31 Μαρ 2022

Τα μυθιστορήματα της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου ψηφιακά από την Read Library

Βιβλία της πολυγραφότατης Κύπριας συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου διατίθενται πλέον και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής Read Library.

Στα συγκεκριμένα μυθιστορήματα της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου μπορεί κάποιος να διαβάσει συναρπαστικές περιπέτειες,  κάποιες από αυτές βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Ανάμεσα στις ιστορίες ο αναγνώστης, πολύ συχνά διακρίνει τις επιρροές που έχει η συγγραφέας από την Αφρική, αφού εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Ιστορικά γεγονότα, αλλά και οι καθημερινές συνθήκες αξιοποιούνται με έντεχνο τρόπο μέσα στις ιστορίες της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου.

Από την πλατφόρμα για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες Read Library* μπορεί κάποιος να κατεβάσει και να διαβάζει τα πιο κάτω βιβλία:

26 Μαρ 2022

Εκεί που η όραση περισσεύει: νουβέλα του Δημήτρη Στατήρη


Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα, βρέθηκα να περπατώ  στα σοκάκια γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

Σοκαρισμένος παρατηρούσα τους άστεγους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στο κρύο, σε άθλια πραγματικά κατάσταση. «Σπίτι» έκαναν κάθε «φιλόξενη» γι’ αυτούς τσιμεντένια γωνιά και για κρεβάτια τους είχαν  βρεγμένα χαρτόνια και εφημερίδες που άπλωναν ανάμεσα σε πολυχρησιμοποιημένες σύριγγες και ακαθαρσίες. Κοιτώντας τους, προσπαθούσα να φανταστώ ποια άραγε ήταν η ιστορία που κρυβόταν πίσω από τον καθένα τους. Τι ήταν αυτό που τους οδήγησε σε αυτή την τρισάθλια κατάσταση. Τα ναρκωτικά άραγε; Οι άτυχες συγκυρίες της ζωής; Ψυχολογικά προβλήματα; Συνειδητή επιλογή, ίσως για κάποιους; (αν είναι ποτέ δυνατόν να επιλέξει κάποιος να ζει έτσι). Το κράτος τι κάνει για αυτούς; Συγγενείς και φίλοι δεν υπάρχουν;

21 Μαρ 2022

Διαδικτυακή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (βίντεο)



Από τη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Κύπρου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τους Κύπριους ποιητές και ποιήτριες που έφυγαν πρόσφατα από την ζωή.

Απαγγέλλονται ποιήματα των Κλαίρη Αγγελίδου, Λεύκιο Ζαφειρίου, Ντίνα Παγιάση Κατσούρη, Μιχάλη Πασιαρδή και Μιχάλη Πιερή:




#παγκοσμια_ημερα_ποιησης

19 Μαρ 2022

Πρόσκληση σε εκδήλωση: «Κύπριοι ποιητές επιλέγουν και απαγγέλουν ποιήματά τους»

 



Ο Κύκλος Φιλαναγνωσίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

        «Κύπριοι ποιητές επιλέγουν και απαγγέλουν ποιήματά τους»

                        Δευτέρα 21  Μαρτίου 2022, ώρα 6:15μμ

   στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου (Αρχ. Κυπριανού 34,  Στρόβολος)                                           

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

14 Μαρ 2022

Για μια αγκαλιά γίνονται όλα: 14 διηγήματα από την Αέναη Lucia


Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη με περίμενε διαβάζοντας τα μικρά διηγήματα της Λουκίας Χαραλάμπους Σταυρινού.

Στα 14 διηγήματα που περιλαμβάνονται στο  βιβλίο «Για μια αγκαλιά γίνονται όλα» η Αέναη Lucia, όπως της αρέσει να υπογράφει, μας ταξιδεύει στις σκέψεις της, μας μεταφέρει στις αναμνήσεις της και χρωματίζει την ανάγνωσή μας με τα συναισθήματά της.

Σε κάποιες βαθυστόχαστες στιγμές, η συγγραφέας συνομιλεί με τον εαυτό της, αλλά δεν θα χαρακτήριζα το βιβλίο ως υπαρξιακό. Πρόκειται περισσότερο για μια θαρραλέα – και πετυχημένη πρέπει να πω - προσπάθεια εξωτερίκευσης του εσωτερικού της κόσμου.

7 Μαρ 2022

Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα - 1984 του George Orwell


Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα ή 1984 ονομάζεται το εμβληματικό μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell, 1903-1950). Σε αυτό οποίο παρουσιάζει μια ουτοπική κοινωνία από την οποία απουσιάζει η ελεύθερη βούληση και η ιδιωτικότητα. Τα πάντα παρακολουθούνται από τον αόρατο πολιτικό αρχηγό με το όνομα Μεγάλος Αδελφός.

Το βιβλίο, το οποίο θεωρείται σταθμός στην πολιτική σκέψη, είναι το τελευταίο έργο του συγγραφέα και γράφτηκε το έτος 1948, δύο χρόνια δηλαδή πριν τον θάνατό του και είναι αναγραμματισμός του 1984, του μελλοντικού έτους στο οποίο διαδραματίζεται.

Ο Όργουελ προσπαθεί μέσα από το μυθιστόρημά του να προειδοποιήσει τους αναγνώστες για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού. Αναδεικνύει το ακραίο επίπεδο ελέγχου και εξουσίας που είναι δυνατό να επέλθει κάτω από ένα πραγματικά ολοκληρωτικό καθεστώς. Διερευνά πώς ένα τέτοιο κυβερνητικό σύστημα θα επηρεάσει την κοινωνία και θα εξανδραποδίσει τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν.

Οι περιγραφές του κράτους της Ωκεανίας στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία, είναι σαφέστατα επηρεασμένες από τα απολυταρχικά καθεστώτα της εποχής του (Σοβιετικής Ένωσης, Ναζιστικής Γερμανίας, καθεστώς Φράγκο στην Ισπανία), τα οποία ο Όργουελ γνώριζε καλά.

1 Μαρ 2022

Το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου στη ψηφιακή πλατφόρμα Read Library

 


Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

από τη Read Library

«Τα διηγήματά μου τα παρομοιάζω με σφηνάκια λογοτεχνίας, που φτιάχνονται στο μπλέντερ του υπολογιστή, με την ανάμιξη του φανταστικού με τον πραγματικό κόσμο και γαργαλούν με καινούργια συναισθήματα το μυαλό. Θέλω να μεθύσω τον αναγνώστη με τα δικά μου σφηνάκια λογοτεχνίας. Να του προκαλέσω μια ζάλη ανατρεπτική, διαφορετική, αλλόκοτη, σχεδόν πρωτόγνωρη». Α. Καπανδρέου


Παρουσιάζοντας το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου, η φιλόλογος,  συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή αναφέρει για το έργο του πως, από μόνοι τους οι τίτλοι των δύο βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου, θα μπορούσαν εκ πρώτης όψεως να παραπλανήσουν πως πρόκειται για δελεαστικά εύληπτα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας το πρώτο και μεταφυσικού μυστηρίου το δεύτερο.