25 Ιουν 2021

Θρησκεία και Ψυχιατρική του Irvin D. Yalom


Όταν η Επιτροπή για την Ψυχιατρική και τη Θρησκεία (της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας) ειδοποίησε διακεκριμένο ψυχίατρο Ίρβιν Γιάλομ (Irvin D. Yalom) για να τον βραβεύσει, ο Γιάλομ πίστεψε ότι έκαναν λάθος.

-          «Είστε βέβαιοι; Το ξέρετε ότι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου άθεο;» Ρώτησε.

-          «Πιστεύουμε ότι έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε ερωτήματα θρησκευτικής φύσεως» ήταν η απάντηση που έλαβε.

Κατά την βράβευση του (2000) o Γιάλομ έκανε μια ομιλία η οποία αποτέλεσε τη βάση για το βιβλίο «Religion and Psychiatry» (Θρησκεία και Ψυχιατρική).   

Στο δοκιμιακό αυτό βιβλίο, ο Γιάλομ ασχολείται με τις τέσσερεις έσχατες έγνοιες, όπως τις χαρακτηρίζει: τον θάνατο, τη μοναξιά, την ανάγκη νοήματος και την ελευθερία.

Το άγχος που προκαλούν τα πιο πάνω και ιδιαίτερα το υπαρξιακό άγχος είναι κατά τον Γιάλομ η αιτία ύπαρξης όλων των θρησκειών, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να δώσουν απαντήσεις  στο υπαρξιακό ερώτημα. Η θρησκείες επίσης δίνουν απάντηση στο τι συμβαίνει με τον θάνατο, ενώ δίνουν επίσης παρηγοριά σε αυτούς που στερούνται την ελευθερία τους ή βιώνουν κάθε είδους μοναξιάς [δική μου προσθήκη]. Είναι προφανές λοιπόν, σύμφωνα με τον Γιάλομ ότι δεν δημιούργησαν οι θεοί τους ανθρώπους, αλλά δημιουργήσαμε εμείς  οι άνθρωποι τους θεούς. Μάλιστα τους δημιουργήσαμε κατ΄ εικόναν και καθ’ ομοόισιν μας.

21 Ιουν 2021

Στιγμές σιωπής: ποίηση Φοίβου Ρ. Γάβρη


Η ποιητική συλλογή του Φοίβου Γάβρη με τίτλο Στιγμές σιωπής, είναι χωρισμένη σε τρείς ενότητες.

Α’ Ενότητα: Λευκωσία πέτρινη πολιτεία, Β’ Ενότητα: Πέτρινος κήπος και Γ’ Ενότητα: Ρένος και Ερατώ.

Τα ποιήματα της πρώτης ενότητας είναι αφιερωμένα στην πόλη που ζει ο ποιητής, τη Λευκωσία αλλά και σε ολόκληρη την πολιτεία – Κράτος, την Κύπρο. Εδώ ο Γάβρης με αγάπη αλλά και σκληρότητα στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και τις νοοτροπίες που βιώνει.

Η δεύτερη ενότητα είναι  πιο προσωπική. Από τα ποιήματα της συγκεκριμένης ενότητας αναβλύζουν ο έρωτας, η μοναξιά αλλά και προσωπικές σκέψεις και προβληματισμοί του ποιητή, κάποιοι με κοινονικοπολιτικές προεκτάσεις.

14 Ιουν 2021

Queen's Gambit (Γκαμπί της Βασίλισσας): το βιβλίο και η σειρά



Queen's Gambit (Γκαμπί της Βασίλισσας), στη σκακιστική ορολογία, ονομάζεται η κίνηση κατά την οποία ο παίκτης ξεκινά το παιχνίδι βγάζοντας μπροστά το πιόνι που βρίσκεται μπροστά από τη Βασίλισσα. Στόχος της κίνησης είναι να αποκτήσει πλεονέκτημα στο κέντρο της σκακιέρας.

Τον τίτλο (Queen's Gambit) έχει και το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Γουόλτερ Τέβις (Walter Tevis), το οποίο κυκλοφόρησε το 1983. Το 2020, το Netflix  μετέφερε το μυθιστόρημα του Tevis την τηλεόραση, σε μια μίνι σειρά εφτά επεισοδίων. 

Η υπόθεση του βιβλίου (και της σειράς) διαδραματίζεται στην Αμερική των δεκαετιών 1950 και 1960 και ακολουθεί τη ζωή μιας φανταστικής ηρωίδας, της Ελίζαμπεθ (Μπεθ) Χάρμον η οποία μένει ορφανή σε μικρή ηλικία. Στο ορφανοτροφείο, όπου καταλήγει, ένας επιστάτης τη μαθαίνει σκάκι, ένα παιχνίδι το οποίο τη γοητεύει και το οποίο αρχίζει να μελετά. Στην πορεία η Μπεθ ανακαλύπτει ότι έχει σπάνιο ταλέντο στο σκάκι και αρχίζει να λαμβάνει μέρος σε διάφορα τουρνουά, αρχικά τοπικά και αργότερα διεθνή.

7 Ιουν 2021

Λογοτεχνικό περιοδικό ΟΛΚή

Ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό εμφανίστηκε στην κυπριακή λογοτεχνική σκηνή. Πρόκειται για το περιοδικό ΟΛΚή, ο τίτλος του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο του ονόματος του Ομίλου που το εκδίδει (ΟΛΚ = Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής). Η Ολκή, βέβαια, στην ελληνική γλώσσα υποδηλώνει  και την ικανότητα, την αξία, αλλά και την έλξη, τη δύναμη της έλξης, τη ροπή, το βάρος, παραπέμποντας στη δυναμική που το περιοδικό θέλει να δώσει στην λογοτεχνία, την κριτικής σκέψη και τον πολιτισμό.  

Το περιοδικό θα είναι ετήσιο και το πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021, περιλαμβάνει 52 πρωτότυπες/αδημοσίευτες συνεργασίες των μελών του Ο.Λ.Κ.

Οι θεματικές που καλύπτει είναι αυτές της ποίησης, της πεζογραφίας, της μελέτης, του δοκιμίου και της βιβλιοκρισίας. Το πρώτο τεύχος περιλαμβάνει, επίσης, συνέντευξη του γνωστού πεζογράφου Ανδρέα Ονουφρίου.

Το όμορφο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους απεικονίζεται το αρχαίο σταυροειδές αγαλματίδιο του Πωμού, μέσα από το οποίο πετούν μέλισσες, το φιλοτέχνησε η Μαρία Χατζηττοφή-Χαριτωνίδου ενώ την επιμέλεια έκαναν οι Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου, και Αντρέας Τίφας.