2 Νοε 2021

5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «ες γην εναλίαν Κύπρον»

Michael Longley και Bernhard Schlink 


Με τη συμμετοχή 30 ποιητών, πεζογράφων, θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιών από 11 χώρες οργανώνεται από το Ιδεόγραμμα το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ες γην εναλίαν Κύπρον, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου σε Λευκωσία, Λεμύθου και Γαλάτα. 
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δυο σημαντικά αφιερώματα, σε έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή ποιητές της Ιρλανδίας, τον Μάικλ Λόνγκλεϊ και τον παγκόσμια γνωστό Γερμανό συγγραφέα Μπέρνχαρντ Σλινκ, που έγραψε το διεθνές μπεστ σέλλερ «Διαβάζοντας στη Χάννα». 
Τα αφιερώματα θα διεξαχθούν στο ARTos House στους Αγίους Ομολογητές. 
Ο λογοτεχνικός Οργανισμός ιδεόγραμμα καινοτομεί για μια ακόμη φορά, προσθέτοντας στις εκδηλώσεις του λογοτεχνικού φεστιβάλ αφιερώματα σε πολύ σημαντικούς συγγραφείς.
Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. πραγματοποιείται το αφιέρωμα στον Μπέρνχαρντ Σλινκ, που έγραψε το διεθνές μπεστ σέλλερ «Διαβάζοντας στη Χάννα». Περιλαμβάνει το θεατρικό αναλόγιο «Η Επέτειος» από το τελευταίο βιβλίο διηγημάτων του συγγραφέα «Χρώματα του Αποχαιρετισμού» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Κριτική στην Αθήνα. Το αναλόγιο, στα ελληνικά, σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η βραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας, πεζογράφος, αλλά και σκηνοθέτης θεάτρου Έλενα Πέγκα (στα ελληνικά με προβολή στα αγγλικά), με τίτλο «Ο σπόρος του κακού και ο ρόλος της αγάπης, Σκέψεις πάνω στο γνωστό μυθιστόρημα του Μπέρνχαρντ Σλινκ «Der Vorlesser» (The Reader- στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Διαβάζοντας στη Χάννα»). Το βιβλίο μεταφέρθηκε το 2008 από τον Στίβεν Ντάλντρι με πρωταγωνιστές τους Κέιτ Γουίνσλετ, Ρέιφ Φάινς, Ντάβιντ Κρος και Μπρούνο Γκαντς. Θα προβληθούν επίσης δύο 5λεπτες συνεντεύξεις του Μπέρνχαρντ Σλινκ στα αγγλικά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Κύπρο.
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. πραγματοποιείται η εκδήλωση για τον Μάικλ Λόνγκλεϊ στην οποία θα μιλήσει ο Τζέιμς Μακέι, Επίκουρος Καθηγητής Αγγλικής και Αμερικανικής Φιλολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο ίδιος ο ποιητής θα απαγγείλει, διαδικτυακά, ποιήματά του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Επίσης ποιήματα στα ελληνικά θα διαβάσουν οι Κύπριοι ποιητές, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ερατώ Ιωάννου, Βάκης Λοϊζίδης και Χρήστος Τσιαήλης.  

Συμμετέχουν οι λογοτέχνες: Μάικλ Λόνγκλεϊ (Ιρλανδία), Ράκελ Λανσέρος (Ισπανία), Αλές Στέγερ (Σλοβενία), Γκάμπριελ Ίτκες Σναπ (Σουηδία), Ζαν- Πιέρ Βαγιοτόν (Ελβετία), Γιανγκ Λιάν (Κίνα), Αφρά Ατίκ (ΗΑΕ), Έλενα Πέγκα (Ελλάδα), Αλέβ Αντίλ, Αιμίλιος Σολωμού, Ανδρέας Καπανδρέου, Βάκης Λοΐζίδης, Βούλα Αντωνίου, Γιώργος Μολέσκης, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Γκουργκέντς Κορκμαζέλ, Νάντια Στυλιανού, Ελένη Αρτεμίου- Φωτιάδου, Ερατώ Ιωάννου, Ευφροσύνη Μαντά- Λαζάρου, Λίζα Σουχαΐρ Ματζάτζ, Λουίζα Παπαλοΐζου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Νόρα Νατζαριάν, Πάμπης Αναγιωτός, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Χρήστος Τσιαήλης.  

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 
19.30 «Λογοτεχνικό Συναπάντημα» Αναγνώσεις, Συνεντεύξεις Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα 
Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 
09.00 «Λογοτεχνικοί Περίπατοι» Προσωπικές παρουσιάσεις συγγραφέων / Αναγνώσεις Πολιτιστικό Κέντρο Παράκεντρο, Λεμύθου 
20.00 Αφιέρωμα στον συγγραφέα Bernhard Schlink
Ομιλία: Έλενα Πέγκα. Συνεντεύξεις του Bernhard Schlink σε βίντεο. Θεατρικό Aναλόγιο: «Επέτειος» από το βιβλίο «Χρώματα του αποχαιρετισμού» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου,  ΑΡΤος House, Αγίοι Ομολογητές 
Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 
12.00 Επίσκεψη/ ξενάγηση συγγραφέων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου 
19.00 Αφιέρωμα στον ποιητή Michael Longley
Ομιλία: James Mackay. Αναγνώσεις ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, ΑΡΤος House, Αγίοι Ομολογητές 
Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 
10.30 Περπατώντας την πολυπολιτισμική, εντός των τειχών, Λευκωσία 
18.00 «Λογοτεχνικοί Ορίζοντες» Αναγνώσεις, Προβολές,  Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, (δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου)

Οργανωτές: ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ 
Συνεργασία: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Πολιτιστικό Κέντρο Παράκεντρο και το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Κύπρο.
Στηρίζουν οι: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ, οι Πρεσβείες, Ελλάδος, Σουηδίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας. το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Swedish Arts Council, η Prohelvetia artscouncil, η Φαρμακοβιομηχανία Μedochemie και η FML Fleet Management Ltd. Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ.  

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ώρες εκδηλώσεων του φεστιβάλ, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Ιδεογράμματος στο facebook.






Δεν υπάρχουν σχόλια: