1 Απρ 2023

Η απόλυση του Ζήσιμου Λορεντζάτου από το BBC λόγω της ΕΟΚΑ

 


Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος (1915-2004) ήταν συγγραφέας, λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας.

Το λογοτεχνικό έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, αποτελείται από σαράντα δοκίμια, συγκεντρωμένα στο τρίτομο έργο «Μελέτες» (εκδόσεις “Δόμος”), δύο ταξιδιωτικά κείμενα, τρεις ποιητικές συλλογές και αρκετά άρθρα.

Ο Λορεντζάτος εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1936 με τη μελέτη Έντγκαρ Πόε: Οι εξαιρέσεις. Η φιλοσοφία της συνθέσεως. Η ποιητική αρχή. Θα επανεμφανισθεί το 1947 με το βιβλίο του Δοκίμιο Ι (μια σημαντική μελέτη για το έργο του Διονυσίου Σολωμού).

Αργότερα θα ασχοληθεί κυρίως με την ποίηση και θα μελετήσει τους Ουίλλιαμ Μπλέηκ, Αρθούρο Ρεμπώ, Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Έζρα Πάουντ, Διονύσιο Σολωμό, ο Άγγελο Σικελιανό, Ανδρέα Κάλβο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Άγγελο Σικελιανό, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σαραντάρη και Κώστα Καρυωτάκη

Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας και έχοντας λυμένο το βιοποριστικό, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία.

Η μοναδική περίοδος της ζωής του που εργάστηκε ήταν μεταξύ 1953-1955, όταν ζούσε στην Αγγλία, ως ως Programme Assistant στο βρετανικό κρατικό κανάλι BBC (British Broadcasting Corporation)

Απολύθηκε όμως το 1955 όταν αρνήθηκε να αποκαλέσει «τρομοκράτες» τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) που την ίδια χρονιά ξεκίνησαν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο, εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και υπερ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.


Πηγή: «Εποχές και συγγραφείς» (σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ), επεισόδιο 1 – Ζήσιμος Λορέντζάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια: