείδητη που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις. Ακόμα περισσότερο, αφού και η ίδια ως συγγραφέας περιηγούμαι σε και πειραματίζομαι με διάφορα είδη και στιλ. Πιθανόν να μπορεί να διαβαστεί στη δουλειά μου πιο έντονα η επιρροή από Πεσσόα, Anaïs Nin, Sylvia Plath
 
Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι που θα θέλατε να αφιερώσετε στους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης.
 
Αφιερώνω το “My tunnels are long and dark these days” από Asaf Avidan, το οποίο και μουσικά, και στιχουργικά, και ερμηνευτικά, βρίσκεται μόνιμα στη λίστα με τα αγαπημένα μου τραγούδια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: