5 Ιουν 2023

Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι, βιβλίο του Δημήτρη Τσακαλία

 


Ο στιχουργός Δημήτρης Τσακαλίας, στο βιβλίο του «Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι: στιχουργικά επεισόδια μόνο για όσους γράφουν ή δεν γράφουν στίχους», προσπαθεί να μεταδώσει τα μυστικά της στιχουργικής σε άτομα που ασχολούνται (ή που θέλουν να ασχοληθούν) με τη στιχουργική.

Με παραδείγματα και χρησιμοποιώντας συχνά χιούμορ, ο συγγραφέας γίνεται μερικές φορές κυνικός και ωμός θέλοντας να ενθαρρύνει, αλλά και να κρατήσει ταυτόχρονα προσγειωμένους τους επίδοξους στιχουργούς:

«Κάποιοι θεωρούν ότι η στιχουργική είναι η πιο εύκολη μορφή τέχνης και αυτό τους ωθεί ν’ ασχοληθούν μαζί της». Ε, λοιπόν αυτοί «δεν θα γράψουν εύκολα στίχους κι επίσης εύκολα θα διαπιστώσουν τη λανθασμένη τους αρχική εκτίμηση».

Στο φιλοσοφικό ερώτημα: «Σε ποιον ανήκει το τραγούδι;»

Ο Δημήτρης Τσακαλίας προσγειώνει ανώμαλά τους επίδοξους στιχουργούς απαντώντας τους ευθαρσώς ότι το τραγούδι «δημιουργικά ανήκει πιο πολύ στον συνθέτη, και στην αγορά πιο πολύ στον τραγουδιστή» και καλεί τους αναγνώστες του να συμβιβαστούν άμεσα με το γεγονός ότι ο στιχουργός είναι ο τελευταίος στην πυραμίδα δημιουργίας ενός τραγουδιού! 

Στο ερώτημα που θα κάνει ο αναγνώστης – στιχουργός: «Πώς θα μάθω αν έχω ταλέντο;»

Ο Τσακαλίας απαντά κοφτά: «Μάλλον δεν θα το μάθεις ποτέ» και «Όταν θα μπορείς να το συμπεράνεις δεν θα σ’ ενδιαφέρει».

Το βιβλίο απαντά και σε άλλα ερωτήματα που απασχολούν τους στιχουργούς, όπως:

Υπάρχουν στ’ αλήθεια κανόνες στιχουργικής;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να γράψουμε;

Όταν πίνουμε γράφουμε καλύτερα;

Σε στιγμές στεναχώριας γράφουμε καλύτερα;

Πως βγάζει λεφτά σήμερα ένας στιχουργός;

Τι είναι επιτυχία για τον στιχουργό;

Γιατί οι στίχοι των περισσότερων γνωστών τραγουδιών αναφέρονται σε χωρισμούς;

Τι μέτρο να επιλέξω για τον στίχο που θα φτιάξω;

Ο στίχος έχει σχέση με τα μαθηματικά;

Ποια η αξία του τίτλου στο τραγούδι;

Η μουσική κάνει το σουξέ ή ο στίχος;

Ο στίχος είναι ποίηση;

Tο απολαυστικό αυτό βιβλίο διαβάζεται με πολλούς τρόπους. Μπορεί κάποιος να το διαβάσει από την αρχή μέχρι το τέλος, ή να επιλέξει κεφάλαια – ερωτήματα που τον απασχολούν. Μπορεί επίσης να πηγαίνει μπρος πίσω ακολουθώντας τις σημειώσεις του συγγραφέα ώστε να διαβάζει όλα όσα αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, την ανάγνωση του βιβλίου μπορεί κάποιος να την απολαύσει, συνοδεύοντάς την με το άκουσμα των τραγουδιών – παραδειγμάτων που παραθέτει ο συγγραφέας.

Από το οπισθόφυλλο:

Απλές οδηγίες για το πώς φτιάχνονται οι στίχοι, αλλά και σύντομες αναλύσεις για τη δομή τους, τη λειτουργία, τη χρησιμότητα και τη σωστή χρήση της ομοιοκαταληξίας ή την τήρηση του μέτρου. Χαρακτηριστική λίστα με τα συνήθη λάθη και συγκεκριμένες αποτελεσματικές μέθοδοι γραφής, αλλά και τρόποι «επίκλησης» της έμπνευσης. Απαντήσεις σε φαντασιακές καθημερινές ερωτήσεις κάνουν πιο ευχάριστη τη ροή της ανάγνωσης του όλου πονήματος. Προτείνονται βήματα για την προώθηση των στιχουργημάτων μας, διανθισμένα με αφηγήσεις μικρών επαγγελματικών ιστοριών όχι μόνο του γράφοντος. Όλα με παράθεση συγκεκριμένων στίχων γνωστών τραγουδιών που δεν φάνταζαν ότι θα είχαν και δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ή, καλύτερα, ακρόαση. Η ανάδειξη του ήχου των στίχων βοηθά όσους γράφουν, ή σκέφτονται να το κάνουν, βοηθά επίσης στον εντοπισμό χαρακτηριστικών που δεν προσέχαμε και κάνει πιο όμορφα τα τραγούδια που ακούμε όλοι.

 

Περιεχόμενα: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ -  ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΙΔΗ ΣΤΙΧΩΝ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ - ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΥΛΛΑΒΩΝ – ΜΕΤΡΟ - ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ – ΡΥΘΜΟΣ - ΔΟΜΗ ΣΤΙΧΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ – ΣΤΡΟΦΕΣ - ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΠΛΕ - ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΦΡΕΝ -  ΚΟΥΠΛΕ-ΡΕΦΡΕΝ – ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ - ΕΠΩΔΟΣ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑΣ - ΣΟΥΞΕ-ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΕΜΠΝΕΥΣΗ - ΑΠΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ - ΣΥΝΘΕΤΗΣ-ΣΤΙΧΟΙ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΙΧΟ - ΣΤΙΧΟΙ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ - ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: