11 Οκτ 2021

Ο τελευταίος των Μοϊκανών του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ (το βιβλίο και οι ταινίες)

Ο τελευταίος των Μοϊκανών (The Last of the Mohicans: A Narrative of 1757)  είναι το διασημότερο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ (James Fenimore Cooper) και γράφτηκε το 1826.

Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία με ηρωϊκά και ιστορικά στοιχεία. Διαδραματίζεται στην Αμερική του 1757, κατά τον Αγγλογαλλικό (ή Γαλλοϊνδιάνικο) πόλεμο, κατά τον οποίο η Αγγλία από την μια και η Γαλλία με την βοήθεια ιθαγενών ινδιάνων από την άλλη, προσπαθούσαν να κερδίσουν εδάφη στην περιοχή Lake George της Νέας Υόρκης.

Οι τελευταίοι εναπομείναντες άντρες της ινδιάνικης φυλής των Μοϊκανών, ένας πατέρας με τον γιό του καθώς και έναν λευκό θετό γιο του που μεγάλωσε σαν ινδιάνος, διασώζουν από μια ενέδρα ινδιάνων άλλης φυλής, τις κόρες ενός Άγγλου στρατηγού και τις οδηγούν σε ένα πολιορκούμενο Αγγλικό φρούριο. 

Εκεί εξελίσσεται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στην μεγάλη κόρη του στρατηγού και τον θετό γιο του Μοϊκανού, η οποία, εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις, έχει να αντιμετωπίσει και τα στρατεύματα των Γάλλων και των εχθρικών ινδιάνων που τους κυνηγούν. 

Από την περίληψη του βιβλίου

Το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος των Μοϊκανών" είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Με υπόβαθρο πραγματικά γεγονότα του αγγλογαλλικού πολέμου για την κατάκτηση των τεράστιων εκτάσεων του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κούπερ περιγράφει με μοναδικό τρόπο τον κόσμο των Ινδιάνων που προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα στη λαίλαπα των συγκρούσεων μεταξύ των Ευρωπαίων, παίρνοντας κατά καιρούς το μέρος του ενός ή του άλλου διεκδικητή της αμερικανικής ηπείρου.

Οι σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες με συναρπαστικές λεπτομέρειες από τη ζωή, τον θάνατο και τους αγώνες τόσο των αποίκων όσο και των Ινδιάνων. Η πλοκή του έργου βασίζεται στην τραγική μοίρα δύο σημαντικών χαρακτήρων της ιστορίας.

Η κόρη του διοικητή ενός αγγλικού φρουρίου και ο νεαρός γιος του αρχηγού των Μοϊκανών βρίσκουν άδικο θάνατο από το χέρι ενός εκδικητικού Ινδιάνου, ο οποίος επίσης σκοτώνεται από τον κεντρικό ήρωα αρκετών έργων του Κούπερ, τον λευκό ανιχνευτή Χοκάι. Έτσι χάνεται η φυλή των Μοϊκανών.

Διασκευή του μυθιστορήματος «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», έγινε ταινία το 1936 σε σκηνοθεσία του George B. Seitz και πρωταγωνιστές τους Randolph Scott, Binnie Barnes και Henry Wilcoxon.

Σκηνές από την ταινία του 1936


Το 1992 επίσης έγινε κινηματογραφική ταινία βασιζόμενη κυρίως στην ταινία του 1936 παρά στο βιβλίο.  Η σκηνοθεσία ήταν του Michael Mann με πρωταγωνιστές τους Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe και Jodhi May.

Τρέιλερ από την ταινία του 1992
Δεν υπάρχουν σχόλια: